Žalgiriečių Italijoje laukė seni bičiuliai 0

Marius Bagdonas, Milanas (Italija), www.kaunodiena.lt

Eurolygos dvikova su Milano „EA7 Emporio Armani“ ekipa turtingiausiame ir tankiausiai apgyvendintame Italijos regione Lombardijoje keturiems Kauno žalgiriečiams kėlė išskirtinius sentimentus.

Ryškus lietuvių pėdsakas

„Treneri, ar esate žaidęs šioje arenoje?“ – prieš treniruotę Milano „Mediolanum Forum“ salėje Sauliaus Štombergo paklausė „Žalgirio“ kapitonas Paulius Jankūnas.

Vyriausiojo trenerio Joano Plazos asistentas S.Štombergas po triumfo Eurolygoje 1999 m. buvo pakviestas į tuo metu madas Italijos krepšinyje diktavusį Bolonijos „Kinder“ klubą ir su juo ne kartą viešėjo beveik 12 tūkst. aistruolių talpinančiuose „Mediolanum Forum“ sporto rūmuose.

Vėliau į viršūnę iškilo Sienos banko remiamas „Montepaschi“ klubas. Didžiausią konkurenciją šiai Toskanos regiono ekipai vėl sudarė Milano komanda. Ne vieną sezoną Sienoje praleidę Rimantas Kaukėnas ir Kšištofas Lavrinovičius daug kartų akis į akį stojo prieš „EA7 Emporio Armani“ krepšininkus, o praėjusių metų Italijos čempionato finalo serijos finale įveikė šią komandą 4:1.

„Žalgirio“ legionierius amerikietis Ibrahimas Jaaberas 2010-2011 m. sezoną praleido tuomečio Milano „Armani Jeans“ gretose.

Nors per pastaruosius devynis sezonus net septynis kartus Italijos čempionate triumfavo „Montepaschi“ ekipa, jai iki Milano klubo pasiekimų dar toli. Milaniečiai Italijos čempionais yra tapę net 25 kartus.

„Mediolanum Forum“ arenoje iki šiol prisimenami ir kiti mūsų krepšinio atstovai. „Armani Jeans“ komandoje yra žaidę Jonas Mačiulis, Marijonas Petravičius ir Mindaugas Katelynas.

Įžymybė – gatvių spūstys

Italijoje ne vienus metus praleidę žalgiriečiai sutartinai teigia, kad tiek miesto svečiai, tiek patys italai labiausiai keikia automobilių spūstis.

„Siena, kurioje iki šiol rungtyniavau, palyginti su Milanu, yra tarsi kaimas“, – sakė K.Lavrinovičius.

„Mums labai pasisekė, kad įvažiuojant į Milaną teko spūstyse užtrukti vos pusvalandį. Tai smulkmena“, – tikino R.Kaukėnas.

Vyriausias žalgirietis Italijoje jaučiasi tarsi žuvis vandenyje ir, atrodytų, galėtų netgi būti gidu.

Futbolo šešėlyje

Iš Lietuvos krepšinio sostinės Kauno atvykusiam aistruoliui iškart krinta į akis italų abejingumas oranžiniam kamuoliui.

„Čia krepšinis niekada populiarumu nepasivys futbolo. Su “Montepaschi„ šešerius metus iš eilės laimėjome Italijos čempionatą, tačiau vis tiek buvome Sienos futbolininkų šešėlyje, kurie žvaigždžių nuo dangaus neraško“, – pasakojo K.Lavrinovičius.

Nors pastaraisiais metais „EA7 Emporio Armani“ bando kibti į atlapus konkurentams iš Sienos, tokios priešpriešos, kaip tarp „Žalgirio“ ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ gerbėjų, čia nėra.

R.Kaukėno teigimu, principinė konkurencija Italijos krepšinyje yra nusistovėjusi tarp Milano ir Kantu klubų. Žalgirietis yra atstovavęs abiem milaniečių varžovams: 2004–2005 m. sezoną – Kantu „Vertical Vision“ klubui, o nuo 2005-ųjų su pertrauka – „Montepaschi“.

Susitiko su bičiuliais

„Mediolanum Forum“ tribūnose kauniečiai taip pat turėjo savo gerbėjų.

„Žalgirio“ atstovams net teko prašyti papildomų bilietų į šias rungtynes, nes susitikti su K.Lavrinovičiumi ir R.Kaukėnu atvyko būrys bičiulių. Vien Kšištofas išdalijo 14 kvietimų į šį mačą.

Malonius sentimentus sugrįžęs į Lombardiją jautė ir I.Jaaberas. Tik išlipęs iš lėktuvo amerikietis apsikabino pasitikti kauniečių atvykusį „EA7 Emporio Armani“ autobuso vairuotoją.

„Milane praleidau tik vienus metus, todėl asmeniškai dvikovos su italais nesureikšminsiu. Vis dėlto šiame mieste liko nemažai mano gerų draugų“, – sakė „Žalgirio“ legionierius.

Prieš Milano karjeros laikotarpį I.Jaaberas du sezonus praleido Romos „Lottomaticos“ klube. „Tai buvo puiki patirtis. Man buvo įdomu pažinti Europos istoriją ir gražų miestą Romą. Italijos krepšinio lyga turi gerą reputaciją, tad norėjau žaisti joje tikėdamasis sugrįžti į NBA“, – prisipažino krepšininkas.

Komentarai