Penktadienį „Žalgirio“ arenoje J.Plaza egzaminuos buvusį bendražygį 0

Romas Poderys, www.kaunodiena.lt

Buvę bendražygiai – „Žalgirio“ krepšininkų vyriausiasis treneris Joanas Plaza ir naujasis Vitorijos „Caja Laboral“ ekipos strategas Žanas Tabakas – Kaune susitiks kaip varžovai.

Lietuvos čempionai ir Ispanijos reprezentantai Eurolygos antrojo rato 7-ojo turo rungtynes žais lapkričio 23-iąją Kauno „Žalgirio“ arenoje. Pirmojo rato susitikimą Vitorijoje 77:71 laimėjo žalgiriečiai.

Už prastus komandos rezultatus iš Vitorijos klubo atleistą ilgametį vyriausiąjį trenerį juodkalnietį Duško Ivanovičių pakeitė buvęs J.Plazos kolega – 42-ejų kroatas Ž.Tabakas.

213 cm ūgio buvęs Kroatijos nacionalinės rinktinės ir Hjustono „Rockets“, Toronto „Raptors“, Bostono „Celtics“ ir Indianos „Pacers“ ekipų vidurio puolėjas dirbo J.Plazos asistentu Madrido „Real“ ir Sevilijos „Cajasol“ klubuose.

Ž.Tabakas su Splito klubu tris sezonus iš eilės – 1989, 1990 ir 1991 m. – iškovojo Europos klubų čempionų taurę, su Kroatijos nacionaline komanda – 1992-ųjų Barselonos olimpiados sidabro ir 1993-iųjų Europos čempionato bronzos medalius, o 1995-aisiais su „Rockets“ tapo NBA čempionu.

Pastaruoju metu kroatas treniravo Sopoto „Trefl“ (Lenkija) krepšininkus. „Darbas Sopote buvo didelis žingsnis į priekį mano, kaip trenerio, karjeroje, bet negalėjau atsisakyti pasiūlymo, kokio kiti krepšinio specialistai nesulaukia visą gyvenimą“, – sakė vėl į Ispaniją sugrįžęs Ž.Tabakas.

„Treneris pasižymėjo beprecedentėmis Lenkijos krepšinyje žiniomis, didele energija, entuziazmu, šiuolaikiniu požiūriu į darbą su komanda per treniruotes ir varžybas. Ž.Tabako išėjimas mums – didelė netektis“, – teigė „Trefl“ klubo prezidentas Kazimierzas Wierzbickis.

Ž.Tabako treniruojama „Trefl“ komanda iškovojo Lenkijos supertaurę, yra nacionalinio čempionato lyderė. Europos taurės turnyre Sopoto klubas pralaimėjo pirmąsias dvi E grupė rungtynes: 65:94 – Stambulo „Galatasaray“ ir 79:99 – Krasnodaro „Lokomotiv-Kuban“.

„Caja Laboral“ ekipa Eurolygos C grupėje – šešta (1 pergalė ir 5 pralaimėjimai), Ispanijos ACB lygos čempionate – aštunta (5, 3).

Komentarai