Po skaudžios nesėkmės „Žalgiris“ pažvelgė į savo silpnybes 0

Marius Bagdonas, „Kauno diena“

Kauno „Žalgiris“ priverstas nuryti karčią piliulę – Lietuvos čempionams antrus metus iš eilės nepavyko prasibrauti į VTB Vieningosios krepšinio lygos finalo ketvertą.

Stigo pasitikėjimo

Kelią į tikslą žalgiriečiams užkirto Krasnodaro „Lokomotiv-Kuban“ komanda, laimėjusi abejas aštuntfinalio rungtynes: 72:44 – savo aikštėje ir 80:71 – Kauno „Žalgirio“ arenoje.

Ieškodamas atsakymų į klausimus, kodėl nepasisekė, „Žalgirio“ vyriausiasis treneris Aleksandras Trifunovičius svarstė: „Prieš antrąją dvikovą bandėme užmiršti dideliu skirtumu Rusijoje pralaimėtas rungtynes ir žaisti kitaip, bet atsitiesti nepavyko. Trūko pasitikėjimo savo jėgomis, varžovai pasinaudojo mūsų gynybos ir puolimo klaidomis. Iš rikiuotės iškritus DeJuanui Collinsui ir Sonny Weemsui, mes beveik nesitreniruojame, o vien žaidžiame. Marko Popovičiui daugiau nei anksčiau tenka rungtyniauti įžaidėju. Bandome rasti laiko Žygimantui Janavičiui. Tomas Delininkaitis turi imtis daugiau atsakomybės. Visa tai sutvarkyti, kai tiek daug keliaujame, nelengva. Nesiteisinu dėl pralaimėjimo, jis buvo dėsningas.“

Nuo ko pradėti?

Vieninteliu vilties blyksniu šioje skaudžioje pamokoje A.Trifunovičius bandė įžvelgti gana solidų jaunojo Mindaugo Kuzminsko žaidimą: „Labai juo džiaugiuosi. Mindaugas nesitreniravo dešimt dienų, todėl turėjo daugiau energijos nei kiti. Tikiuosi, kad bent tuo pasinaudosime ir ateityje šis žaidėjas aikštėje atliks vis svarbesni vaidmenį.“

M.Kuzminskas neslėpė nusivylimo, kad dar vienas turnyras „Žalgiriui“ jau baigėsi.

– Mindaugai, kokios, tavo nuomone, pralaimėjimo „Lokomotiv-Kuban“ komandai priežastys? – paklausėme puolėjo.
– Sunku būtų rasti vieną priežastį. Jei pralaimėjome, vadinasi, buvome silpnesni. Po nokauto, kurį patyrėme Krasnodare, pasikalbėjome ir supratome vienas kitą, atrodė, kad psichologiškai atsigavome. Tikėjomės, kad viskas bus geriau. Deja, varžovai sugebėjo pakreipti mačo eigą jiems naudinga linkme.

– Ar Krasnodaro ekipa tikrai stipresnė už „Žalgirį“?
– Ji abu kartus mus gan lengvai įveikė. Žinojome, kad antrosios rungtynės gali būti lemiamos, psichologinė įtampa gal kiek ir slėgė. Kai varžovai išsiveržė į priekį, pradėjome šiek tiek panikuoti ir dažniau klysti. Viskas susidėjo į krūvą ir pralaimėjome.

– Po pergalės prieš Vilniaus „Lietuvos rytą“ treneriai galėjo džiaugtis gana aukštu pataikymo procentu, tačiau VTB Vieningosios lygos aštuntfinalyje „Žalgirio“ snaiperių taikikliai gerokai išsiderino. Kodėl?
– Nežinau. Atrodo, tie patys krepšiai ir tie patys kamuoliai, tačiau pataikėme labai prastai. Akivaizdu, kad tai – dėl psichologinių problemų. Šį sezoną jau buvo daugybė rungtynių, po kurių ieškojome įvairių pasiteisinimų. Po kiekvienos nesėkmės ieškome priežasčių, tačiau, man regis, pirmiausia reikia kiekvienam pradėti nuo savęs.

Tarsis dėl ateities

Kol kas dar neaišku, koks VTB Vieningosios krepšinio lygos varžybų modelis bus kitą sezoną.

Lygos vykdomasis direktorius Tomas Pačėsas šiomis dienomis Rusijos žiniasklaidai teigė, kad artimiausiu metu turėtų įvykti klubų vadovų susirinkimas.

Anot lietuvio, beveik visi klubai pasisakė už tai, kad turnyras išsaugotų dabartinį pavadinimą. „Šis prekės ženklas sėkmingai gyvuoja jau ketverius metus, tad vargu ar yra prasmė jį keisti“, – svarstė T.Pačėsas.

Direktoriaus teigimu, visi ne Rusijos klubai, kurie šį sezoną dalyvavo turnyre, džiaugiasi jiems suteikta galimybe.

„Iš esmės niekas neturi teisės uždrausti klubams dalyvauti tose varžybose, kuriose jie nori. VTB Vieningosios lygos nariai yra linkę derėtis su Eurolygos vadovybe, tačiau šiuo metu tokios galimybės neturi. Nesuprantu, kodėl visų klubų vardu derybas su Eurolyga veda tik Maskvos CSKA prezidentas Andrejus Vatutinas. Nė vienas lygos klubas tokių įgaliojimų jam nesuteikė“, – pabrėžė T.Pačėsas.

Daugumos VTB lygos klubų vadovai ne kartą viešai pareiškė, kad neketina varžytis turnyre, jei jis bus perorganizuotas į atvirą Rusijos čempionatą, tačiau T.Pačėsas problemos neįžvelgė.

„VTB Vieningoji lyga – tarptautinis turnyras, tad natūralu, kad dalyvauti vienos šalies čempionate klubai nenori. Nemanau, kad kas nors prieštarautų, jei šios lygos varžybose būtų išaiškinamas ir Rusijos čempionas. Svarbiausia – visus sprendimus priimti kolegialiai“, – sakė T.Pačėsas.

Komentarai