Dainiui Šalengai istorijos egzaminas – ne problema 0

Laura Ramonaitytė, jaunoji „Žalgirio“ žurnalistė

Prieš 21 metus sausio 13-ąją daugybė taikių Lietuvos piliečių susirinko prie Vilniaus televizijos bokšto, Radijo ir televizijos komiteto pastato bei kitų Lietuvai svarbių politinių bei žiniasklaidos objektų. Jų tikslas buvo vienas – apginti šalį nuo agresyviai nusiteikusios Sovietų Sąjungos. Deja, sovietams nerūpėjo lietuvių beginklystė ir jie drąsiai panaudojo turėtą karinę amuniciją. Dėl jų šiandien minime valstybinę Laisvės gynėjų dieną.

Nusprendėme paegzaminuoti neseniai į Kauno „Žalgirio“ ekipą sugrįžusį puolėją Dainių Šalengą. Iš pradžių kiek drovėjęsis krepšininkas prisipažino, jog mokykloje labai mėgo istorijos pamokas, todėl sugauti nemokant istorijos jo nepavyko. Maža to, krepšininkas teigia, kad jam, priešingai nei kai kuriems, geresni šie laikai, nes dabar daugiau galimybių, daugiau sąlygų tobulėti.

– Ką žinote apie Sausio 13-ąją?
– Daug žinau. Pirma, kad 1991 metais Sovietų Sąjunga įsiveržė į Lietuvą, norėdama užgrobti Vilniaus televizijos bokštą. Prasidėjus šturmui žuvo daug žmonių, dar daugiau buvo sužeistų.

– Ar žinote, kiek tiksliai buvo žuvusiųjų?
– 13 žuvusiųjų. Tiesa, keturioliktoji žuvusi buvo mergina. Baisu man atsakinėti, parašysite, kad pasakiau, jog žuvo 15 ir visi galvos, kad krepšininkai, o taip pat ir Dainius Šalenga yra kvaili.

Gal turite giminių ar pažįstamų, kurie tą naktį buvo prie Vilniaus televizijos bokšto?
– Turiu giminių, kurie gyvena Vilniuje, tačiau, gaila, nežinau, ar jie dalyvavo Sausio 13-osios nakties įvykiuose tais metais. Galbūt reikės pasidomėti.

Gal esate girdėję unikalių pasakojimų apie praeitį iš senelių ar tėvų?
– Visi visada sako, kad geriau buvo anksčiau. Vyresnioji karta dažnai lygina praeitį ir dabartį ir sako, kad praėję laikai – geresni. Man asmeniškai šie geresni. Manau, kad dabar yra daugiau galimybių. Tada žmonės buvo labiau ribojami. Dabar daugiau šansų, daugiau galimybių tobulėti, keliauti, mokytis bei užsidirbti.

– Ar mėgote istorijos pamokas, lankydamas mokyklą?
– Labai mėgau. Ketinau stoti į universitetą studijuoti istorijos, puikiai ją mokėjau, kruopščiai ruošiausi egzaminams, tačiau dabar jau daug dalykų nepamenu, juk mokiausi prieš penkiolika metų. Istorija – užmaršus mokslas.

Komentarai