S.Štombergas: „Jaunieji „Žalgirio“ krepšininkai turi viską, kad taptų geriausiais“ 0

Miglė Seniūnaitė, jaunoji Kauno „Žalgirio“ žurnalistė

Kauno „Žalgiris“ garsus ne tik savo pagrindine komanda, jau ne pirmus metus jo vardą garsina ir jaunimas. Jaunoji „Žalgirio“ žurnalistė Miglė Seniūnaitė pakalbino „Žalgirio“ jaunimo komandos krepšininkus Tomą Dimšą ir Paulių Soroką bei „Žalgirio“ pagrindinės komandos trenerį Saulių Štombergą, kuris paatviravo apie patirtį įgytą dirbant su jaunimu ir apie šios komandos perspektyvas ateityje.

Jaunimo komandą komplektuoja „Žalgirio“ jaunimo treneris ir „Žalgirio“ vadovai. Jie ieško talentingų krepšininkų, o radę pakviečia prisijungti prie komandos. S.Štombergo manymu, „Žalgirio“ jaunimo komandoje surinkti perspektyviausi žaidėjai, kurie turi viską, kad galėtų tapti geriausiais krepšininkais.

„Pirmą kartą į dublerių treniruotę buvau pakviestas 2008-2009 m. sezono pavasarį, – apie tai, kaip pradėjo savo karjerą „Žalgirio“ jaunimo komandoje pasakojo P.Sorokas. – Ekipoje registruotas nebuvau, tačiau turėjau galimybę kartu treniruotis. Tuo metu buvau 16-metis, sportavau A.Sabonio krepšinio mokykloje ir kvietimas į „Žalgirio“ komandą buvo tarsi mažos svajonės išsipildymas. Po sporto salėje praleistos vasaros pavyko gerai pasirodyti „Žalgirio“ atrankoje ir man buvo pasiūlyta pasirašyti sutartį – nei kiek nedvejojęs sutikau“.

Kito jaunojo žalgiriečio Tomo Dimšos pradžia buvo kiek kitokia – jį „Žalgirio“ atstovai pastebėjo per jaunimo iki 16 metų pirmenybes 2010-ųjų metų vasarą. Po jų jaunasis krepšininkas buvo pakviestas papildyti jaunimo komandos gretas.

Naujos pareigos – nauja patirtis

S.Štombergas, paklaustas apie dabartines pareigas „Žalgirio“ pagrindinėje komandoje, džiaugėsi nauja patirtimi: „Pagrindinėje „Žalgirio“ komandoje, kaip treneris, gaunu labai daug naudingos patirties. Visada įdomu dirbti su patyrusiais krepšininkais – yra, ko mokytis ir kur tobulėti. „Žalgiryje“ pergalės siekimas yra labai sudėtingas.“

Treneris vertina ir tai, kad turėjo galimybę prisidėti ugdant jaunąją „Žalgirio“ kartą: „Jie visada pilni emocijų, nusiteikimo, dirba pilna jėga, stengiasi. Aišku, jiems trūksta patirties, todėl, mes, treneriai, stengiamės išmokyti visko, ką patys esame patyrę per savo karjerą, ko mus išmokė kiti treneriai – juk niekas negimsta mokėdamas. Stengiausi perduoti jiems geriausią, kad krepšininkai tobulėtų, greičiau taptų aukščiausio lygio žaidėjais. Noriu, kad jaunimui atsivertų visos galimybės ir jie būtų pilnai pasirengę ateityje atstovauti Lietuvos rinktinę.“

Pasieks tiek, kiek įdės pastangų

S.Štombergas neslepia įsivaizduojantis, kaip laikui bėgant pagrindinės „Žalgirio“ komandos gretas papildys vienas ar keli žaidėjai iš buvusių auklėtinių: „Jie turi viską, kad taptų geriausiais krepšininkais. Jei tikrai norės, kiekvienas savo darbu ir beribiu užsispyrimu pasieks užsibrėžtą tikslą, tačiau iki tol jie turi įrodyti, kad gali žaisti savame lygyje. Šiuo metu svarbiausias tikslas jauniesiems krepšininkams yra stabiliai rungtyniauti NKL lygoje, rodyti aukščiausius rezultatus ne tik taškais, bet ir gynyboje. Žaidėjai turi mokėti atlikti perdavimus bei perimti kamuolius“.

Jaunieji krepšininkai yra nuolat stebimi – „Žalgirio“ treneriai seka jų varžybas bei treniruotes. Komplektuojant komandą atsižvelgiama į pozicijas, todėl sezono metu, kuriam nors „Žalgirio“ pagrindinės komandos žaidėjui patyrus traumą, jaunimui atsivertų visos galimybės parodyti save. Treneris pasakoja, kad net ir patekus į komandą savo minutes varžybų metu jaunimas turės užsitarnauti liejant prakaitą treniruotėse: „Galbūt jis bus pagrindinis žaidėjas jaunimo komandoje, bet, atėjus į pagrindinę, varžybų metu jam teks šildyti suoliuką, o treniruotėse stengtis iš visų jėgų. Jeigu „Žalgirio“ komandos naujokas sugebės įrodyti, kad yra stiprus ir pasirengęs žaisti, žinoma, išeis į aikštelę.“

P.Sorokui jau teko savo jėgas išbandyti ne tik Kauno „Baltų“ komandoje, bet ir treniruotėse su pagrindine „Žalgirio“ ekipa , tačiau abu kalbinti jaunieji žaidėjai tvirtina, kad iki patekimo į pagrindinę komandą jiems reikia dar daug ir sunkiai dirbti.

Fizinis parengimas

„Žalgirio“ jaunimo komandoje surinkti įvairaus amžiaus kategorijų žaidėjai. S.Štombergas teigia, jog kelerių metų skirtumas tarp sportininkų labai matosi, nes jaunesni krepšininkai dar negali būti ypatingai stiprūs fiziškai, palyginus su vyresniais – jie neturi tiek raumenų masės, negali aikštelėje padaryti tiek, kiek vyresni žaidėjai: „Dėl šių priežasčių mes labai daug dėmesio skyrėme fiziniam krepšininkų parengimui. Laikotarpyje iki 23 metų krepšininkai suvyriškėja, įgauna normalią fizinę formą. Mes, treneriai, jaučiame pareigą paruošti žaidėjus, kad jie būti visiškai pasirengę fiziškai žaidimui aukštesniame lygyje.“

P.Sorokas pasakoja, kad skirtingai nei kai kurios kitos NKL komandos, fizinio pasiruošimo treniruotes jų komanda turi 2-3 kartus per savaitę: „Treneriai dažnai akcentuoja, kad turime tobulėti kasdien ir visada žiūrėti į ateitį, o ne tik į ateinančias rungtynes.“

T.Dimša taip pat pabrėžia fizinio parengimo svarbą ir neslepia džiaugsmo, kad turi galimybę dirbti su tikrais profesionalais, kaip dabartinis „Žalgirio“ jaunimo komandos fizinio parengimo treneris Aleksandras Kosauskas.

Nors patys jaunieji žalgiriečiai kol kas nesidžiaugia šio sezono komandos rodomu žaidimu, tačiau tiki, jog sunkiai dirbant bei stengiantis įmanoma pasiekti tikrai daug. Dabartinis „Žalgirio“ vyriausiojo trenerio asistentas S.Štombergas domisi savo buvusių auklėtinių rezultatais ir tiki, kad visi jie ateityje galės papildyti pagrindinės komandos gretas.

Komentarai