M.Popovičius oficialiai Eurolygos svetainei: „Žalgiris“ niekada nepraras savo gerbėjų“ 0

Javieras Gancedo, Euroleague.net (vertimas BasketNews.lt)

Kroatijos krepšinio šeimoje užaugęs Marko Popovičius ketvirtą sezoną mėgaujasi romanu su „Žalgirio“ komanda. Jis rezultatyviausias žalgirietis, vidutiniškai pelnantis po 13,1 taško per 24 minutes Eurolygoje.

Gynėjas Eurolygos varžybose metė net 58 tritaškius ir pagal šį rodiklį užima antrąją vietą. Snaiperis pataikė net 46,6 proc. tolimų šūvių.

Kalbėdamas su Eurolygos oficialios svetainės korespondentu M.Popovičius visai Europai pripažino, kad Lietuva, Kaunas ir „Žalgiris“ užima svarbią vietą jo širdyje: „Tai puiki kombinacija – krepšinio aistra šioje šalyje ir žmonės Kaune. Jei atiduodi 100 proc. jėgų, jie tave myli. Kai arena pilna, o aš smeigiu tritaškį, kiekvienam tai tampa euforijos akimirka. Mėgaujuosi tuo.“

– Prieš dešimtmetį debiutavote Eurolygoje. Tai labiausiai įsimenantis jūsų sezonas? – tinklalapio „Euroleague.net“ žurnalistas Javieras Gancedo paklausė M.Popovičiaus.
– Neabejodamas galiu sakyti, kad iki šiol man tai geriausias sezonas Eurolygoje pagal rezultatus. Džiaugiuosi būdamas šios komandos dalimi. Nesvarbu, esu aikštėje, ar ant atsarginių suolelio. Svarbiausia, jog ekipa laimi. Patvirtinsiu, kad nė vienas žaidėjas nesirūpina pelnytais taškais ar kažkuo kitu. Mums svarbiausia laimėti rungtynes. Tai yra sėkmingų rezultatų priežastis.

– Reguliariajame sezone nugalėjote „Olympiacos“, „Caja Laboral“, „Anadolu Efes“. Ar manote, kad „Žalgiris“ žaidė sudėtingiausioje grupėje? Ar pirmoji vieta jums suteikė dar daugiau pasitikėjimo?
– Būtent, taip ir galvoju. Nugalėjome sudėtingiausioje grupėje. Sugebėjome įveikti čempionės titulą ginančią komandą beveik 20 taškų skirtumu. Taip pat išsivežėme pergalę iš Vitorijos. Išvykose pasiektos pergalės suteikė daug pasitikėjimo. Supratome, kad esame gera komanda, galinti kovoti su aukščiausio lygio ekipomis ir šiuo metu tapti viena jų. Užsidirbome varžovų pagarbą ir dabar viskas yra kitaip. Kiekviename mače labai gerbiame savo varžovus, bet dabar visi gerbia ir mus.

– „Top 16“ etapą pradėjote pralaimėdami Atėnuose, bet namie įveikėte Malagos komandą. Kokia pastarosios pergalės svarba?
– Pasakysiu atvirai. Pradėti dviem pralaimėjimais, žinant, kad šią savaitę vyksime į Madridą, būtų buvę ypatingai sunku. Artimiausiu metu susitiksime su „Real“ išvykoje, o namie priimsime CSKA. Nesame garantuoti 100 proc., kad juos įveiksime. Deja, nusileidome „Panathinaikos“ krepšininkams, kai mačo likimą lėmė vienas metimas. Kaip sakė mūsų treneris, privalome tikėti tuo, ką darome. Tai yra krepšinis, kuriame visko gali atsitikti. Gal moneta teisingai apsivers vėliau ar tada, kai mums reikės. Mes nusipelnėme laimėti tokius sunkius susitikimus kaip Atėnuose. Sunkiai dirbame, todėl laimėjimas prieš „Unicaja“ buvo labai svarbus.

– „Žalgiris“ niekada nežaidė atkrintamosiose varžybose, kadangi nuo 2004 m. nelaimėjo nė vieno „Top 16“ etapo išvykos rungtynių. Ar nugalėti svečiuose dabar yra pagrindinis tikslas?
– Tai neįtikėtina – nelaimėti išvykoje beveik dešimtmetį. Tai suteikia daugiau motyvacijos. Mums nedaug trūko iki pergalės Atėnuose. Tikiuosi dėl to nesigailėsime kituose „Top 16“ turuose. Manome, kad galime nugalėti aukščiausio lygio klubus svečiuose, galime būti dideli konkurentai pajėgiausioms komandoms mūsų grupėje. Jos kaunasi dėl vietų atkrintamosiose varžybose. Tai ne reguliariojo sezono etapas, kai gali skaičiuoti pergales namie. „Top 16“ etape to neužtenka. Tai yra „Top 16“ etapas, kuriame žaidžia geriausios Europos komandos. Šį sezoną sunku pasakyti, kurios ekipos keliaus į Eurolygos finalo ketverto turnyrą. Visos komandos labai stipriai konkuruoja, todėl kautis „Top 16“ etape yra tikras džiaugsmas ir malonumas.

– Atakuojate geriau nei kada nors anksčiau. Jūsų tritaškių taiklumas 46,6 proc. Praėjusią vasarą neatstovavote Kroatijos rinktinei. Ar tai lėmė tokią sportinę formą?
– Galiu kalbėti apie savo kūną ir kaip jaučiuosi. Turiu pasakyti, kad jaučiuosi kur kas geriau, nes deramai ilsėjausi. Todėl pagerėjo rezultatai, taip pat ir taiklumas. Žinoma, sunku atsisakyti padėti nacionalinei komandai, bet kartais turi tai padaryti. Laisva vasara yra viena priežasčių, kodėl šį sezoną geriau rungtyniauju Eurolygoje.

– Esate rezultatyviausias žalgirietis, nepaisant to, kad vos pusę mačų pradėjote starto penkete. Kaip apibūdintumėte savo vietą komandoje?
– Esu tik ekipos dalis. Nesvarbu, kad renka taškus. Labai svarbus yra Ibrahimas Jaaberas, puikūs metikai broliai Lavrinovičiai. Rimantas Kaukėnas niekada nebijo laikyti kamuolį savo rankose. Turime jauną vaikiną – Mindaugą Kuzminską, kylantį nuo suolo ir sparčiai tobulėjantį. Paulius Jankūnas yra geriausias kapitonas pasaulyje. Nesvarbu, ar jis sveikas ar traumuotas, visada atiduoda 120 proc. jėgų. Galiu kalbėti apie kiekvieną mūsų. Pirmiausia, esame nuostabių vaikinų grupė. Taip suburta mūsų komanda.

– Prie rezultatų svariai prisidėjo vyriausiasis treneris Joanas Plaza. Kaip jis pakeitė ekipą?
– Turėjome puikų pasirengimą sezonui. Privalau tai pasakyti. Būsiu atviras. Netikėjau sistema, kai pradėjome treniruotis. Tačiau, kai pradėjome žaisti rungtynes ir visus nugalėti, mano tikėjimas vis stiprėjo ir stiprėjo. Treneris nėra tas žmogus, kuris tau daug kalbės ar prieš kiekvienas rungtynes, prieš kiekvieną treniruotę pasakys viską, ką turi daryti. Jis akcentuoja svarbiausius dalykus, o tu privalai būti susikaupęs. Kartais nė nereikia daug komunikuoti, kad suprastum, ką mano Joanas Plaza. Jaučiu jam gerus jausmus ir labai juo tikiu.

– Sirgaliai žavisi aukštu „Žalgirio“ žaidimo ritmu ir agresyviu spaudimu ginantis. Ar kauniečiai gali taip žaisti visą sezoną?
– Kodėl ne? Nerungtyniaujame su 7–8 žaidėjais. Kaunasi visi 12, kartais net 13. Mes keičiamės ir visi prisideda prie rezultatų. Tikiuosi greitai sugrįš Robertas Javtokas ir turėsime dar vieną krepšininką, kurį galėsime panaudoti. Jis bus šviežias ir dar labiau paskatins mūsų komandą. Šioje ekipoje niekas nežaidžiau ilgiau 25 minučių. Todėl esami tokie sėkmingi nuo pradžios iki dabar.

– Nė vienas legionierius Lietuvoje nepritapo taip, kaip jūs. Kodėl jums taip stipriai patinka „Žalgiris“?
– Paprasta. Tai puiki kombinacija – krepšinio aistra šioje šalyje ir žmonės Kaune. Jei atiduodi 100 proc. jėgų, jie tave myli. Tikiu, kad stiprų ryšį su sirgaliais ir kauniečiais užmezgiau, nes atiduodu visas jėgas aikštėje. Kartais sekasi rungtyniauti gerai, kartais ne, bet jie supranta tai. Tai yra puikiai veikianti simbiozė. Kai arena pilna, o aš smeigiu tritaškį, kiekvienam tai tampa euforijos akimirka. Man tai labai patinka. Mėgaujuosi tuo. Todėl čia jaučiuosi tarsi namie.

– Ką galite pasakyti apie 15 tūkst. sirgalių kiekvienose rungtynėse ir dar likusius mažiausiai šešis mačus namie?
– Atmosfera nuostabi. Prieš kelerius metus turėjau progą žaisti Eurolygos NBA ture. Žaisti NBA arenose buvo įdomi patirtis. Mūsų arena yra amerikiečių lygio, bet sirgaliai… Neabejoju kur kas geriau suprantantys krepšinį. Amerikiečiai į rungtynes eina pasilinksminti, o „Žalgirio“ aistruoliai susirenka palaikyti savo komandos. O tai labai skirtinga. Jie gyvena nuo savaitės iki savaitės, kai mes rungtyniaujame. Noriu pasakyti, kad šita komanda niekada nepraras savo sirgalių. „Žalgiris“ nėra dirbtina, iš pinigų padaryta komanda. Tai istoriškai turtinga komanda. Ji visada žais su Lietuvos krepšininkais ir pasieks gerus dalykus. Nežinau, kada, galbūt šiais metais, galbūt kitais ar po dešimties, bet „Žalgiris“ visada gyvuos ir kovos. Man labai patinka, kad visi supranta, koks „Žalgiris“ svarbus yra kiekvienam žmogui. Neabejoju, kad ir kiekvienas žaidėjas tai supranta.

Komentarai