J.Plaza: „Žalgiris“ – puikus pavyzdys, kaip reikia įveikti sunkumus“ 0

Krepsinis.net inf.

Pirmą sezoną prie Kauno „Žalgirio“ vairo stovintis Joanas Plaza pasiekė puikių pergalių. Žalgiriečiai Eurolygoje pateko į „Top 16“ etapą, VTB Vieningosios lygos reguliarųjį sezoną baigė būdami pirmoje vietoje ir iškovojo du šalies titulus – Supertaurę ir Lietuvos krepšinio lygos čempionų titulą.

Nepaisant sezono metu sudėtyje vykusių permainų, ispano auklėtiniai VTB Vieningosios lygos atkrintamosiose varžybose sau kelia pačius aukščiausius tikslus.

J.Plaza atskleidė, kaip „Žalgiriui“ šį sezoną dukart pavyko nugalėti Maskvos CSKA, pateikė savo prognozes, kaip komandoms seksis ketvirtfinaliuose ir pasidalijo mintimis, kaip jo ekipai pavyksta nugalėti sunkumus ir įveikti psichologinį spaudimą.

– Prieš kelias dienas pirmą kartą treniruodamas „Žalgirį“ iškovojote LKL čempionų titulą. Pasidalinkite įspūdžiais.
– Šis čempionatas yra kiek neįprastas. Reguliariojo sezono metu savo aikštėje žaidėme vos kartą. Lygoje turime daug gerų krepšininkų tiek iš Lietuvos, tiek iš užsienio, kurie nori įgyti daugiau patirties ir skinti pergales. Finale žaidėme prieš savo amžiną priešininką – Vilniaus „Lietuvos rytą“, rungtyniaujantį Eurolygoje.

Deja, bet sezono pabaigoje neturėjome tokios sudėties, kokią turėjome jam prasidedant – Mantas Kalnietis, Ibrahimas Jaaberas, Tremmellas Dardenas – visi jie išvyko, o dėl traumų iš rikiuotės iškrito Tadas Klimavičius ir Paulius Jankūnas. Nepaisant visų sunkumų, mano auklėtiniai susitelkė ir laimėjo šalies pirmenybes. Tikiuosi, kad VTB Vieningosios lygos atkrintamosiose taip pat padarysime tai, dėl ko vėliau galėsime didžiuotis. Manau jau įrodėme, kad galime įveikti bet kokius sunkumus.

– Tai yra jūsų pirmieji metai „Žalgiryje“. Koks jausmas dirbti tokiame garsiame klube?
– „Žalgiris“ yra antras pagal žinomumą po CSKA, tai yra legendinė komanda. Treniruoti tokį klubą būtų garbė bet kuriam treneriui. Šį sezoną susidūrėme su daugybe problemų – „Žalgiriui“ reikėjo sugrąžinti stabilumą, o žaidėjams – pasitikėjimą savo jėgomis. Rungtyniavome gerai ir labiausiai dėl to reikėtų dėkoti mūsų jauniesiems krepšininkams. Stengėmės padaryti krepšinį įdomesnį sirgaliams, kurie beveik kiekvienose rungtynėse gausiai susirinkdavo į areną.

Taigi, pirma vieta šalies pirmenybėse, VTB Vieningosios lygos reguliariajame sezone ir patekimas iš pirmosios vietos į Eurolygos „Top 16“ etapą, atsižvelgiant į visas sutiktas kliūtis, yra didžiulis kasdien klube dirbančių žmonių nuopelnas ir pasiekimas.

– „Žalgiris“ yra vienintelė komanda šį sezoną VTB Vieningoje lygoje dukart įveikusi CSKA ekipą. Kaip jums tai pavyko?
– Mes tikime tuo, ką darome ir stengiamės parodyti viską, ką galime. Atsidavimas aikštėje yra mūsų pagrindinė pergalių priežastis. Žinome, kad CSKA yra viena galingiausių lygos ekipų, todėl didžiuojamės, kad tose rungtynėse į aikštę žengėme be jokios baimės ir žaidėme geriausią savo krepšinį.

– Minėjote, kad šį sezoną Kauno klubas susidūrė su daugybe problemų. Keli žaidėjai paliko komandą, tačiau pagrindiniai krepšininkai pasiliko. Kokia šiuo metu yra atmosfera „Žalgiryje“?
– Išlaikyti komandos branduolį yra didžiulis pasiekimas, žinant, ką mums sezono metu teko patirti. Mane nustebino žaidėjų ir vadovybės profesionalumas. Per savo karjerą nedirbau tokioje ekipoje, kuriai per vieną sezoną tektų tiek visko patirti. Todėl manau, kad esame nusipelnę kaip įmanoma toliau žengti VTB Vieningoje lygoje. Mūsų komanda yra puikus pavyzdys, kaip reikia įveikti sunkumus.

– Ketvirtfinalio serijoje susitiksite su Žemutinio Naugardo „Nizhny Novgorod“ krepšininkais. Jokia paslaptis, kad šiemet jie atkakliai priešinosi „Žalgiriui“ šį sezoną, o pernai kauniečiai abu kartus turėjo pripažinti rusų pranašumą. Jūsų nuomone, kaip susiklostys ši serija?
– Rungtyniauti prieš „Nizhny Novgorod“ bus nelengva, tačiau žaisime sau įprastą krepšinį. Nėra teisinga sezono pabaigoje pakeisti savo žaidimo stilių, kurį propagavai viso sezono metu. Bet kokiu atveju, šioje serijoje laukia kieta kova ir galime turėti vargo.

– Kas yra jūsų favoritai kitose ketvirtfinalio serijose?
– CSKA neabejotinai yra favoritas visose atkrintamosiose varžybose. Visi kiti klubai, įskaitant ir „Žalgirį“, turi sunkiai dirbti kiekvieną dieną, kiekvieną kėlinį, kiekvieną minutę, kad įrodytų esą geresni už savo varžovus.

– Dažnai rungtyniaujate prieš Rusijos komandas. Ką galite pasakyti apie šios šalies krepšinį?
– Rusijos krepšinis sparčiai populiarėja ir kasmet tampa vis stipresnis. Žinoma, yra dalykų, kuriuos vertėtų pakeisti, remiantis kitų šalių patirtimi. Rusijoje yra daug žmonių, kuriems krepšinis labai rūpi, todėl manau, kad tai yra didžiausias faktorius krepšinio plėtrai ateityje šioje šalyje.

– Turbūt sekėte daugumos VTB Vieningosios lygos komandų žaidimą. Ar yra negirdėtų krepšininkų, kurie jums paliko įspūdį?
– Šioje lygoje rungtyniauja labai daug gerų krepšininkų – jei jie toliau dirbs ir nenustos tobulėti, greitu metu išgarsės. „Nizhny Novgorod“, „Triumf“, VEF ir, žinoma, „Žalgiris“ turim žaidėjų, kurie atitinka CSKA, Maskvos srities „Khimki“ ar Krasnodaro „Lokomotiv-Kuban“ klubų lygį. Neįvardinsiu jų pavardžių, tačiau VTB Vieningoje lygoje rungtyniauja daug talentingų vyrukų.

– Kas yra svarbiausia dirbant trenerio darbą? Į kurį strategą labiausiai lygiuojatės?
– Visų pirma, privalai būti atviras su savimi ir mokėti krepšininkams parodyti jų stipriąsias puses. Taip pat reikia būti atsidavusiam savo darbui ir klubui – tai yra komandinės filosofijos paslaptis, tada pas tave ateina sėkmė. Željko Obradovičius, Ettore Messina, Aito Garcia Renesesas – tai yra strategai, iš kurių semiuosi įkvėpimo.

Komentarai