I.Zouros: „Žalgiris“ užims svarbią vietą mano širdyje“ 0

Alvydas Staniulis, „Kauno diena“

Vakar „Žalgirio“ klubo savininkas Vladimiras Romanovas ir buvęs žalgiriečių treneris Ilias Zouos  paspaudė vienas kitam rankas ir atsisveikino. Graikijos krepšinio specialistas pabrėžė, kad jis niekada nepamirš Kauno, „Žalgirio“ ir pačių geriausių Europoje šios komandos aistruolių.

„Man patiko dirbti su „Žalgiriu“, kuris praėjusį sezoną laimėjo tris titulus – Lietuvos ir Baltijos krepšinio lygų čempionatus  bei Lietuvos krepšinio federacijos taurę. Tikėjausi, kad ir šį sezoną pavyks pasiekti gerų rezultatų. Tačiau trenerio gyvenimas neprognozuojamas. Nepaisant to, kad buvau atleistas iš šios komandos trenerio pareigų, noriu padėkoti patiems geriausiems Europoje, puikiai krepšinį suprantantiems „Žalgirio“ fanams, klubo savininkui Vladimirui Romanovui, klubo vadovams už suteiktą galimybę ir paramą dirbant su šia puikia komanda“, – teigė dienraščiui „Kauno diena“ I.Zouros.

– Šį sezoną „Žalgirį“ papildė ne vienas didelio meistriškumo krepšininkas, bet komanda nežaidžia taip, kaip tikėtasi. Kodėl?
– Treneriu dirbu jau 26 metus, esu daug patyręs ir nemažai pasiekęs. Manau, kad reikia vertinti ne tik tai, kas yra šiuo metu, bet ir žvelgti į priekį – tobulinti savo žaidimą laiko yra. Natūralu, kad dabar vienas rungtynes komanda pralaimi, kitas – laimi. Toks yra krepšinis, apskritai sportas.

– Tačiau ar ne per didelė rizika laukti, kol komanda įsižais? O gal ji, susidūrusi su pirmosiomis nesėkmėmis, iki sezono pabaigos nesuras gero žaidimo?
– Atėnų „Panathinaikos“, Barselonos „Barcelona“ ir kitos komandos irgi neišvengia nesėkmių, bet  vėliau pasiekia puikių rezultatų. Nes jų treneriai dirba ne vieną, o kelis ar net keliolika sezoną. Jei treneris paskubomis atleidžiamas iš darbo, negalima vienareikšmiai vertinti jo kvalifikacijos.

– Ar turite priekaištų savo asistentui ir tautiečiui Iliasui Kantzouriui, kuris rengė „Žalginį“ naujam sezonui tuo metu., kai jūs treniravote Graikijos vyrų rinktinę, kuri dalyvavo Europos krepšinio čempionate Lietuvoje?
– Kolegos darbą pasirengimo cikle vertinu palankiai. Jį gerai pažįstu, kartu dirbome 5 metus ir žinau jo profesionalumo lygį. Be to, su I.Kantzouriu dirbo ir kiti mano buvę asistentai. Komandą sunku parengti naujam sezonui, kai ne visi žaidėjai kartu pradeda treniruotis. Su šia problema susiduria ir kitos komandos, bet vienos greičiau įsižaidžia, kitos lėčiau.

– Gal vis dėlto būtų geriau, jei „Žalgirio“ trenerio asistentais dirbtų Lietuvos krepšinio specialistai? Juk jiems, skirtingai nei užsieniečiams, nereikia papildomo laiko susipažinti su mūsų krepšininkais,  klubo istorija, tradicijomis. Jie jau pripratę dirbti šioje aplinkoje.
– Man patinka lietuvių trenerių darbas, jie nusipelno tik gerų vertinimų. Dirbdamas Kaune su kolegomis dalinausi savo patirtimi, idėjomis ir jų mintimis papildžiau savo krepšinio žinių bagažą. Kai pradėjau treniruoti „Žalgirį“, visi mano asistentai buvo užsieniečiai. Šiuo metu iš trijų trenerio pagalbininkų – du lietuviai – Algirdas Milonas ir Mindaugas Brazys.

Kaip manote, ar seksis „Žalgiriui“ su nauju treneriu?
– Sunku prognozuoti. Tačiau norėčiau, kad mano buvusią komandą visada ir visur tik sėkmė lydėtų. Galiu užtikrinti, kad visą gyvenimą liksiu „Žalgirio“ fanu ir ją palaikysiu. „Žalgiris“ užims labai svarbią vietą mano širdyje. Kaip ir Kaunas, kuriame gimė mano sūnus. Šis miestas man taip pat yra labai mielas, jis užima antrą vietą po mano tėvynės Graikijos. Neatmetu galimybės, gal kada nors dar grįšiu į Kauno „Žalgirį“.

Grįžęs į namus, pailsėsiu, pabūsiu su savo šeima ir pradėsiu ieškoti naujo klubo. Mano mintyse – ir darbas su Graikijos rinktine, kuri dalyvaus 2012 metų Londono vasaros olimpinių žaidynių atrankos varžybose.

Komentaras

Paulius Motiejūnas, „Žalgirio“ klubo generalinis direktorius:

Su treneriu Iliasu Zourosu atsisveikinome taikiai, civilizuotai. Klubo vadovų nuomonė vieninga – komandos žaidimas ir jos rezultatai netenkina, ji per lėtai progresuoja. Per didelė rizika laukti, kol viskas stos į savo vėžes, nes galime prarasti visą sezoną.

Tikimės, kad komanda greičiau žengs į priekį su nauju treneriu. Pagrindinis reikalavimas, kad jis būtų žinomas krepšinio specialistas. Kol jo ieškome, laikinai prie „Žalgirio“ vairo stojo sporto direktorius Vitoldas Masalskis.

Komentarai