„Žalgiris“ nuo pirmojo mačo virsta į vieningą kumštį 0

Mantas Bertulis, „BasketNews.lt“ korespondentas

Trūko anksčiau – bus dabar. Pagrindinis Achilo kulnas Kauno „Žalgirio“ komandai praėjusį sezoną buvo nusiteikimo ir noro laimėti trūkumas.

Dažniausiai Lietuvos čempionai rungtynes pradėdavo vangiai, o kovingumo nestokoję varžovai atitrūkdavo nuo pat mačo pradžios. Šiandien viskas buvo kitaip ir „Žalgiris“ šventė lengvą pergalę 89:71.

Ilgėjosi emocijų

Kauno klubo vyriausiasis treneris nuo pat atvykimo į Lietuvą kartoja, jog atmosfera ekipoje yra puiki. Tuo „Žalgirio“ arenoje susirinkę žiūrovai galėjo įsitikinti ir patys. Tokį teiginį gerai iliustravo ir epizodas, kuomet Darjušas Lavrinovičius iškrito už aikštės ribų, o jam į pagalbą iš karto atbėgo net keli komandos draugai.

„Buvau pasiilgęs tų emocijų, bet buvo tikrai sunku. Visi gerai žaidėme, labai norėjome laimėti, bet dar reikia daug dirbti. Kažkiek parodėme savo veidą. Visgi jis dar keisis tiek į vieną pusę, tiek į kitą. Kaune – puiki atmosfera, o mums belieka žaisti ir laimėti“, – neslėpė po šešerių metų pertraukos į „Žalgirį“ grįžęs D.Lavrinovičius.

Turi būti kovotojais

Pagrindinė pergalės priežastis buvo „Lietuvos ryto“ klaidos. Trečias rungtynes žaidę vilniečiai prarado net 25 kamuolius, kuomet pirmą kartą į kovą stoję šeimininkai – 17. Tam įtakos turėjo ir kauniečių spaudimas, kuris suvaržė varžovų veiksmus puolime.

„Negalima sakyti, kad taip žaisdami pavargsime. Tiesiog darėme tai, ką nori matyti treneris. Vieniems krepšininkams tai daryti sekasi geriau, kitiems – prasčiau. Vėliau treneris analizuos ir darys išvadas, – apie sprendimą spausti varžovus kalbėjo D.Lavrinovičius. – Mums reikia kovotojų sielos. Viskas priklausys nuo noro, nusiteikimo, susikaupimo ir aišku nuo atmosferos, kad kiekvienas kovotų už kiekvieną.“

D.Dulkiui dar reikia laiko

„Žalgirio“ komandą į priekį labiausiai tempė ilgiausiai jos garbę ginantys krepšininkai – Tadas Klimavičius ir Paulius Jankūnas. Pastarasis prametė tik du metimus iš devynių bei buvo tikras ramstis gynyboje.

„Nesiruošėme šioms rungtynėms ir neanalizavome varžovų. Nes tiek jų, tiek mūsų komandos yra naujos. Buvo daug žaidybinio broko ir daug taisytinų dalykų. Tai tik pirmos rungtynės, bet gerai, kad laimėjome“, – mačo svarbos nesureikšmino P.Jankūnas.

Tuo tarpu „Lietuvos rytą“ sunkiais momentais bandė gelbėti komandos naujokai Janis Blūmas, Leonas Radoševičius ar Dejanas Ivanovas. Vilniečių strategas Aleksandras Džikičius bene mažiausiai leido pasireikšti ambicingiausiam šios vasaros pirkiniui Deividui Dulkiui, kuris rungtyniavo vos vienuolika minučių.

Sutrikdė spaudimas

Aikštės šeimininkai dominavo beveik visas rungtynes, o į priekį pabėgo antrajame kėlinyje, kai spurtavo 15:0 ir nutolo 44:27.

„Antrajame kėlinyje suaktyvinome gynybą ir viskas. Gal jie truputį nesitikėjo, kad mes taip agresyviai ginsimės ir pasimetė“, – lemiamo spurto paslaptį atskleidė Jankūnas, pasidžiaugęs galimybe su „Lietuvos rytu“ susigrumti anksčiau laiko.

Tai buvo pirmosios abiejų klubų sumanyto Superturnyro turnyro rungtynės. Atsakomosios rugsėjo 17 d. bus žaidžiamos Vilniaus „Siemens“ arenoje.

Komentarai