Prieš pirmąjį derbį – intrigos iš praeities 0

Jonas Miklovas, „BasketNews.lt“ korespondentas

Pirmoji Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ sezono dvikova turi ne vieną intrigą dar prieš jai prasidedant. Tačiau „Žalgirio“ atstovai įsitikinę – pergalę iškovos tie, kurie labiau norės laimėti, o ne dairysis į praeitį.

Sugrįžimas

Robertui Javtokui ir Aleksandrui Trifunovičiui tai bus pirmas kartas, kai teks susidurti su „Lietuvos rytu“ būnant kitoje barikadų pusėje. 2006 metais palikęs sostinės klubą, Javtokas nuo tada nė karto nežaidė prieš Vilniaus komandą.

Tuo tarpu A.Trifunovičius su sostinės klubu dirbo dviem etapais 2006-2008 metais ir 2010-2011 metais. Abu kartus atsisveikinęs su „Lietuvos rytu“, jis po to prieš vilniečius nežaidė.

Prieš artėjantį vizitą į sostinę A.Trifunovičius ir R.Javtokas skirtingai apibūdina savo savijautą.

„Nebus jokių ypatingų jausmų. Tai dalis mano karjeros, mano darbo. Tik pasakysiu, kad man labai patinka tokios rungtynės“, – pabrėžė žalgiriečių treneris A.Trifunovičius.

„Žinoma, norisi kuo geriau pasirodyti mače su buvusia ekipa, – sakė R.Javtokas. – Nėra taip, kad sureikšminčiau šias rungtynes, bet jaučiu, kad tai buvusi komanda. Tai suteikia papildomos motyvacijos.“

Vilniečių jėgą jau išbandė

Nors „Žalgiris“ su „Lietuvos rytu“ šiemet tarpusavyje dar nežaidė, vienas kauniečių krepšininkas spėjo išbandyti sostinės ekipos jėgą. Tik prieš Naujuosius metus prie Kauno komandos prisijungęs Dainius Šalenga su Prienų „Rūdupio“ ekipa sugebėjo įveikti „Lietuvos rytą“.

Gruodžio 17 dieną vykusiame mače „Rūdupis“ namie 90:88 įveikė „Lietuvos rytą“, o D.Šalenga buvo pagrindinis pergalės kalvis. Jis per 31 minutę pelnė 27 taškus, pataikydamas visus 5 tritaškius.

Paklaustas, ko tikisi artėjančiame mače, Šalenga teigė, kad nieko panašaus į pirmąsias jo rungtynes su „Lietuvos rytu“ neturėtų būti.

„Ten buvo kita istorija ir su kita komanda. Žaisdami su Prienų ekipa varžovai buvo nusiteikę vienaip, o kovodami su „Žalgiriu“ vilniečiai žais su kita energija, – manė D.Šalenga. – Kiekvienas mūsų krepšininkas žino, kaip jie žaidžia, kad rungtyniauja agresyviai. Galbūt jie turi mažiau talento, tačiau visa tai kompensuoja energija ir nusiteikimu.“

Šalenga pažymėjo vilniečių valią ir kovą iki pabaigos bet kurioje situacijoje.

„Tai yra pavojinga komanda. Koks rezultatas bebūtų, su jais reikia žaisti atsargiai, nes per 2-3 minutes viskas gali pasikeisti“, – įsitikinęs D.Šalenga.

Vidurio puolėjų ir trenerių dvikova

R.Javtoko Vilniuje laukia ne tik buvusi komanda, bet ir buvęs komandos draugas Lietuvos rinktinėje. Vienas talentingiausių šalies krepšininkų Jonas Valančiūnas yra „Lietuvos ryto“ vidurio puolėjas, su kuriuo R.Javtokas po Europos čempionato dar nesimatė.

Pats „Žalgirio“ vidurio puolėjas sako pernelyg negalvojantis apie laukiančią mikrodvikovą, nes svarbiausia – komandos pergalė.

„Aišku, nesinori, kad man įmestų 30 taškų, bet tai yra komandinis žaidimas, o ne vienas prieš vieną. Laimingesnis bus tas, kurio komanda išeis laimėjusi“, – įsitikinęs R.Javtokas.

Savotiška mikrodvikova laukia ir trenerių štabe. Tiek A.Trifunovičius, tiek „Lietuvos ryto“ treneris Aleksandras Džikičius yra serbai.

„BasketNews.lt“ paklaustas, ar prieš rungtynes bendravo su tautiečiu, A.Trifunovičius teigė neturintis tam laiko.

„Kartais ne sezono metu mes pasikalbame, tačiau sezono metu dirbame savo darbus. Turime savo ritmus. Iki šiol neteko su juo bendrauti“, – teigė A.Trifunovičius.

Šeštadienį treneriai turės progą ne tik pabendrauti, bet ir išsiaiškinti, kieno taktika veiksmingesnė.

Komentarai