VTB Vieningoji lyga: „Žalgiris“ sužinojo savo varžovus 0

Marius Bagdonas, „Kauno diena“

Šiandien Estijos sostinėje Taline nubraižytos naujojo VTB Vieningosios lygos sezono gairės – paaiškėjo galutinis čempionato formatas, ištraukti pagrindinių varžybų burtai.

Po klubo valdybos posėdžio bei iškilmingos burtų traukimo ceremonijos savo varžovus sužinojo abi stipriausios šalies ekipos Kauno „Žalgiris“ ir Vilniaus „Lietuvos rytas“ bei pirmą kartą šiame turnyre žaisiantis Klaipėdos „Neptūnas“.

Naujas projektas

VTB Vieningosios lygos tarpsezonis buvo karštas. Iš peties teko paplušėti ne tik klubams, bet ir lygos pozicijas tarptautinėje arenoje siekiantiems sustiprinti lygos vadovams.

Nemažai šurmulio praėjusio sezono pabaigoje sukėlę svarstymai dėl kelialapių į Europos turnyrus skyrimo tvarkos aprimo. VTB Vieningoji lyga ir Eurolyga rado kompromisą, kad kiekviena šalis pati nuspręs – per nacionalinį čempionatą ar Vieningosios lygos varžybas – klubai pelnys bilietus į Senojo žemyno turnyrus.

Dar gegužės pabaigoje lygos klubų vadovai nusprendė, kad ateinantį sezoną pagrindiniame turnyre rungtyniaus 20 ekipų. Skirtingai nei ankstesniais metais, turnyre neliks finalo ketverto turnyro, o čempionas paaiškės per atkrintamąsias varžybas, kurios prasidės nuo aštunfinalio.

Visus ekipos bus suskirstytos į dvi grupes, į atkrintamąsias varžybas pateks po 6 komandas. 1-2 vietas grupėse užėmusios ekipos pradės kovas nuo ketvirtfinalio, 3-6 – nuo aštuntfinalio.

Šansas klaipėdiečiam

Lygą šiemet paliko stipriausias Lenkijos klubas Gdynės „Asseco Prokom“ , o jo vietą nuo naujojo sezono užims kita šios šalies ekipa – Zgorželeco „Turow“ ekipa, kurios garbę pernai gynė Giedrius Gustas. Pasak VTB Vieningosios lygos prezidento Sergejaus Ivanovo, Gdynės klubas negalėjo pateikti dokumentacijos, kuri patvirtintų finansinį šios komandos stabilumą. Dėl šios priežasties nuspręsta, kad „Asseco Prokom“ lygoje pakeis „Turow“.

Į lygą priimti du nauji klubai – netikėtai ketvirtąją vietą Rusijos čempionate užėmęs Liubercu „Triumf“ ir ambicingus planus puoselėjantis Klaipėdos „Neptūnas“.

Uostamiesčio klubo šansai buvo vertinami gerai jau seniai. VTB Vieningosios lygos vadovai ne kartą buvo prabilę apie tai, kad neblogą infrastruktūrą ir naują areną turintis uostamiesčio klubas – puikus kandidatas.

„Klubams, kurie pasiruošę tobulėti, plėstis ir kelti meistriškumą – durys visuomet atviros. Džiugu, kad “Neptūnas„ rodo iniciatyvą ir susidomėjimą“, – klaipėdiečių ambicijas pagyrė VTB Vieningosios lygos vykdomasis direktorius Andrejus Širokovas.

Nors anksčiau buvo manoma, kad “Neptūnas” pradės kovas nuo atrankos varžybų, klaipėdiečiai šiandien buvo pakviesti į pagrindinį turnyrą.

Lygoje neliko ir Kijevo “Budivelnik” ekipos Dar burtų traukimo išvakarėse šio klubo vadovai žadėjo dalyvauti atvirajame Rytų Europos krepšinio čempionate, tačiau šiandien pranešė apie tai, jog norėtų paprašyti papildomo laiko tam, kad galėtų patvirtinti finansinius įsipareigojimus. Vis dėlto lygos vadovai su tuo nesutiko ir atsiradusią laisvą vietą skirs kuriai nors kitai komandai.

Burtus traukė legendos

Burtus traukė visas Sovietų Sąjungos krepšininkų žvaigždynas: 1982-ųjų metų planetos čempionas estų snaiperis Heino Endenas , 1972-ųjų olimpinis čempionas Ivanas Jedeška, 1988-ųjų olimpiniai čempionai Sergejus Tarakanovas ir Rimas Kurtinaitis.

Stipriausias šalies klubas „Žalgiris“ pateko į B grupę, kurioje susitiks su Žemutinio Naugardo “Nyžnij Novgorod”, Krasnodaro “Lokomotiv-Kuban”, Liubercų “Triumf”, Maskvos CSKA ir Krasnojarsko „Jenisei“ (visi – Rusija), Klaipėdos „Neptūnu“, „Minsk-2006” (Baltarusija), Rygos VEF (Latvija) ir Nymburko ČEZ (Čekija).

Estai didžiuojasi suteiktu šansu

Šiomis dienomis Talinas buvo virtęs tikra sporto sostine. Be VTB Vieningosios lygos burtų traukimo ceremonijos šiame nei pusės milijono gyventojų neturinčiame didmiestyje vyko ir dar du stambūs renginiai. Sekmadienį Talino „Le Coq“ stadione baigsis ir pirmą kartą Estijoje surengtas Europos devyniolikmečių futbolo čempionatas, o rytoj TERE teniso aikštyne prasideda 15 tūkst. JAV dolerių prizinio fondo ITF „Futures“ serijos teniso turnyras „Estonia F1“, kuriame dalyvauja ir du mūsų šalies atstovai Gvidas Sabeckis ir Aurimas Karpavičius.

VTB Vieningosios lygos ir Estijos iškiliausio visų laikų klubo vadovų santykiai visuomet buvo šilti. Net „Kalev“ ekipai būnant akivaizdžiu lygos autsaideriu (pernai Talino klubas reguliariajame sezone iškovojo vos dvi pergales – aut.past.) VTB vadovybė neslėpė, jog išlaikyti prie Baltijos jūros esančios Estijos sostinės klubą yra strategiškai labai svarbu.

Tad nieko nuostabaus, kad net ir prasidėjus rietenoms dėl kelialapių į Europos turnyrus dalyboms, „Kalev“ prezidentas Ivaras Valdmaa labai konkrečiai ir aiškiai pareiškė, kad koks bebūtų Eurolygos ir VTB Vieningosios lygos susitarimas, jie vis vien dalyvaus stipriausiose Rytų Europos krepšinio varžybose. „Mūsų jaunai ekipai kovos su tokio kalibro varžovais yra labai naudingos“, – savo sprendimą argumentavo estas.

Šiauriniai mūsų kaimynai pasistengė, kad šis savaitgalis miesto svečiams ilgam įstrigtų į atmintį. Burtai traukiami vaizdingoje vietoje – restorane „Luscher & Matiesen”, iš kurio puikiai atsiveria graži viso Talino panorama.

„Stengėmės padaryti viską, kad iš Estijos VTB Vieningosios lygos klubų atstovai išsivežtų kuo geriausius įspūdžius. Labai didžiuojamės tuo, kad burtų traukimo ceremonija buvo patikėta „Kalev“ klubui. Tikiuosi, kad tokio masto renginys Taline vyksta ne pirmą kartą, o visiems varžovams galiu pažadėti, kad ateinantį sezoną mūsų komanda bus konkurencingesnė ir iškovos daugiau pergalių“, – šventinės nuotaikos nestokojo renginį priėmęs „Kalev“ prezidentas.

Burtai

A grupė

Sankt Peterburgo „Spartak“ (Rusija)
Kazanės „Unics“ (Rusija)
Talino „Kalev“ (Estija)
Maskvos srities „Chimki“ (Rusija)
Mariupolio „Azovmaš“ (Ukraina)
Samaros „Krasnyje Krylja“ (Rusija)
„Astana“ (Kazachstanas)
Zgorželeco „Turow“(Lenkija)
Komanda, gavusi vardinį kvietimą
Vilniaus „Lietuvos rytas“ (Lietuva)

B grupė

„Minsk-2006” (Baltarusija)
Žemutinio Naugardo “Nyžnij Novgorod” (Rusija)
Krasnodaro “Lokomotiv-Kuban” (Rusija)
Liubercų “Triumf” (Rusija)
Klaipėdos „Neptūnas“ (Lietuva)
Maskvos CSKA (Rusija)
Rygos VEF (Latvija)
Kauno „Žalgiris“ (Lietuva)
Nymburko ČEZ (Čekija)
Krasnojarsko „Jenisei“ (Rusija)

Komentarai