S.Štombergas: „Reikia nusimesti įtampos antpečius“ 0

Marius Bagdonas, „Kauno diena“

1999 m. Miunchene Eurolygos taurę virš savo galvų kėlusiame Kauno „Žalgiryje“ Jonas Kazlauskas ir Saulius Štombergas vaidino labai svarbius vaidmenis. Šiandien 57-erių strategas su savo buvusiu auklėtiniu susitiks dar kartą. Tiesa, šį kartą abu vyrai stovės skirtingose barikadų pusėse. J.Kazlauskas jau kuris laikas sėkmingai dirba su Maskvos CSKA ekipa, o S.Štombergas jau šiam sezonui įsibėgėjus tapo vienu iš „Žalgirio“ vyriausiojo trenerio Aleksandro Trifunovičiaus asistentų.

„Nors į Maskvą atvykome pirmadienį, su Jonu pamatyti dar neteko. Tiek jie, tiek mes turime savų problemų ir orientuojamės į savo reikalus“, – vakar dienraščiui sakė S.Štombergas.

– Ne paslaptis, kad nuotaikos pastaruoju metu „Žalgirio“ stovykloje nėra pačios geriausios. Ar komandos treneriai ir žaidėjai buvo surengę specialų susirinkimą? Galbūt jūs, kaip buvęs „Žalgirio“ lyderis, taip pat ką nors specialiai patarėte? – paklausėme trenerio.
– Ką nors patarti tokiu momentu tikrai sunku. Šnekamės su žaidėjais kasdien. Akivaizdu, kad reikia laiko, tačiau jo rezervai jau išseko. Visi, atrodo, supranta, ką ir kaip turi daryti išėję į aikštę, tačiau norimo rezultato vis vien nematome. Sistemų treneriai gali prikurti daug ir įvairių, tačiau žaidėjas jas turi įgyvendinti. Mums niekaip to pasiekti nepavyksta. Žiūrime vaizdo įrašus, analizuojame klaidas, bandome paaiškinti kas, kur ir kodėl yra negerai, tačiau įpročiai yra toks dalykas. Blogus įpročius reikia naikinti, tačiau turime suprasti, kad per vieną dieną viskas iš esmės nepasikeis. Tikslo link reikia eiti mažais žingsneliais, bet užtikrintai.

– Trečiadienio rungtynėse kovosite su vienu Eurolygos favoritų. Tai, kad kausitės su ypač stipriu varžovu, nusivylusiems žaidėjams galbūt pridės papildomos motyvacijos ir duos teigiamą rezultatą?
– Motyvacijos ir noro kovoti žaidėjams neturėtų stigti jau daug anksčiau. Po tokių prastų rungtynių žaidėjai turėtų susiimti, į aikštę eiti su dar didesniu noru ir užsidegimu. Kiekvienose rungtynėse to tikimės, tačiau kaskart išeina viskas atvirkščiai. Pralaimėta per daug rungtynių, visi jaučia psichologinę įtampą. Situacija yra sunki. CSKA – labai stiprus priešininkas, bet dirbame labai stipriai, analizuojame, kaip prieš Maskvos klubą žaisti, kaip išnaudoti savo stipriąsias puses, atrasti jų silpnąsias. Visi suprantame, kad šio mačo favoritai yra šeimininkai. Jie turi tikrai puikiai suburtą komandą, daug stiprių krepšininkų, gerą trenerį.

– Pastaruoju metu „Žalgiriui“ tenka skraidyti iš vieno Rusijos miesto į kitą. Tie skrydžiai taip pat turbūt neprideda ramybės ir susikaupimo…
– Tikrai taip. Tenka daug keliauti, daug blaškytis. Viskas priklauso nuo žaidėjų psichologijos. Kazanėje vykusiose rungtynėse su „Unics“ labai daug nepataikėme iš po krepšio. Akivaizdu, kad tai – psichologinės problemos. Kuo greičiau šią naštą pavyks nusimesti, tuo bus geriau. Labai tikimės, kad tai pavyks padaryti jau šiame mače. Problemos išanalizuotos, visi savo klaidas supranta. Jei krepšininkai jų nekartos ir įsiklausys į trenerių žodžius, „Žalgiris“ Maskvoje turėtų sužaisti geras rungtynes.

– Maskvos klubui šiame mače negalės padėti Andrejus Kirilenka, kuris pirmoje tarpusavio dvikovoje buvo nesustabdomas. Ar „Žalgiriui“ dėl to bus bent kiek lengviau?
– Andrejus – toks krepšininkas, kuris ir vienas komandai sugeba duoti labai daug. Tai tikras CSKA lyderis ir jo netektis komandai turėtų atsiliepti. J.Kazlauskas turi visą būrį lygiaverčių žaidėjų, kurie tą A.Kirilenkos vaidmenį gali pasidalyti. Turbūt pats žaidimo braižas kiek pasikeis, bet komandos pajėgumui tai vargu ar turės įtakos.

Komentarai