LKL karštinė: čempionų žiedais pasipuoš stipresni 0

Mantas Stankevičius, Marius Bagdonas, „Kauno diena“

Jau rytoj visų šalies krepšinio mėgėjų dėmesys nukryps į Kauno „Žalgirio“ areną, kur prasidės ilgai laukta Lietuvos krepšinio lygos (LKL) finalo serija. 14-ąjį sezoną iš eilės dėl stipriausios šalies komandos titulo kovos Kauno „Žalgiris“ ir Vilniaus „Lietuvos rytas“.

„Žalgiris“ pirmauja 3:0

Kauniečių ir vilniečių keliai šį sezoną buvo susikirtę tris kartus ir nė sykio sostinės ekipa neįkando titulą ginančiam „Žalgiriui“.

LKL čempionato pirmojo rato dvikovoje žalgiriečiai svečiuose iškovojo pergalę 82:72, o namuose palaužė principinius varžovus 86:81. Baltijos krepšinio lygos (BBL) finale Šiauliuose vėl triumfavo žalgiriečiai – 74:70.

Namų aikštės pranašumas – vienas Kauno komandos kozirių. LKL reguliarųjį sezoną „Žalgiris“ baigė vos su viena nesėkme, o „Lietuvos rytas“ suklupo net 4 kartus. Prieš lemiamą sezono dvikovą žalgiriečiai savo kolekcijoje jau turi du trofėjus – Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) ir BBL taures, Vilniaus klubo kraitis – tuščias.

Šiemetė LKL finalo serija, atsižvelgus į nacionalinės rinktinės interesus, buvo sutrumpinta iki trijų pergalių.

Sėkmę lems gynyba

Paskutinį kartą „Lietuvos rytas“ įveikė „Žalgirį“ beveik prieš metus. Pernai gegužės 9-ąją vilniečiai namuose laimėjo 81:70, tačiau tai buvo vienintelė jų pergalė toje LKL finalo serijoje. „Žalgiris“ nugalėjo užtikrintai – 4:1. Tąkart žalgiriečiai tik vieną kartą kluptelėjo prieš Vilniaus klubą per paskutinius 11 susitikimų.

„Vis dėlto neskubėčiau „Žalgirio“ vadinti aiškiu šios serijos favoritu. Man atrodo, kad abi ekipos turi labai panašius šansus nugalėti. Reikėtų pripažinti, kad sezono pabaigoje nė viena komanda nežaidžia aukščiausio lygio krepšinio“, – mintimis apie rytoj prasidėsiančią LKL karštinę dalijosi olimpinis čempionas Modestas Paulauskas.

Jo nuomone, žalgiriečių koziriu galėtų tapti namų aikštės pranašumas. „Kai abiejų komandų jėgos lygios, namų sienos – svarbus veiksnys. Tačiau Kauno ekipai sezono pabaigoje stinga brandumo. Jaučiasi, kad „Žalgiris“ buvo nepasiruošęs Sonny Weemso iškritimui. Kiekvienam klubui tokio svarbaus krepšininko netektis būtų skausminga. Nors sezonas pasiekė finišą, ne visų žaidėjų sportinė forma šiuo metu yra optimali“, – analizavo M.Paulauskas.

„Vilniečiai šį sezoną stokoja stabilumo. Jie gali sužaisti labai gerai, kaip, tarkime, VTB Vieningosios lygos pusfinalyje su Maskvos CSKA, tačiau buvo nemažai ir blankių susitikimų, pavyzdžiui, pralaimėjimas „Kėdainių Triobet“ klubui. Neabejoju, kad LKL finale sulauksime didelės intrigos“, – kalbėjo pašnekovas.

Olimpinis čempionas pažymėjo, kad sezono pabaigoje „Lietuvos rytui“ tenka atlaikyti sunkesnį rungtynių maratoną. „Vilniečiai labai veržėsi į VTB Vieningosios lygos finalo ketvertą, ten turėjo dvi nelengvas rungtynes. Pastaruoju metu jų tvarkaraštis buvo gerokai intensyvesnis ir tuo „Žalgiris“ galėtų pasinaudoti“, – svarstė M.Paulauskas.

Paklaustas apie sutrumpėjusią finalo seriją, M.Paulauskas tvirtino, kad ir penkių rungtynių serijos visiškai užteks išsiaiškinti, kuri ekipa stipresnė. „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“ turi ilgus atsarginių žaidėjų suolelius, tad bus kovojama iki 3 ar iki 4 pergalių, nėra jokio skirtumo. Nemanau, kad kuri nors komanda sutrumpėjus serijai kažką laimėjo ar pralaimėjo“, – sakė ekspertas.

M.Paulausko nuomone, finalininkų koziriai yra panašūs: tai – individualiai stiprūs žaidėjai. „Mano nuomone, laimės tie, kurie geriau ginsis“, – užbaigė olimpinis čempionas, nenorėjęs prognozuoti serijos rezultato.

Ant svarstyklių – motyvacija

„Kėdainių Triobet“ krepšininkus treniravęs kaunietis Gediminas Petrauskas žino „Lietuvos ryto“ silpnąsias vietas. Jo vadovaujama ekipa šį sezoną pateikė bene didžiausią sensaciją, kai svečiuose sugebėjo paguldyti LKL vicečempionus ant menčių.

„Sutrumpėjusi serija – nuostolis Lietuvos krepšinio mėgėjams, nes jie praras progą pamatyti daugiau aukščiausio lygio krepšinio. Galbūt nustebinsiu, tačiau prognozuočiau, kad finalo seriją 3:2 laimės „Lietuvos rytas“. Kodėl? Vilniečiams labiau reikia šios pergalės. Nugalėtojų titulas jiems garantuotų vietą Eurolygoje. Be to, sezono pabaigoje ši komanda yra geresnės sportinės formos nei „Žalgiris“, – teigė jauniausias LKL strategas.

Anot trenerio, Vilniaus krepšininkai solidžiai sužaidė abu VTB Vieningosios lygos finalo ketverto susitikimus ir yra pasirengę svarbiausioms sezono batalijoms.

„Intensyvus tvarkaraštis kartais būna pranašumas, kartais – trūkumas. Įdomu, ar vilniečiai tuo pasinaudos. Kartais įsibėgėjusią komandą sustabdyti būna labai sunku. Yra ir kita medalio pusė – vilniečiai gali būtų pavargę ir išsikvėpę. Tačiau neatsitiktinai per BBL finalą Aleksandras Džikičius tausojo Renaldą Seibutį. „Žalgiris“ turi namų aikštės pranašumą, tačiau tai – ne visada pergalę garantuojantis veiksnys“, – M.Paulauskui oponavo G.Petrauskas.

Paklaustas, kurie žaidėjai gali pridaryti varžovams daugiausia problemų, „Kėdainių Triobet“ strategas išskyrė R.Seibutį ir Paulių Jankūną. „Renaldas labai stiprus individualiai, o Paulius – tvirčiausias „Žalgirio“ ramstis. Nuo jo sportinės formos ir darbo gynyboje šį sezoną labai stipriai priklauso kauniečių žaidimas“, – akcentavo specialistas.

Trijų rungtynių neužteks?

Buvęs ilgametis „Žalgirio“ žaidėjas Sergejus Jovaiša netiki, kad LKL finale pakaks trejų rungtynių.

„Kauniečių rankose – keli koziriai: „Žalgiris“ šį sezoną laimėjo visas dvikovas su vilniečiais, turės savo aikštės pranašumą ir daugiau laiko pasiruošti lemiamiems išbandymams. Neaišku, ar vilniečiai spės atsigauti po VTB lygos varžybų. Vis dėlto serija tikrai nesibaigs sausu rezultatu, bet geresnius šansus tapti čempionu turi „Žalgiris“, – svarstė pašnekovas.

S.Jovaišos nuomone, „Lietuvo ryto“ komanda pavojinga tuo, kad prieš rungtynes sunku numatyti, kuris žaidėjas taps lyderiu.

„Tą patį galima pasakyti ir apie kauniečių ekipą, bet pažiūrėkime į vilniečių grandį, kurioje – Renaldas Seibutis, Stepas Babrauskas ir Artūras Jomantas. Jeigu bent du žaidėjai iš šios grandies sužaidžia gerai, komandos rezultatai būna geresni. Labai pavojingas yra Mindaugas Katelynas. Jam reikia skirti ypatingą dėmesį. Nemažai galvos skausmo kels ir Tyrese‘as Rice’as. Nemanau, kad svarbu, ką aikštėje nuveiks Jonas Valančiūnas ir Predragas Samardžiskis“, – kalbėjo 1982-ųjų pasaulio čempionas.

Marko Popovičius – vienas iš galimų grėsmingiausių „Žalgirio“ ginklų. „Sezono pabaigoje jis, matyt, nori įrodyti, ko yra vertas, ir yra pasiruošęs netausoti jėgų“, – atkreipė dėmesį S.Jovaiša, pridūręs, kad be DeJuano Collinso ir S.Weemso likę žalgiriečiai susitelkė, pasitempė ir labiau pasitiki vienas kitu.

Konkurentai – lygiaverčiai

„Žalgiryje“ yra branduolys žaidėjų, kurie nori būti vieningi ir įrodyti, kad gali įveikti bet kurį varžovą“, – sakė krepšinio treneris Rūtenis Paulauskas.

Pasak pašnekovo, BBL finale stipriausios Lietuvos komandos visų kortų neatskleidė.

„Vilniečiai žaidė ne stipriausios sudėties, treneriai įdomiai keitė krepšininkus – tuos, kurie blykstelėdavo, sodindavo ant suolo ir neskubėdavo vėl išleisti į aikštę. Žalgiriečiai buvo atsipalaidavę, tarsi iš anksto žinodami, kad iškovos pergalę. Ilgas sezonas gal šiek tiek nuvargino “Lietuvos ryto„ vidurio puolėją J.Valančiūną. Jam keliami labai aukšti reikalavimai, tačiau kiekvienas Jono keitimas – keistokas. Susidaro įspūdis, kad treneriai neturi kantrybės laukti J.Valančiūno „sprogimo“ ir už kiekvieną klaidą jį baudžia keitimu“, – svarstė R.Paulauskas.

Treneris neabejoja, kad LKL finalo serija bus įdomi.

„Abi komandos jau ilgai ruošėsi psichologiškai. Joms tikrai nereikia jokio papildomo stimulo. Jeigu „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“ gali atsipalaiduoti per mačus su kitomis LKL ekipomis, to tikrai nedarys per LKL finalo seriją. Sunku įžvelgti bent vieną akivaizdų kauniečių ar vilniečių pranašumą. Tai – lygiaverčiai konkurentai“, – tvirtino R.Paulauskas.

Komentarai