P.Jankūnas: „Fortūna mums buvo per šykšti“ 0

Marius Bagdonas, „Kauno diena“

Kauno „Žalgiris“ baigė kovas Eurolygos varžybose. Lietuvos čempionai peržengti „Top 16“ barjero nesugebėjo. Komandos kapitono Pauliaus Jankūno nuomone, sėkmei pristigo ne esminių dalykų, bet smulkmenų.

– Pauliau, galbūt aprimus aistroms po paskutinio mačo su Kantu „Bennet“ jau lengviau vertinti, ko pritrūko „Žalgiriui“ šį Eurolygos sezoną, kad užkeiktasis „Top 16“ barjeras pagaliau būtų peržengtas? – paklausėme P.Jankūno.
– Pasižiūrėjus į visą nueitą kelią, tenka padaryti išvadą, kad šiemet pristigome ne didelių dalykų, o smulkmenų. „Top 16“ etape beveik visas rungtynes pralaimėjome tik paskutinėmis minutėmis. Eurolygoje viską lemia smulkios detalės. Galbūt išvengta klaida, vienas sėkmingas epizodas ginantis ar atakuojant – ir viskas galėjo pakrypti į kitą pusę. Šiemet Fortūna mums buvo šykšti.

– Prasčiausiai sužaidėte nieko nelemiančias paskutines rungtynes su „Bennet“ ekipa. Ar sutinkate, kad nusiteikti nepavyko ir motyvacijos žaidėjams šiame mače trūko?
– Nežinau, kaip kitiems, bet man motyvacijos netrūko. Privalėjome laimėti savo arenoje, kur mus visą sezoną labai gražiai palaikė aistruoliai. Rezultatas pozicijų turnyro lentelėje nebūtų pakeitęs, tačiau galėjome sezoną užbaigti pergale ir visų nuotaika būtų geresnė.

– Treneris Aleksandras Trifunovičius po paskutinio mačo pareiškė, kad psichologinis lūžis įvyko po pirmųjų dviejų „Top 16“ rungtynių, kai po labai atkaklios kovos pralaimėjote Tel Avivo „Maccabi Electrai“ ir „Bennet“. Kokia jūsų nuomonė?
– Trenerio žodžiuose yra tiesos. Apmaudžiai pralaimėjome pirmąsias rungtynes namuose, po to sėkmės pritrūko Italijoje. Prieš „Bennet“ svečiuose turėjome didžiulę persvarą, tačiau ją išvaistėme. Šios dvi nesėkmės pasitikėjimo savo jėgomis nepridėjo. Atsidūrėme dugne, tačiau net ir tuomet dar turėjome šansą pakilti. Gaila, kad juo taip pat nepasinaudojome. Apskritai „Top 16“ etapas – specifinis. Jame rungtynių nedaug, o pradėjus dviem pralaimėjimais atsitiesti yra nepaprastai sunku.

– Beveik per visą „Top 16“ etapą virė užkulisinės diskusijos dėl Sonny Weemso ateities. Ar jautėsi komandos drabužinėje papildoma įtampa dėl to, kad komandos lyderis netrukus gali palikti komandą?
– Gandai visuomet yra tik gandai. Tai sudėtinė krepšinio dalis. Šiemet buvo kalbama apie Sonny, ankstesniais sezonais – apie kitus žaidėjus. Neabejoju, kad ir kitąmet panašių istorijų bus ne mažiau. Mes, krepšininkai, esame profesionalai ir į tokias kalbeles stengiamės nekreipti dėmesio. Manau, kad šiemet mums pavyko nuo to atsiriboti. Visi žinojome, kad tai tik gandai. Galbūt kažkas ir vyko, bet nekreipėme į tai dėmesio. Kol viskas yra tik gandai, tokių dalykų žaidėjai ir treneriai nesureikšmina.

– Minimalius uždavinius – patekti į šešioliktuką – komanda įvykdė, tačiau stiprią ekipą tarpsezoniu subūrusio „Žalgirio“ sirgaliai tikėjosi daugiau. Ką manote apie tai?
– Vertinti būtų sudėtinga. Žinome ir jaučiame, kad galėjome pasiekti daugiau. Vis dėlto sezonas dar nesibaigė. Liko nemažai svarbių dvikovų VTB Vieningosios lygos varžybose ir Lietuvos krepšinio lygoje (LKL). Viščiukus skaičiuoti reikėtų ne dabar, taigi ir galutinius pažymius turėtume rašyti tik sezonui pasibaigus.

– Ar pakaks motyvacijos kovoti likusiuose turnyruose?
– Be abejo, kad užteks. Privalo užtekti. Baigėme pasirodymą stipriausioje žemyno lygoje, tačiau liko VTB Vieningoji lyga. Joje taip pat žaidžia Eurolygos komandos. Bus labai sunku, bet turime puikią progą reabilituotis. Pirmiausia privalome padaryti išvadas ir žaisti kitaip. LKL pirmenybėse laukia ne mažiau intriguojantis apogėjus, kuriame teks susikauti su savo amžinais varžovais „Lietuvos ryto“ krepšininkais. Žvalgytis atgal neverta, nieko jau nepakeisi. Liko daug įdomių dvikovų ir turime ruoštis joms.

– Pasibaigus Eurolygos batalijoms Mantas Kalnietis pareiškė, kad „Žalgiris“ šį sezoną nebuvo vertas Eurolygos ketvirtfinalio. Anot jo, ekipoje yra daug gerų krepšininkų, tačiau komanda jie netapo. Kaip yra iš tikrųjų?
– Visos kalbos apie pašlijusią atmosferą ar susiskaldymą tarp lietuvių ir legionierių yra nesąmonė. Tie, kurie tuo netiki, tegul ateina į drabužinę ir savo akimis pamato, kaip mes bendraujame. Neabejoju, kad tie kritikai susidarytų visai kitokią nuomonę. Dėl nesėkmių neverta kaltinti žaidėjų santykių. Ne čia reikėtų ieškoti priežasčių, kodėl suklupome Eurolygoje. Tiesiog nežaidėme taip, kaip mokame ir galime.

– Eurolygoje kovojote su skirtingo lygio varžovais. Ką įvardytumėte šio sezono favoritu?
– Manau, kad šiuo metu stipriausia ekipa – Maskvos CSKA. Jei maskviečiams pavyks išvengti traumų, neabejoju, kad į Eurolygos viršūnę nusitaikiusią šią komandą bus labai sunku sustabdyti. CSKA turi Andrejų Kirilenką, kuris aikštelėje atlieka šimtą darbų ir yra be galo naudingas komandai. Kitos CSKA žvaigždės taip pat yra aukščiausio lygio. Nežinau, kas jiems galėtų mesti iššūkį.

Komentarai