„Žalgirio“ pranašumas šiemet – neginčytinas 0

Marius Bagdonas, „Kauno diena“

„Žalgiris“ galingai baigė sezoną ir dar kartą patvirtino, kad Kaunas – neginčijama Lietuvos krepšinio sostinė.

Varžovams – jokių šansų

Lietuvos krepšinio lygos (LKL) finalo serijos rezultatas 3:0 – daugiau nei akivaizdesnis įrodymas, kad Vilniaus „Lietuvos rytui“ kauniečiai buvo per kietas riešutas.

Eurolygos kovoms suburta sostinės ekipa mačuose su principiniu savo priešininku atrodė blanki ir išsikvėpusi. Sezonui baigiantis Aleksandro Džikičiaus kariauna pradėjo jausti ir psichologinį kompleksą, o antrus metus iš eilės baigė be titulo bei „Žalgiriui“ pralaimėjo visus šešis mūšius.

Pažvelgus iš dar tolesnės perspektyvos, sostinės klubo bejėgiškumas gerokai ryškesnis. Iš paskutinių 15 tarpusavio dvikovų „Lietuvos rytas“ laimėjo tik kartą.

Šalies krepšinio aikštėse dominavęs „Žalgiris“ šį sezoną pasiekė tai, ko nebuvo pavykę padaryti nė vienam Lietuvos krepšinio grandui jau 13 metų: tai pirmas kartas nuo 1999-ųjų sezono, kai viena iš šių ekipų laimėjo visas tarpusavio dvikovas. Tais metais Eurolygos čempionai taip pat be gailesčio sutaršė savo konkurentus.

„Galima daryti išvadą, kad Vilniaus ekipa šių metų superfinalui psichologiškai nebuvo tinkamai paruošta“, – dienraščiui sakė šalies krepšinio legenda Modestas Paulauskas.

Pasak jo, „Žalgirio“ strategas Aleksandras Trifunovičius įtikinamai laimėjo trenerių dvikovą su savo tautiečiu A.Džikičiumi, tačiau spėjo, kad Vilniaus komandos žaidėjai galbūt neįsiklausė į savo trenerio žodžius.

„A.Džikičius – neblogas specialistas, tačiau ir geriausias treneris lieka vienas karys, jei jo nurodymų nevykdo auklėtiniai“, – Vilniaus ekipos pralaimėjimo priežastis bandė atspėti M.Paulauskas.

Tautinis aspektas

Iš rikiuotės dėl traumos iškritus Sonny Weemsui bei diskvalifikavus DeJuaną Collinsą, „Žalgiris“ šį sezoną savo gretose baigė turėdamas vos tris legionierius – Milovaną Rakovičių, Marko Popovičių ir Mario Delašą. Pastarasis finalo serijoje dėl nugaros skausmų nežaidė.

Paskutinį kartą, turėdamas tik tris legionierius, „Žalgiris“ triumfavo prieš septynerius metus. 2004–2005 m. sezoną Kauno ekipos marškinėlius vilkėjo Robertas Johnas Packas, Tanoka Beardas ir Ainaras Bagatskis, o „Žalgiris“ finale sutriuškino „Lietuvos rytą“ 4:0.

„Mes laimėjome finalą prieš Vilniaus komandą turėdami vos du žaidusius legionierius. Mače dėl bronzos be užsieniečių visą sezoną žaidęs Prienų „Rūdupis“ įveikė svetimšalių nestokojančius „Šiaulius“. Nors esu serbas, tikrai džiaugiuosi dėl Lietuvos krepšinio“, – po finalo mačo sakė A.Trifunovičius.

M.Paulauskas pažymėjo, kad puikus „Žalgirio“ finišas turėjo ypač viltingai nuteikti ir nacionalinės rinktinės vyriausiąjį trenerį Kęstutį Kemzūrą.

„Žaidėjai, kurie sezono viduryje nežaidė taip įspūdingai, LKL finalo serijoje tiesiog sublizgėjo. Lietuvos krepšinio sirgaliai turėtų tik džiaugtis, kad visi nacionalinės rinktinės kandidatai yra tokios įspūdingos sportinės formos. Belieka tik viltingai laukti Venesueloje rengiamo olimpinių žaidynių atrankos turnyro“, – kalbėjo olimpinis čempionas.

Kito sezono gairės

Tikėtina, kad lietuviškas „Žalgiris“ liks ir ateinančiais metais. Kitam sezonui garantuotas sutartis su Kauno klubu turi penki čempionais tapę žalgiriečiai – Mantas Kalnietis, Robertas Javtokas, Mindaugas Kuzminskas, Vytenis Lipkevičius ir Mario Delašas.

Kapitono Pauliaus Jankūno, LKL finalo serijos didvyriais tapusių Tomo Delininkaičio ir Marko Popovičiaus bei veterano Dainiaus Šalengos kontraktus klubas savo iniciatyva galės pratęsti dar vieniems metams.

M.Rakovičiaus nuomos sutartis pasibaigė, tad žaidėjas vėl priklausys Sienos „Montepaschi“ (Italija) klubui, iš kurio atvyko. Žygimanto Janavičiaus ir Tado Klimavičiaus kontraktai su „Žalgiriu“ baigiasi po šio sezono.

Komentaras

Modestas Paulauskas

Olimpinis čempionas

Vilniaus „Lietuvos ryto“ komanda – gerai subalansuota, tačiau nesitikėjau, kad ji taip ir nesugebės nė karto įkąsti „Žalgiriui“. Ko gero, vilniečiai savo visas jėgas iššvaistė kelyje į LKL finalą. Nuo pat pirmųjų rungtynių sostinės ekipos žaidėjų veiduose nesimatė ugnelės, jie atrodė pavargę ir išsikvėpę. Visas tris dvikovas vilniečiai sužaidė ne pagal savo galimybes, tuo metu „Žalgiris“ – atvirkščiai: kauniečiai neleido suabejoti savo pranašumu. Reikia pagirti čempionų komandą: nuo pat pirmųjų superfinalo serijos minučių kauniečiai labai ryžtingai siekė savo tikslo. Tarptautinėje arenoje šį sezoną žalgiriečiams pritrūko sėkmės. Eurolygoje tikslai nebuvo įgyvendinti, nesublizgėta ir VTB Vieningosios lygos varžybose, nors galbūt komanda ir neturėjo žūtbūtinio tikslo prasibrauti į šio turnyro viršūnę. Kauniečiai turėjo laiko atsigauti, pailsėti, o Vilniaus komanda savo jėgų tinkamai nepaskirstė. Per lemiamas LKL kovas „Žalgiris“ atrodė labai tvirtas.

Komentarai