A.Trifunovičius: „Noriu, kad žaistume greitai, bet pirmiau turime kietai gintis“ 0

Jonas Miklovas, „BasketNews.lt“ korespondentas

Patekę į VTB Vieningosios lygos aštuntfinalį, Kauno „Žalgirio“ krepšininkai neturės kada ilsėtis. Šią savaitę jų laukia net ketverios rungtynės, o trejos iš jų – per tris dienas.

Trečiadienį žalgiriečiai pradės kovas Baltijos krepšinio lygoje – išvykoje jie kausis su Prienų „Rūdupiu“. Penktadienį atsakomoji dvikova vyks „Žalgirio“ arenoje, šeštadienį ten pat lauks LKL mačas su Kauno „Baltais“, o sekmadienį Prienuose žalgiriečiai vėl žais su „Rūdupiu“ LKL čempionate.

Svarbiausias sezono kovas kauniečiai pasitinka gerėjančiu žaidimu. VTB Vieningoje lygoje jie kovo mėnesį per penkerias rungtynes iškovojo keturias pergales vidutiniais 25 taškų skirtumais. Vienintelė nesėkmė patirta mače su Kazanės „Unics“ – 73:77.

Nors žaidimo kreivė auga, „Žalgirio“ vyriausiasis treneris Aleksandras Trifunovičius neskuba sakyti, kad jau visos bėdos žaidime jau sutvarkytos.

– Treneri, „Žalgiris“ paskutines kelias savaites žaidžia kur kas geriau nei anksčiau. Kas pasikeitė žaidime? – „BasketNews.lt“ paklausė A.Trifunovičiaus.
– Pakeitėme tam tikrus dalykus. Kai iškritome iš Eurolygos, pasimokėme iš klaidų, kurias darėme. Po penktadienio pralaimėjimo „Unics“ komandai buvau kiek nusivylęs, nors to ir nesakiau komandai. Tose rungtynėse vėl pamatėme tam tikras bėdas, kurios, maniau, jau buvo ištaisytos. Nemanau, kad buvome prastai nusiteikę, tiesiog ketvirtajame kėlinyje mums nesisekė tam tikri dalykai. Dėl to negaliu sakyti, kad tikrai žaidžiame geriau. Bandome rungtyniauti geriau, deja, neturime daug laiko tobulinti žaidimą – dabar jau laukia BBL atkrintamosios varžybos. Reikės galvoti apie sudėtingą tvarkaraštį ir žaidėjų atsigavimą tiek emociškai, tiek fiziškai.

– Žaidimo pagreitėjimas taip pat davė dividendų, ar ne?
– Norime taip rungtyniauti, tačiau negalime pasikliauti vien greičiu. Pirmiausia turime gerai gintis, tik tada galėsime žaisti greitai. Aš noriu, kad komanda rungtyniautų greitai, man patinka toks žaidimas. Tačiau greitas žaidimas turi būti su mintimi. Dabar jis prasideda nuo gynybos.

Mače su „Unics“ nesugebėjome žaisti taip greitai, kaip norėtume. Be abejo, „Unics“ yra aukšto lygio komanda, tačiau mūsų gynyba nebuvo tokio aukšto lygio, kokia galėtų būti. Tame mače mes gerai gynėmės gal tik 2 kartus po 4 minutes. Turime galvoti apie abu dalykus – noriu, kad gynyboje būtume nepralaužiami ir dėl to įgytume pasitikėjimą savo jėgomis. Paulius Jankūnas prametė daug laisvų metimų mače su „Unics“, nepataikė ir antrajame rungtynių su VEF kėlinyje, bet viskas gerai, nes jis ginasi. Dėl to mes leidžiame jam atakuoti.

Į viską turime žvelgti iš komandos pusės. Pavyzdžiui, esu labai patenkintas, kaip mače su VEF žaidė Robertas Javtokas. Jis sugriebė 9 kamuolius. Nors ir nepelnė daug taškų, tačiau gynyboje dirbo puikiai, itin sėkmingai kovojo dėl kamuolių ir mane tai džiugina.

– Marko Popovičius pastaruoju metu daugiau laiko nei sezono pradžioje praleidžia įžaidėjo pozicijoje. Ar tokį vaidmenį jam norite numatyti sezono pabaigai?
– Marko yra toks žaidėjas, kuris gali rungtyniauti abejose pozicijose – ir įžaidėjo, ir atakuojančio gynėjo. Prieš ateityje laukiančias svarbesnes rungtynes bandau rasti daugiau patikimų variantų. Eurolygoje mes kelis mačus pralaimėjome jiems baigiantis ir turime būti tikri, kad tai nepasikartos ateityje. Komandos viduje mes turime pasirinkimą ir bandau išnaudoti mūsų turimus pajėgumus.

– Prie komandos prisijungė Žygimantas Janavičius. Koks vaidmuo numatomas jam?
– Įtraukėme Žygimantą ir jam sezono pabaigai turiu užduočių. Jis yra sunkiai dirbantis ir komandinį krepšinį pripažįstantis žmogus ir manau, kad tokio charakterio žaidėjų mums trūko šį sezoną. Esu daugiau nei tikras, kad jis ir toliau sunkiai dirbs. Esu labai patenkintas, kad Žygimantas yra mūsų komandoje.

– Milovanas Rakovičius praleido rungtynes su VEF. Ar rimta jo trauma?
– Kojos skausmus jis juto jau mače su „Unics“. Paklausiau, kaip jis jaučiasi prieš mačą su VEF, sakė, kad gali žaisti, tačiau nebūtų galėjęs rungtyniauti 100 proc., tad leidau jam pailsėti ir išsigydyti.

– Kitame VTB Vieningosios lygos etape kausitės su Krasnodaro „Lokomotiv“. Ar turėjote progą matyti jų rungtynes su Vilniaus „Lietuvos rytu“, su kuriais jie kovėsi jau 4 kartus šį sezoną?
– Mačiau „Lokomotiv“ mačą su CSKA Rusijos čempionate. Pažįstu jų žaidėjus, žinau jų pokyčius, žinau jų didelius troškimus. Tačiau prieš akistatą su „Lokomotiv“ mūsų dar laukia BBL rungtynės su „Rūdupiu“, LKL mačai, taigi kol kas dar negalvojame apie rusus. Krasnodaro ekipa turi didelį biudžetą, ilgą atsarginių žaidėjų suolelį, o tai, kad jie komandą pildo net sezonui einant į pabaigą, rodo, kad turi didelių ambicijų. Tai bus gera dvikova.

Komentarai