Už incidentą per rungtynes su „Žalgiriu“ R.Fernandezas sulaukė atpildo 0

Marius Bagdonas, www.kaunodiena.lt

Vienam nedrausmingiausių Europos krepšininkų Rudy Fernandezui prieš dvi savaites Eurolygos rungtynėse surengtas išpuolis prieš Kauno „Žalgirio“ kapitoną Paulių Jankūną atsirūgo. Eurolygos vadovybė nubaudė Madrido „Real“ žvaigždę 3,5 tūkst. eurų bauda.

Incidentas kaitina aistras

Incidentas tarp R.Fernandezo ir P.Jankūno įvyko iš karto po sausio 11-ąją Madride pasibaigusių „Top 16“ etapo trečiojo turo rungtynių, kuriose šeimininkai iškovojo dramatišką pergalę 75:74. Dvikovos pabaigoje neišvengta ir kovos elementų, o daugumos specialistų nuomone, to pagrindiniu iniciatoriumi reikėtų laikyti būtent Ispanijos rinktinės vieną lyderių.

Visos dvikovos metu nešvariu savo žaidimu garsėjantis R.Fernandezas akivaizdžiai provokavo žalgiriečius. Likus beveik 9 sekundėms iki rungtynių pabaigos, po dviejų taiklių Oliverio Lafayette‘o metimų R.Fernandezas metė kamuolį Kšištofui Lavrinovičiui į galvą. Dėl šio epizodo „Žalgirio“ ir „Real“ vyrai susikibo pirmą kartą.

Pačiomis paskutinėmis dvikovos sekundėmis P.Jankūnas galėjo išplėšti pergalę, tačiau puolėjas buvo stumteltas ir jo metimas iš po krepšio buvo netaiklus. Nuaidėjus finalinei sirenai R.Fernandezas pargiuvusiam lietuviui pasakė repliką, kuri perpildė kapitono kantrybės taurę. Ispano išprovokuotas P.Jankūnas įsivėlė susistumdymą, kurio metu kitas „Real“ žaidėjas Felipe Reyesas nevengė ir brutalių veiksmų.

Grubiai R.Fernandezas sužaidė ir antrojo kėlinio pabaigoje, kai atitverti jį bandantį jaunąjį žalgirietį Vytenį Lipkevičių rankomis tiesiog nubloškė už aikštės ribų. Šiame epizode ispano autoriteto arbitrai pabūgo.

Įspėtas ir lietuvis

Vis dėlto mačo protokole jie pažymėjo įžūlų R.Fernandezo elgesį pasibaigus rungtynėms. Nors Eurolygos vadovai ne kartą yra kritikuoti už tai, kad pro pirštus pažiūri į kai kuriuos Ispanijos klubų nusižengimus, šį kartą netylėjo. „Įvertinę kivirčą tarp R.Fernandezo ir P.Jankūno Eurolygos atstovai nusprendė skirti ispanui drausminę 3,5 tūkst, eurų nuobaudą, o lietuviui – įspėjimą. Bauda į Eurolygos kasą privalo būti sumokėta per 30 dienų nuo sprendimo paskelbimo. Šis sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas“, – skelbiama abiems klubams išsiųstame dešimties lapų laiške.

Nuo bausmės R.Fernandezo neišgelbėjo net tas faktas, jog jau kitą dieną po rungtynių socialiniame tinkle jis pripažino savo klaidą ir viešai atsiprašė P.Jankūno.

„Peržiūrėjau praėjusio vakaro rungtynes ir supratau, kad tam tikromis akimirkomis elgiausi ne taip, kaip turėjau. Noriu atsiprašyti Jankūno. Neturėjau taip elgtis, prisipažįstu, kad esu kaltas ir apgailestauju“, – rašė krepšininkas.

Kitą dieną visa Europos krepšinio visuomenė kritikuodama garbingo elgesio taisykles laužantį R.Fernandezą suūžė tarsi bičių avilys. Eurolygos vadovybė kaltinta pataikavimu žvaigždei ir svarstyta, kad jei ispanas taip būtų pasielgęs NBA lygoje, jis iš karto būtų diskvalifikuotas bent vienam mačui ir dar turėtų pridėti dešimttūkstantinę baudą.

Gynėjo nuodėmes pripažino, net „Real“ klubui artimas Ispanijos sporto dienraštis „Marca“. „Lietuviai dabar Rudy Fernandezą laiko tautos priešu“, – tokia antrašte savo straipsnį pavadino Madride leidžiamas laikraštis.

Kaune laukia pragaras

Jau dabar aišku, kad atsakomajame mače, kuris vyks kovo 7-ąją, R.Fernandezo Kauno „Žalgirio“ arenoje laukia tikras pragaras. Po incidento socialiniuose tinkluose Kauno ekipos gerbėjai žaidėją įvardino kaip didžiausią priešą bei žadėjo laikinojoje sostinėje sukurti ypač „karštą“ sutikimą.

Pasak klubo atstovų, jau dabar susidomėjimas šiuo maču yra milžiniškas. Šiomis dienomis klubas pradėjo bilietų prekybą į dvikovą su „Real“.

Ūmiu būdu garsėjantis R.Fernandezas į žiniasklaidos akiratį dėl savo elgesio patenka ne pirmą kartą. Kaune vykusiame 2011-ųjų metų Europos krepšinio čempionato finale jis labai grubiai už kaklo čiupo po krepšiu prasiveržusiam Prancūzijos rinktinės lyderiui Tony Parkeriui. Gyvendamas Šiaurės Amerikoje ir atstovaudamas NBA klubui Portlando „Trail Blazers“ ispanas ne sykį baustas piniginėmis baudomis už viešus savo bei agentų pasisakymus.

Komentarai