Jaunieji žalgiriečiai išvyksta į Eurolygos jaunių atrankos turnyrą 0

Marius Bagdonas, www.kaunodiena.lt

Rytoj Šiauliuose prasidėsiančiame aštuonių komandų Eurolygos jaunių (iki 18 metų) atrankos turnyre Kauno „Žalgirio“ ekipos tikslas – iškovoti bilietą į finalo etapą, kuris Eurolygos finalo ketverto varžybų dienomis vyks Londone.

Susitiks bendražygiai

Per žingsnį nuo didžiojo finalo pernai likę kauniečiai šiemet žada klaidų nekartoti. Pernai Tomo Masiulio vadovaujama komanda nesunkiai laimėjo Kaune surengtą atrankos turnyrą, tačiau finalo varžybos Stambule jauniesiems žalgiriečiams susiklostė nesėkmingai.

Neseniai Lietuvos devyniolikmečių rinktinės vyriausiuoju treneriu paskirtas 1999-ųjų Eurolygos čempionas „Žalgirio“ jaunimą muštruos ir šiemet. Kaip ir praėjusį sezoną Eurolygos jaunių turnyre „Žalgirio“ ekipos pagrindinis rėmėjas bus mineralinis vanduo „Vytautas“.

Šiauliuose žalgiriečių laukia rimtesnės grumtynės nei pernai. Saulės mieste bus ir antroji mūsų šalies ekipa – pernai šį turnyrą laimėjęs Vilniaus „Lietuvos rytas“, kurį treniruos buvęs T.Masiulio komandos draugas „Žalgiryje“ Dainius Adomaitis.

Kauniečiai kovos B grupėje su Maskvos CSKA (Rusija), Talino „Audentes“ (Estija) ir Liudvigsburgo BBA (Vokietija). Vilniečiai žais A grupėje su Zagrebo „Cibona“ (Kroatija), Leuveno „Topsportschool“ (Belgija) ir Rygos VEF (Latvija).

Finaliniame mače dėl bilieto į Londoną kausis tik abiejų grupių nugalėtojai. Vietas finalinėse varžybose jau yra užsitikrinę kvalifikacinį turnyrą Romoje laimėję Sarajevo „KK Spars“ (Bosnija ir Hercegovina) ir Barselonoje triumfavę Badalonos „FIATC Joventut“ (Ispanija) jauniai.

Paskutinis – ketvirtasis – atrankos turnyras vyks vasario 22–24 d. Belgrade. Likusius keturis klubus į finalo turnyrą pakvies Eurolygos vadovai.

Kelialapis – tik vienas

„Esame pasiruošę neblogai, tačiau komandų daug, o kelialapis – tik vienas. Kaip ir pernai, iš anksto spręsti apie konkurentų pajėgumą labai sunku. Vardai – CSKA, „Žalgiris“ ar „Lietuvos rytas“ – nieko nereiškia. Daugiau galėsime pasakyti tik po pirmosios varžybų dienos. Nugalės stipriausieji. Pasistengsime, kad tai būtume mes“, – vakar „Kauno dienai“ sakė „Žalgirio“ jaunimui diriguosiantis T.Masiulis.

– Treneri, kaip jūsų komanda ruošėsi Šiauliuose vyksiančiam turnyrui? – paklausėme T.Masiulio.
– Visi krepšininkai, kuriuos kvietėme, yra kovinėje rikiuotėje. Vis dėlto laiko pasirengimui ir treniruotėms galėjo būti daugiau. Mūsų komanda suburta iš skirtingoms sporto mokykloms atstovaujančių žaidėjų – Arvydo Sabonio krepšinio centro, „Tornado“, Panevėžio, Klaipėdos. Vaikinai stengiasi, ruošiasi, tačiau ką pavyks sulipdyti, pamatysime Šiauliuose. Pirmą kartą visi susirinkome prieš porą savaičių. Tuomet treniravomės keturis kartus. Dar keturiose treniruotėse plušėjome praėjusį savaitgalį.

– Ar šiemetės komandos braižas skirsis nuo tos, kuri šiame turnyre rungtyniavo pernai?
– Manau, kad skirsis. Pagrindinius šių komandų skirtumas yra tas, kad pernykštės ekipos branduolį sudarę žaidėjai gerai pažinojo vienas kitą, buvo puikiai susižaidę. Šiemet viskas bus kitaip. Galbūt iš pradžių stigs tarpusavio supratimo, tačiau svarbiausia, kad vaikinai dirba labai noriai. Tikiu, kad galime daug nuveikti.

– Pirmą varžybų dieną žaisite vieną mačą su vokiečiais, o antrąją – dvi dvikovos su estais ir rusais. Ar tvarkaraštis mūsų komandai yra parankus?
– Galbūt yra šioks toks privalumas. Pirmąją varžybų dieną apsižiūrėsime, įvertinsime priešininkus, turėsime daugiau laiko panagrinėti jų žaidimą.

– „Lietuvos ryto“ jaunimą į kovą ves buvęs jūsų bendražygis D.Adomaitis. Ar susirėmimas su jo vadovaujama komanda būtų išskirtinis?
– Būtų labai įdomu. Su Dainiumi krepšinio aikštėje praleidome ne vienus metus, kartu išliejome nemažai prakaito. Iki šiol esame geri bičiuliai. Kaip treneriai dar nesame susidūrę akis į akį. Galbūt pirmasis kartas bus Šiauliuose (juokiasi). Linkiu jam trenerio darbe visokeriopos sėkmės.

Lietuvių pėdsakai

Dešimtmetį pernai pažymėjusiame Eurolygos jaunimo turnyre yra rungtyniavę nemažai ryškiausių Europos krepšininkų, tarp jų – Maskvos CSKA lyderis Milošas Teodosičius, Hjustono „Rockets“ marškinėlius šiemet vilkintis Donatas Motiejūnas, Madrido „Real“ atstovaujantys Nikola Mitotičius ir Mirza Begičius, buvęs „Žalgirio“ įžaidėjas Mantas Kalnietis.

Žalgiriečiai Eurolygos jaunimo komandų turnyrą laimėjo du kartus, o finale žaidė penkis kartus. 2003 m. Barselonoje žalgiriečiai lemiamame mače 87:80 nugalėjo Tel Avivo „Maccabi“, o naudingiausiu turnyro žaidėju buvo pripažintas Rolandas Alijevas.

2007 m. „Žalgirio“ jaunimo komanda triumfavo Atėnuose, finale 78:74 įveikusi Belgrado FMP. Naudingiausiuoju turnyro žaidėju tąsyk buvo pripažintas D.Motiejūnas.

2005, 2006 ir 2011 m. žalgiriečiai taip pat žaidė finaluose, tačiau 64:97 ir 55:59 nusileido jauniesiems Maskvos CSKA krepšininkams ir 65:76 – „KK Zagreb“ ekipai.

Kauno „Žalgirio“ jaunimo komanda

Aidas Kavaliauskas gynėjas 185 cm
Žydrunas Jurgutis gynėjas 180 cm
Lukas Grabauskas gynėjas 193 cm
Lukas Aukštikalnis gynėjas 196 cm
Paulius Žalys puolėjas 197 cm
Karolis Šarukas puolėjas 197 cm
Haroldas Saprykinas gynėjas 188 cm
Paulius Danisevičius gynėjas 178 cm
Paulius Šakinis vidurio puolėjas 201 cm
Rokas Stankevičius puolėjas 198 cm
Dainius Chatkevičius vidurio puolėjas 203 cm
Ernestas Serkevičius gynėjas 183 cm
Vyriausiasis treneris Tomas Masiulis

Tvarkaraštis

Sausio 24 d. 13.30 val. – su Liudvigsburgo BBA, 25 d. 11.15 val. – su Talino „Audentes“ ir 20.15 val. – su Maskvos CSKA, 26 d. 16.45 val. – rungtynės dėl 3-iosios vietos, 19 val. – finalas.

Komentarai