„Žalgiris“ su kijeviečiais bandys suvesti istorines sąskaitas 0

Marius Bagdonas, „Kauno diena“

Kijevo „Budivelnik“ pirmą ir vienintelį kartą SSRS čempionu tapo 1989-aisiais, finale po dramatiškos kovos palaužęs Kauno „Žalgirį“. Šiandien abu legendiniai Lietuvos ir Ukrainos klubai vėl surems ginklus – tai bus VTB Vieningosios lygos mačas.

Lyderiai tapo vadovais

Per daugiau nei du dešimtmečius neatpažįstamai pasikeitė abi komandos, tačiau istorinė priešprieša tarp Ukrainos ir Lietuvos krepšinio grandų išliko. Tuo metu akis į akį kovoję Aleksandras Volkovas ir Arvydas Sabonis šiuo metu yra savo šalių krepšinio federacijų vadovai, o estafetę iš jų perėmė naujoji karta.

Prieš 22 metus vykusios batalijos – vis dar gyvos vyresnės kartos mėgėjų prisiminimuose. Tuometė Kijevo ekipa laimėjo SSRS pirmenybių auksą, o komandos pavadinimas iš „Strojitel“ buvo pakeistas į ukrainietišką „Budivelnik“.

1989-ųjų finalas buvo itin dramatiškas. Pirmąsias rungtynes Kijeve 97:94 laimėjo šeimininkai, o antrųjų likimą Kaune lėmė A.Volkovo metimas paskutinę sekundę iš aštuonių metrų – 90:87. Iš pradžių arbitrai šio metimo neįskaitė ir buvo paskelbtas pratęsimas, per kurį „Žalgiris“ išplėšė pergalę 98:93.

Kijeviečiai pateikė protestą, kuris po įvairių svarstymų aukščiausiuose Sovietų Sąjungos sporto vadovų kabinetuose buvo patenkintas ir „Budivelnik“ paskelbtas čempionu.

Sugrįžo į viršūnę

Subyrėjus Sovietų Sąjungai „Budivelnik“ dar pavyko išsaugoti stipriausios Ukrainos komandos statusą. „Statybininkai“ neužleido čempionų sosto 1992–1997 m., tačiau vėliau pasitraukė į iškilusių Mariupolio „Azovmaš“, „Doneck “ ir „Kyiv“ klubų šešėlį.

Sugrįžimas į olimpą jaučiamas pastaraisiais metais. Finansiškai pajėgus Kijevo klubas 2010-aisiais tapo Ukrainos superlygos vicečempionu, o pernai po 14 metų pertraukos pagaliau vėl sugrąžino čempionų titulą į sostinę. Finalo serijoje po dramatiškos kovos „Budivelnik“ 4:3 įveikė „Doneck“ klubą.

Čempionišku grafiku „Budivelnik“ žengia ir šiemet. Su 15 pergalių ir 5 pralaimėjimais Kijevo klubas pirmauja 14 komandų turnyre. Kiek prasčiau Zvezdano Mitrovičiaus auklėtiniams sekasi tarptautinėje arenoje. VTB Vieningoje lygoje šiemet debiutuojantis Kijevo klubas kol kas po 7 mačų turi 2 pergales ir su „Žalgiriu“ A grupėje dalijasi 7–8 vietas.

Šiandien ant Kauno „Žalgirio“ arenos parketo išbėgs ir du Lietuvos krepšinio mėgėjams puikiai pažįstami kijeviečiai. Tai – įžaidėjas Rolandas Alijevas ir vidurio puolėjas Michailas Anisimovas. R.Alijevas 2008-aisiais yra vilkėjęs „Žalgirio“ marškinėlius, o Kijeve gimęs ir Lietuvos bei Ukrainos pilietybes turintis M.Anisimovas priklauso Vilniaus „Lietuvos rytui“, jis „Budivelnik“ klubui yra paskolintas.

Pagrindiniais smuikais šių dienų „Budivelnik“ ekipoje griežia amerikiečiai puolėjai Jackas McClintonas ir Zachas Morley’s, jiems neblogai talkina lietuviškasis duetas ir baltarusis Artiomas Parachovskis.

Naujokų debiutas

„Šventinis laikotarpis mums labai reikalingas. Tai ne tik proga pailsėti po varginamų kovų, tačiau ir pradėti metus šviežia galva. Pertrauka naudinga dėl to, kad viską galėsime pradėti iš naujo. Kijevo komanda nelabai pažįstama, tačiau kiekvieną varžovą gerbiame ir šį sezoną ne kartą jau įsitikinome, kad VTB Vieningoje lygoje su mumis visi kovoja dviguba jėga ir energija“, – teigė „Žalgirio“ komandos vyriausiasis treneris Aleksandras Trifunovičius.

Laiko ilsėtis „Žalgirio“ krepšininkai turėjo nedaug. Treniruotis ir rengtis dvikovai su kijeviečiais jie pradėjo dar gruodžio 28-ąją.

Šiandienos mače turėtų debiutuoti naujasis „Žalgirio“ pirkinys Reevesas Nelsonas ir po metų pertraukos Lietuvos čempionų marškinėlius užsivilkęs Dainius Šalenga.

Kijevo „Budivelnik“

Romanas Dmytrenka Ukraina puolėjas 197 cm
Denisas Lukašovas Ukraina gynėjas 190 cm
Vladimiras Jegorovas Ukraina puolėjas 199 cm
Zachas Morley’s JAV puolėjas 203 cm
Aleksejus Onufrijevas Ukraina puolėjas 200 cm
Andrejus Malyšas Ukraina puolėjas 203 cm
Suadas Sechovičius Juodkalnija puolėjas 197 cm
Dmitrijus Zabirčenka Ukraina gynėjas 192 cm
Michailas Anisimovas Lietuva/Ukraina vidurio puolėjas 214 cm
Andrejus Agofonovas Ukraina puolėjas 207 cm
Konstantinas Anikijenka Ukraina vidurio puolėjas 218 cm
Christopheris Monroe JAV gynėjas 191 cm
Rolandas Alijevas Lietuva gynėjas 192 cm
Artiomas Parachovskis Baltarusija vidurio puolėjas 211 cm
Jackas McClintonas JAV puolėjas 185 cm
Vyriausiasis treneris Zvezdanas Mitrovičius (Juodkalnija)

Komentarai