Varžovas: Maskvos srities „Khimki“ 0

Paulius Čeponis, jaunasis „Žalgirio“ žurnalistas

Kauno „Žalgiris“ tęsia savo pasirodymą VTB Vieningosios lygos varžybose. Po pergalės prieš Kijevo „Budivelnik“ klubą kauniečiai ketvirtadienį namuose priims Maskvos srities „Khimki“ ekipą.

Maskvos srities komandą jau nuo praėjusio sezono vidurio treniruoja buvęs žalgirietis Rimas Kurtinaitis. Šio sezono pradžioje „Khimki“ Eurolygos atrankoje netikėtai nusileido Nymburko ČEZ klubui iš Čekijos, tačiau sugebėjo atsitiesti ir VTB Vieningosios lygos bei Europos taurės rungtynėse skinti tik pergales – per 14 rungtynių patirtas vos vienas pralaimėjimas. Visgi, žalgiriečiams vilčių turėtų teikia faktas, kad „Khimki“ pralaimėjo vienas paskutiniųjų rungtynių prieš Samaros „Krasnye Krylia“ krepšininkus.

Tai bus septintasis šių Lietuvos ir Rusijos klubų susitikimas tarptautiniuose turnyruose. Pirmoji akistata įvyko 2010 metų sausį, kai VTB Vieningosios lygos finalo ketverte, vykusiame Kaune, mače dėl trečiosios vietos kauniečiai po atkaklios kovos palaužė Maskvos srities komandą rezultatu 78:72.

Tose rungtynėse „Žalgirio“ gretose sėkmingai žaidė į komandą vėl sugrįžęs Dainius Šalenga. Žalgirietis surinko 12 taškų, atliko 3 rezultatyvius perdavimus bei įmetė įspūdingą tritaškį metimą su antrojo kėlinio sirena.

Praėjusiame Eurolygos reguliariajame sezone „Žalgiris“ ir Maskvos srities klubas pateko į vieną grupę. Abi komandos pasidalijo po pergalę – Kauno sporto halėje rezultatu 73:65 laimėjo kauniečiai, o paskutinėje reguliariojo sezono dvikovoje „Khimki“ po pratęsimo atsirevanšavo 93:89. Tose rungtynėse „Žalgiris“ jau turėjo pergalę savo rankose, tačiau Keithas Langfordas, šiuo metu rungtyniaujantis Tel Avivo „Maccabi“ klube paskutinę ketvirtojo kėlinio sekundę pataikė įspūdingą tritaškį ir perkėlė rungtynių atomazgą į pratęsimą, kuriame žalgiriečiams teko kapituliuoti.

Pirmajame mūšyje Eurolygoje „Žalgirį“ į pergalę atvedė tas pats D.Šalenga, surinkęs 11 taškų ir buvęs rezultatyviausias savo komandoje. Antrosios rungtynės Eurolygoje prieš būsimą kauniečių varžovą buvo įsimintinos Mantui Kalniečiui. Jos jam buvo rezultatyviausios per karjerą Eurolygoje – gynėjas surinko 24 taškus.

Klubų keliai susikirto ir VTB Vieningosios lygos grupėje, kai „Žalgiris“ ir „Khimki“ pateko į vieną grupę. Dvikova Kaune baigėsi šeimininkų pergale rezultatu 75:69, o Maskvos priemiestyje pralaimėta vos 2 taškais – 74:76.

Nors tarpusavio akistatų skirtumas VTB Vieningosios lygos praėjusio sezono varžybose ir buvo „Žalgirio“ pusėje, kauniečiai apmaudžiai pralaimėjo paskutines grupės rungtynes namuose Mariupolio „Azovmash“ ir nepateko į kitą etapą. „Khimki“ tapo VTB Vieningosios lygos čempionais ir dabar gina šį titulą.

Šiame sezone komandos vėl pateko į vieną grupę. Pirmosiose rungtynėse Chimkuose „Žalgiris“ palaidojo savo šansus laimėti rungtynes jau pirmajame kėlinyje, kurį pralaimėjo 19:31. Vėliau „Khimki“ klubas sužaidė pakankamai užtikrintai, išlaikė persvarą ir laimėjo mačą rezultatu 72:83.

Kauniečių gretose išsiskyrė Robertas Javtokas, surinkęs 16 taškų. Marko Popovičius pridėjo 15, Mindaugas Kuzminskas – 11 taškų.

„Khimki“ komandoje pasižymėjo jau į NBA išvykęs Timofėjus Mozgovas bei Vitalijus Fridzonas, jų sąskaitoje – po 16 taškų. Thomasas Kelati prie pergalės prisidėjo 10 taškų.

Be išvykusio T.Mozgovo komandoje rezultatyviausiai VTB Vieningoje lygoje rungtyniauja V.Fridzonas, pelnantis po 14,3 taško per rungtynes. Kroatas Krešimiras Lončaras pelno po 14 taškų, Sergejus Monia rungtynes baigia su vidutiniškai 9,7 taško savo sąskaitoje.

„Khimki“ turi ilgą atsarginių žaidėjų suolelį – progos pasirodyti aikštelėje laukia tokie krepšininkai kaip Zoranas Planiničius, Christopheris Quinnas, Matthew Nielsenas ir kiti ne ką mažiau žinomi krepšininkai.

Šiuo metu Maskvos srities klubas žengia pirmojoje A grupės turnyro lentelės vietoje su 8 pergalėmis bei vos viena nesėkme. „Žalgiris“ yra septintas su 3 pergalėmis bei penkiais pralaimėjimais, tačiau pergalė „Žalgiriui“ pergalių skaičiumi leistų susilyginti su ketvirtojoje vietoje esančia Samaros „Krasnye Krylia“ komanda. Į kitą etapą patenka keturios stipriausios grupės ekipos.

„Žalgiris“ kol kas nėra pralaimėjęs „Khimki“ klubui Kaune. Proga pratęsti šią pergalių seriją – jau sausio 12 dieną, 18.55 val. Kauno „Žalgirio“ arenoje.

Komentarai