„Krepšinio pasaulyje“ – prisiminimai apie legendinį Kauno „Žalgirį“ 0

Artėjant dvidešimtajam programos „Krepšinio pasaulyje“ gimtadieniui, ši laida, transliuojama per SPORT1 televiziją, pateikia ne tik šių dienų oranžinio kamuolio aktualijas, bet ir sugrąžina atgalios laiką, įvykius ir jų dalyvius. Rugsėjo 18-osios programa prasidėjo nuotaikingu dainininko ir kompozitoriaus Marijono Mikutavičiaus ir „Žalgirio“ klubo prezidento Arvydo Sabonio (pastarasis – interviu vedėjas) nuotaikingais pašmaikštavimais. Be vaizdų iš Europos čempionato varžybų Vilniuje ir Kaune, taip pat autoritetingi žmonės (drauge su jais ir buvęs „Žalgirio“ bei šalies rinktinės puolėjas Sergejus Jovaiša), esantys šalia aikštelės, dalijasi mintimis apie Kęstučio Kemzūros auklėtinių pergales ir pralaimėjimus.

Rugsėjo 14-ąją sukako 25 metai, kai Kauno „Žalgiris“ Argentinoje iškovojo tarpkontinentinę Viljamo Džonso taurę ir buvo pripažintas tais metais geriausia pasaulyje klubine komanda. Buvęs „Žalgirio“ vyr. treneris, dabar Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Vladas Garastas laidoje pradeda prisiminimų ciklą apie žalgiriečių kelią į Buenos Aires ir ne tik tenai vykusias kovas dėl V.Džonso taurės. Legendinis krepšinio treneris jau ketvirtį amžiaus saugo bene vienintelę buitinę vaizdo kasetę, kurią 1986 metais Argentinoje jam padovanojo tenai gyvenantis lietuvis. Tai mėgėjiška kamera nufilmuotas žalgiriečių finalinis mačas, kurio dar nėra rodžiusi nė viena Lietuvos, kaip ir Europos televizija. Įdomiausi varžybų vaizdai su buvusių „Žalgirio“ trenerių ir žaidėjų komentarais bus rodomi „Krepšinio pasaulyje“.

1987 metais du kauniečiai fotomenininkai Romualdas Požerskis ir Romualdas Rakauskas išleido fotografijų albumą „Žalgirio“ vyrai“ , kai Kauno komanda tapo Sovietų Sąjungos krepšinio čempione. Po dvidešimt ketverių metų, Europos vyrų krepšinio čempionato Lietuvoje garbei, pakartotinai išleistas puikus albumas „Legendiniai „Žalgirio“ vyrai“. Albumą padėjo išleisti Ūkio bankas, Ūkio banko lizingas ir ŪBIG, o jo pristatymas įvyko Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyriuje. Tenai, taip pat ir Laisvės alėjos vitrinose buvo atidaryta ir istorinių „Žalgirio“ nuotraukų paroda. R.Rakauskas ir R.Požerskis, prieš dvidešimt penkerius metus fotografavę žalgiriečius, pasidalijo savo prisiminimais.

Tie, kurie nematė SPORT1 transliuojamos televizijos laidos „Krepšinio pasaulyje“, jos visus vaizdo įrašus gali surasti internetinėje svetainėje www.kaunozurnalistai.lt

Komentarai