Eurolygos startą skelbs „Žalgirio“ ir CSKA dvikova 0

Marius Bagdonas, Romas Poderys, „Kauno diena“

Prestižiškiausio Europos vyrų krepšinio klubų turnyro – Eurolygos – sezonas šiandien startuos Kauno „Žalgirio“ arenoje, o atidarymo rungtynes žais principiniai varžovai, Lietuvos ir Rusijos krepšinio grandai – Kauno „Žalgiris“ ir Maskvos CSKA.

Tribūnose – ir J.Bertomeu

Tarp išskirtinio įvykio svečių bus Eurolygos vadovas Jordi Bertomeu, VTB Vieningosios krepšinio lygos generalinis direktorius Andrejus Širokovas.

Per mačo pertrauką bus pagerbtas profesionalo karjerą baigiantis rezultatyviausias visų laikų Eurolygos žaidėjas, buvęs Kauno žalgirietis Marcusas Brownas.

CSKA vyriausiajam treneriui Jonui Kazlauskui vizitas į Kauną – ypatingas: vadovaudamas „Žalgiriui“ jis su tituluočiausia Lietuvos krepšinio komanda 1998-aisiais iškovojo Europos taurę, o 1999-aisiais laimėjo Eurolygos turnyrą.

Kiti naujo sezono Eurolygos pirmojo turo mačai vyks spalio 19-21 d.

Sieks pergalės

„Norėtume pradžiuginti savo aistruolius pergale prieš vieną stipriausių Europos ekipų – CSKA“, – pareiškė „Žalgirio“ ekipos strategas Ilias Zouros.

Kauniečių vyriausiasis treneris viliasi, kad su maskviečiais žais roto virusą įveikę ir į rikiuotę sugrįžę gynėjai Mantas Kalnietis ir Marko Popovičius – jie jau treniruojasi.

I.Zouroso teigimu, CSKA sudėtyje – lygiaverčiai krepšininkai, tad vienam iš jų skirti specialų dėmesį nebus prasmės. „Viktoras Chriapa, Andrejus Kirilenka, Milošas Teodosičius, Nenadas Krističius, Jamontas Gordonas, Šiška (Ramūnas Šiškauskas – aut.past.) – puikūs žaidėjai. Privalėsime kibiai ir kietai gintis, neprarasti koncentracijos visas 40 minučių“, – sakė „Žalgirio“ vairininkas.

Treneris pabrėžė, jog žalgiriečiams dar reikia laiko, kad jie aikštėje geriau suprastų vienas kitą. „Sezonas dar tik prasidėjo, todėl mūsų žaidimas nėra geriausias. Visi kartu treniravomės vos 11 kartų. Be to, buvo rūpesčių: Milovanas Rakovičius gydėsi nugarą, virusas buvo eliminavęs M.Popovičių ir M.Kalnietį“, – teigė I.Zouros.

Stokoja susižaidimo

„Žalgirio“ kapitonas Paulius Jankūnas pripažino, kad komanda kol kas nežaidžia tokio krepšinio, kokio iš jos tikimasi.

„Esame nusiteikę kovingai. Treneriai išanalizavo CSKA žaidimą. Stengsimės gerai pasiruošti šiai dvikovai, – sakė puolėjas. – Be abejonės, susižaisti trūksta laiko. Būtų gerai dar bent savaitę skirti vien treniruotėms, tačiau laiko nėra.“

Po virusinės ligos atsigaunantis M.Kalnietis tvirtino, kad rengiasi išbėgti į aikštę per rungtynes su CSKA.

„Jaučiuosi vis geriau. Jau gyvenu kambaryje, ne vien tualete“, – juokavo žalgirietis, pridūręs, kad roto virusas neaplenkė ir kai kurių jo šeimos narių.

M.Kalniečio nuomone, žalgiriečiai dar stokoja susižaidimo, bet pamažu įsivažiuoja.

„Žaisime su labai stipria komanda, tačiau ir mes ne iš kelmo spirti. Bus sunku, bet rungtyniausime savo arenoje, kur varžovų laukia ne pyragai. Stengsimės įveikti CSKA“, – ryžtingai kalbėjo M.Kalnietis.

Jautrūs pasikeitimai

CSKA komanda į Kauną atvyko po netikėtos nesėkmės VTB Vieningojoje lygoje, kurioje 81:83 pralaimėjo Sankt Peterburgo „Spartak“ klubui, ir pergalės Rusijos čempionate – 92:60 sutriuškino Krasnojarsko „Jenisej“ ekipą.

„Tokie mačai kaip su “Jenisej„ komanda, mums labai reikalingi. Sezonui rengėmės vienos sudėties, žaidėme daug kontrolinių rungtynių. Po to CSKA gretas papildė A.Kirilenka, ir situacija pasikeitė. Andrejus – aukščiausio lygio žaidėjas, rasti jam tinkamiausią vietą mūsų sistemoje prireiks laiko. Be to, pradėjo žaisti ir V.Chriapa. Pasikeitimai sudėtyje ypač jautrūs, nes A.Kirilenka savo pozicijoje labai skiriasi nuo Ramūno Šiškausko ir Sammio Mejos, o V.Chriapa – nuo Darjušo Lavrinovičiaus ir Andrejaus Voroncevičiaus. Svarbiausia, kad žaidėjai iš pusės žodžio suprastų vienas kitas, pirmiausia – gynyboje“, – svarstė maskviečių vyriausiasis treneris J.Kazlauskas.

„Dabar mums – komandos kūrimo etapas, todėl įvairios problemos – neišvengiamos“, – sakė puolėjas V.Chriapa.

Maskvos CSKA

Milošas Teodosičius, Serbija, gynėjas, 195 cm
Darjušas Lavrinovičius, Lietuva, vidurio puolėjas, 212 cm
Ramūnas Šiškauskas, Lietuva, puolėjas, 198 cm
Sammy Mejia, Dominikos Respublika, gynėjas, 198 cm
Nenadas Krstičius, Serbija, vidurio puolėjas, 212 cm
Jevgenijus Voronovas, Rusija, gynėjas, 194 cm
Andrejus Voroncevičius, Rusija,  puolėjas, 204 cm
Aleksejus Švedas, Rusija, gynėjas, 195 cm
Aleksandras Kaunas, Rusija, vidurio puolėjas, 211 cm
Dmitrijus Sokolovas, Rusija, vidurio puolėjas, 214 cm
Viktoras Chriapa, Rusija, puolėjas, 203 cm
Antonas Ponkrašovas, Rusija, puolėjas, 200 cm
Nikita Kurbanovas, Rusija, puolėjas, 202 cm
Jamontas Gordonas, JAV, gynėjas, 194 cm
Andrejus Kirilenka, Rusija, puolėjas, 206 cm
Vyriausiasis treneris Jonas Kazlauskas (Lietuva)

Pirmasis turas

A grupė

Spalio 19 d. Stambulo „Fenerbahce Ulker“ (Turkija) – Vitorijos „Caja Laboral“ (Ispanija), Kantu „Bennet“ (Italija) – Nansi SLUC (Prancūzija), 21 d. Bilbao „Bizkaia“ (Ispanija) – Pirėjo „Olympiacos“ (Graikija).

B grupė

Spalio 17 d. Kauno „Žalgiris“ (Lietuva) – Maskvos CSKA (Rusija), 19 d. Bambergo „Brose Baskets“ (Vokietija) – „KK Zagreb“ (Kroatija), 20 d. Atėnų „Panathinaikos“ (Graikija) – Malagos „Unicaja“ (Ispanija).

C grupė

Spalio 20 d. Belgrado „Partizan mt:s“ (Serbija) – Stambulo „Anadolu Efes“ (Turkija), Šarlerua „Belgacom Spirou“ (Belgija) – Madrido „Real“ (Ispanija), Milano „EA7-Emporio Armani“ (Italija) – Tel Avivo „Maccabi Electra“ (Izraelis).

D grupė

Spalio 19 d. Kazanės „Unics“ (Rusija) – Sienos „Montepaschi“ (Italija), Gdynės „Asseco Prokom“ (Lenkija) – Stambulo „Galatasaray“ (Turkija), 20 d. Liublianos „Union Olimpija“ (Slovėnija) – „Barcelona Regal“ (Ispanija).

Komentarai