Žalgiriečių žūtbūtinis planas – pergalė Bamberge 0

Marius Bagdonas, „Kauno diena“

Ant septynių Bavarijos žemės kalvų stūksantis Bambergas nuo senų laikų vadinamas vokiškąja Roma. Šiandien čia Kauno „Žalgirio“ krepšininkai laikys kol kas svarbiausią sezoną egzaminą – Eurolygos devintojo turo mače surems ginklus su vietos „Brose Baskets“ ekipa.

Vokiečiai tiki savimi

Tris pergales B grupėje turintis Vokietijos klubas su nerimu sutiko tituluotus svečius iš Lietuvos. Nors klubų istorija ir tradicijos gerokai skiriasi, tiek „Brose Baskets“, tiek viena pergale mažiau turintis „Žalgiris“ šiuo metu balansuoja ant Eurolygos turnyro antrojo etapo atbrailos.

„Mūsų padėtis šiek tiek geresnė, tačiau pralaimėjimas viską apverstų aukštyn kojomis. Nenorėčiau kalbėti, kokios svarbos yra šis mačas“, – sakė ketvirtą sezoną „Brose Baskets“ ekipą treniruojantis amerikietis Chrisas Flemingas.

Šeimininkų komandos strategas pasidžiaugė, kad vieną svarbiausių sezono mūšių jo auklėtiniai pasitiks savo namų „Stechert“ arenoje, kur „Brose Baskets“ krepšininkus visuomet labai aistringai palaiko vietos aistruoliai.

„Džiaugiuosi, kad šiuo metu žaidžiame bene geriausią krepšinį ir labai svarbu, kad ši dvikova vyks mūsų tvirtovėje. Laukia puiki nuostabios atmosferos persmelkta dvikova, kurioje savo ekipos šansus vertinu gana gerai“, – pasitikėjimo nestokojo Ch.Flemingas.

Spinduliuoja ramybe

Dėl futbolo pamišusioje šalyje Bambergas yra vienas iš nedaugelio miestų, kuriame karaliauja krepšinis.

Vietos „Brose Baskets“ tarsi meteoras įskriejo į Vokietijos krepšinio viršūnę ir savų pozicijų užleisti nesiruošia. Per pastaruosius septynerius metus bambergiečiai Bundeslygos krepšinio pirmenybėse triumfavo keturis sykius ir 2005-aisiais tapo pirmąja Vokietijos komanda, patekusia į Eurolygos šešioliktuką. Kol krepšininkai spindi ir skina pergales tarptautinėse arenose, vienintelė šio miesto futbolo komanda „Eintracht“ dalyvauja tik penktojoje pagal pajėgumą šalyje Bavarijos regioninėje lygoje.

Bambergas vokiškame kontekste išsiskiria dar vienu aspektu. Tai vienas iš nedaugelio senųjų Vokietijos miestų, kuris nenukentėjo per Antrąjį pasaulinį karą ir išsaugojo senovinę architektūrą. Žinoma, gilintis į istoriją „Žalgirio“ krepšininkai ir treneriai neturės kada. Visos kauniečių mintys apie tai, kaip išsilaikyti tarp Eurolygos elito.

„Žalgirio“ vairininkas Aleksandras Trifunovičius, kaip ir jo oponentas, spinduliuoja pasitikėjimu savimi ir neabejoja, kad kauniečiai yra pajėgūs iškovoti pirmąją pergalę svečiuose. „Jei norime prasibrauti į aštuntfinalį, privalome laimėti. Turėjome progų ir anksčiau, tačiau ne visomis jomis pasinaudojome. Dabar trauktis neturime kur. Privalome parsivežti pergalę, o tam turime puikių kozirių – mūsų ekipoje yra užtektinai patyrusių žaidėjų, kurie ne sykį žaidė tokios svarbos mačus“, – ramybę demonstravo serbas.

Kozirių turi abu varžovai

Kad kauniečiai yra pajėgūs įveikti ambicingus vokiečius, jau įrodė Kauno „Žalgirio“ arenoje. Tuomet A.Trifunovičiaus auklėtiniai šventė pergalę 81:70, tad jei laimės ir Bamberge, prieš paskutinį mačą su „KK Zagreb“ turės puikias galimybes įšokti į benuvažiuojantį Eurolygos šešiolikos vagonų traukinį.

Pirmiausia kauniečiams teks įminti vokiškos drausmės mįslę. Bambergo krepšininkai labai tausoja kamuolį ir yra rečiausiai klystanti komanda visoje Eurolygoje. Iki šiol per aštuonis susitikimus vokiečiai suklydo vos 83 kartus.

„Žalgiris“ toliau išlieka viena geriausiai dėl kamuolio po savuoju krepšiu kovojančių ekipų, tad sėkmingas žaidimas gynyboje būtų bene pagrindinis raktas į pergalę. Tai prieš išvyką į Bavariją pabrėžė ir komandos kapitonas Paulius Jankūnas. „Pirmiausia turime galvoti apie gynybą, ypač dėl to, kad žaisime svečiuose. Tik apgynę savąjį krepšį, galime tikėtis sėkmės mače, kuriame klysti neturime teisės“, – pažymėjo puolėjas.

Dar taikliau rungtynių reikšmę apibrėžė „Brose Baskets“ gynėjas Antonas Gavelas. „Tai – svarbiausia šio sezono Eurolygos dvikova. Turime vieną vienintelę galimybę. Jei nepasinaudosime ja dabar, daugiau tokio šanso neturėsime niekada“, – tvirtino slovakas.

Skaičiai – palankūs

„Žalgirio“ ir Vokietijos komandų keliai Eurolygoje susikerta gana retai. Keturioliktąjį sezoną stipriausioje žemyno lygoje rungtyniaujantys žalgiriečiai su šios šalies ekipomis ietis buvo sukryžiavę vos septynis kartus.

Statistika kauniečiams kol kas palanki – „Žalgiris“ šventė keturias pergales, pralaimėjo tris sykius.

Su Bambergo klubu žalgiriečiai yra kovoję tris kartus. Be šiemet vykusios dvikovos Kaune, burtai abi ekipas buvo suvedę ir 2005–2006 m. sezoną. „Žalgiris“ Vokietijoje laimėjo 79:72, o namuose nepaliko varžovams jokių vilčių – 86:65.

„Brose Baskets“

Jorgas Dippoldas Vokietija gynėjas 195 cm

Predragas Šuputas Serbija puolėjas 200 cm

Karstenas Tadda Vokietija gynėjas 190 cm

Julius Jenkinsas JAV gynėjas 187 cm

Danielis Schmidtas Vokietija gynėjas 186 cm

Maurice‘as Stuckey Vokietija gynėjas 187 cm

Philippas Neumannas Vokietija vidurio puolėjas 210 cm

Tiboras Pleissas Vokietija vidurio puolėjas 213 cm

Brianas Robertsas JAV gynėjas 188 cm

Casey Jacobsenas JAV gynėjas 198 cm

Anthony Tuckeris JAV puolėjas 198 cm

Antonas Gavelas Slovakija gynėjas 189 cm

Stevenas Monse Vokietija puolėjas 198 cm

Marcusas Slaughteris JAV puolėjas 203 cm

Vyriausiasis treneris Chrisas Flemingas

Komentarai