„Jaunųjų „Žalgirio“ žurnalistų“ nuotykiai tęsiasi 0

Laura Ramonaitytė, jaunoji „Žalgirio“ žurnalistė

Praėjusį šeštadienį vykusios rungtynės tarp Kauno „Žalgirio“ ir Kėdainių „Kėdainiai Triobet“ ekipų ne tik leido visų kauniečių mylimai komandai parepetuoti prieš ketvirtadienį laukiančias sunkias rungtynes su Bambergo „Brose Baskets“ klubu, tačiau ir subūrė gausų būrį moksleivių, pasiruošusių save išbandyti sporto žurnalistikos srityje.

Antrus metus skaičiuojantis „Jaunųjų „Žalgirio“ žurnalistų“ projektas sulaukė didelio pasisekimo. Praėjusiais metais projekte dalyvavo apie 20 kauniečių, kurių gretos besibaigiant sezonui kiek išretėjo. Šį sezoną prie Kauno „Žalgirio“ krepšinio klubo inicijuojamo projekto prisijungė dar apie 40 vyresniųjų klasių moksleivių, kurie sėkmingai įsilieja į žurnalistų gretas ir bendradarbiauja su praėjusių metų dalyviais.

Projekto tikslas – suburti kuo daugiau moksleivių, kurie domėtųsi žurnalistika, krepšiniu bei „Žalgirio“ klubu, norėtų daugiau sužinoti apie sporto žurnalistikos ir krepšinio užkulisius, įgyti drąsos bei patirties mokantis iš profesionalių žurnalistų. Jaunuoju „Žalgirio“ žurnalistu gali tapti bet kuris moksleivis, nepriklausomai nuo jo gyvenamosios vietos. Šiuo metu projekte dalyvauja mokiniai ne tik iš Kauno ir Kauno rajono mokyklų, bet ir Zarasų, Šilalės, Biržų, Anykščių ir kitų Lietuvos miestų.

Praėjusiais metais jaunieji žurnalistai turėjo progą pabendrauti su portalo BasketNews.lt korespondentais, žmogumi orkestru tituluojamu Vidu Mačiuliu, fotografu Robertu Dačkumi, televizijos SPORT1 komentatoriumi Sauliumi Nalivaika ir kitais profesionaliais žurnalistais.

Šįkart pirmasis visą būrį dar tik pradedančių mokytis jaunuolių su profesinėmis paslaptimis supažindino buvęs „Kauno dienos“ žurnalistas, dabartinis TV3 televizijos reporteris Tomas Jarusevičius.

Praėjusiais metais projekto dalyviai po kiekvienų rungtynių turėdavo parašyti straipsnį pačių sugalvota tema. Tai galėjo būti rungtynių apžvalgos, analizės, interviu. Šįmet projektą papildė nauja užduotis – moksleiviai, suskirstyti į grupeles, per tam tikrą laikotarpį turi sukurti video ar fotomontažus paskirta tema. Be to, praėjusių metų dalyviai gavo papildomą užduotį – taisyti tik šiais metais prie projekto prisijungusių moksleivių straipsnius.

Naujokė, Zarasuose gyvenanti Ingrida Vytaitė sako, kad susidomėjo projektu, nes ateityje svajoja tapti sporto žurnaliste, o „Žalgiris“ jai – komanda, turinti garbingą istoriją.

– Ingrida, kas paskatino tave dalyvauti šiame projekte ir ko iš jo tikiesi?
– Pirmiausia, „Žalgirio“ reikšmė. Senesnėms kartoms – tai laisvės, nepriklausomybės simbolis, o man – tai komanda su sena ir garbinga istorija. Šią komandą žino daugelis, ji garsina mūsų šalį visame pasaulyje dėl savo išugdytų puikių krepšininkų, gera prisidėti prie jos populiarinimo, sužinoti, kas vyksta užkulisiuose. Taip pat projektu susidomėjau, nes ateityje planuoju studijuoti žurnalistiką, todėl tikiuosi čia įgyti patirties, sužinoti naujų ir įdomių dalykų. Noriu tobulėti ir manau, kad šis projektas gali man padėti.

– Ką manai apie naująją projekto tvarką, naujas užduotis?
– Manau, jog gerai, kad praėjusių metų dalyviai taiso naujokų darbus. Jie turi daugiau patirties už mus, naujokus, gali paaiškinti, ko nežinome, pagirti ir padrąsinti. Naujų kūrybinių užduočių įvedimas padės atskleisti žmonių meniškumą, kitus sugebėjimus. Didžiausia kliūtis ta, kad daugelis žmonių iš skirtingų miestų, tačiau sunkumų įveikimas mane dar labiau žavi.

Į keletą klausimų atsakyti sutiko ir senbuvis Paulius Čeponis. Dar praėjusį sezoną labai perspektyviu vaikinu jį pavadino visiems krepšinio gerbėjams gerai žinomas buvęs „Žalgirio radijo“ vedėjas Karolis Tiškevičius.

– Kas paskatino ir toliau dalyvauti projekte, kokie lūkesčiai atsirado naujajame sezone?
– Paskatino meilė krepšiniui ir visai Kauno „Žalgirio“ ekipai. Taip pat įgyta labai vertinga patirtis, kurią jau pradėjau taikyti praktiškai ir, manau, kad nesiliausiu to daręs ateityje. Tikiuosi, kad šįmet įgysiu dar daugiau patirties ir praplėsiu savo žinias žurnalistikos srityje. Šiuo metu kaip tik pats bandau kurti futbolo naujienų portalą. Taip pat darbuojuosi naujame krepšinio naujienų portale, su kuriuo tikiuosi pakilti į reitingų aukštumas.

– Ką manai apie naująją tvarką ir kiek pakitusias užduotis?
– Naujoji tvarka yra labai naudinga naujokams – daugiau žmonių pamatys jų darbus, jie patys išgirs daugiau naudingos kritikos – pradedantiesiems tai tikrai yra labai svarbu. Pakitusios užduotys įneš daugiau dinamiškumo šiam projektui – bus ką veikti ne tik po susitikimų. Vienareikšmiškai manau, jog kūrybinės užduotys – gerai.

Daugelio praėjusių metų jaunųjų žurnalistų straipsniai buvo patalpinti ne tik didžiuosiuose krepšinio portaluose, bet ir kituose naujienų tinklalapiuose, tokiuose kaip kaunodiena.lt ir delfi.lt.

Komentarai