„Žalgirio“ veteranai Kauno valdžiai: žodį reikia ištęsėti 0

Valdas Kasperavičius, www.kaunodiena.lt

Buvusius Kauno „Žalgirio“ krepšininkus, daugybę metų garsinusius savo miestą ir šalį, užgavo žodžio dabartiniam „Žalgiriui“ nesilaikanti Kauno valdžia. Žalgiriečių veteranų nuomone, įsipareigojimų nevykdymas gali skaudžiai smogti miesto prestižui.

Valdžiai – tarsi svetimas

Olimpinio čempiono Modesto Paulausko nuomone, „Žalgiris“ – Kauno simbolis ir miesto sporto prioritetas, todėl jam būtina skirti atitinkamą dėmesį.

„Ši komanda turi išskirtinę istoriją, miestas pagaliau didžiuojasi šiuolaikine arena. Man sunku suvokti, kodėl Kauno valdžia atsuko nugarą legendiniam klubui, jai „Žalgiris“ tapo tarsi svetimas. O turėtų būti atvirkščiai.

Mums, „Žalgirio“ veteranams, labai skaudu dėl susidariusios padėties. Tikimės ir laukiame, kad klubas sulauks visavertės pagalbos ir bus išgelbėtas“, – sakė M. Paulauskas.

Septyniskart geriausio Lietuvos sportininko M. Paulausko teigimu, kitų sporto šakų atstovams nederėtų pavydėti krepšininkams iš biudžeto skiriamų pinigų.

„Kai jie olimpinėse žaidynėse iškovos medalius ir tai padarys ne vieną kartą, tada galės reikšti pretenzijas“, – pabrėžė legendinis žalgirietis.

Pinigų galima rasti

Buvęs „Žalgirio“ vidurio puolėjas, Kauno miesto tarybos narys Gediminas Budnikas tvirtino, kad svarstant miesto biudžetą siūlys skirti Lietuvos čempionų klubui penkis milijonus litų.

„Šį sezoną „Žalgiris“ turi galingą sudėtį, žaidžia labai gerą krepšinį, prie komandos vairo stovi puikus treneris Joanas Plaza. Natūralu, kad tokios ekipos išlaikymas kainuoja didelius pinigus.

Lazda turi du galus. Jei finansavimas „Žalgiriui“ bus sumažintas, tikriausiai teks remtis jaunais žaidėjais. Tačiau tai jau nebūtų Eurolygos lygio komanda. Būtų skaudu, nenormalu, jei puikią „Žalgirio“ areną užpildytų tik trečdalis žiūrovų. Tai atsilieptų ir klubo finansinei padėčiai, ir miesto prestižui.

Vilniaus savivaldybė „Lietuvos ryto“ komandai skyrė keturis milijonus litų, nors sostinės ekipa gerokai silpnesnė už „Žalgirį“. Aš jau šeštą kadenciją esu miesto tarybos narys, todėl siūlysiu LKL čempionų klubui skirti penkis milijonus litų. Užpernai komandai buvo skirti keturi milijonai, pernai – 2,9 milijono, dabar reikia daugiau. Miesto biudžetas yra 700 mln. litų, tad pinigų galima rasti, gal reikėtų pristabdyti kai kuriuos šiuo metu nebūtiniausius projektus“, – svarstė G. Budnikas.

Pašnekovas atkreipė dėmesį į tai, kad masiniam sportui jau antrus skiriama po du milijonus, o anksčiau – 10 kartų mažiau, nors ši sritis – labiau individualus kiekvieno žmogaus reikalas.

„Norėčiau paagituoti didžiuosius prekybos tinklus ir centrus – kad „Maxima“, „Mega“, „Norfa“, „Prisma“, „Akropolis“ paremtų ne vien kultūrą, bet ir legendinę Lietuvos krepšinio komandą“, – teigė „Žalgirio“ veteranas.

Ieškoti rezervų – susitelkus

1986-aisiais su „Žalgiriu“ pasaulio klubų Williamo Joneso taurę iškovojęs Lietuvos seimo narys Sergejus Jovaiša neabejoja: Kaunas gali rasti rezervų labiau padėti reprezentacinei miesto komandai.

„Tereikėtų susitelkti ir sukandus dantis paieškoti galimų didesnio rėmimo variantų. Dabar „Žalgirio“ rezultatai – geri, komanda turi realias galimybes prasibrauti į kitą Eurolygos varžybų etapą. Žalgiriečiai žaidžia aukščiausio lygio krepšinį, yra vertinami visoje Europoje. Ne kiekvieno klubo rungtynės transliuojamos į 150 šalių. Būtų labai skaudu, jei „Žalgiris“ subyrėtų. Tokią tragediją prilyginčiau Gedimino pilies išardymui Vilniuje“, – kalbėjo S. Jovaiša.

Buvusio ilgamečio žalgiriečio nuomone, Kauno miesto savivaldybės indėlis „Žalgirio“ klubo biudžete turėtų sudaryti maždaug trečdalį.

„Jei norime, kad komanda išlaikytų dabartines pozicijas, jai reikia skirti pakankamai lėšų. Gal tada pasikartotų 1999-ųjų istorija, kai kauniečiai laimėjo Eurolygą? „Žalgiris“ – tai ir Lietuvos prestižas, jam turi būti skiriamas atitinkamas dėmesys ir pinigai“, – teigė S. Jovaiša.

Komentarai