LKL sezono epilogas: aukso žiedai – ant žalgiriečių rankų (VIDEO) 0

Marius Bagdonas, www.kaunodiena.lt

Šiandien Kaune buvo dėliojami paskutiniai 20-ojo Lietuvos krepšinio lygos (LKL) sezono akcentai. Penkioliktąjį kartą šventės pagrindiniais kaltininkais tapo Kauno „Žalgirio“ krepšininkai ir treneriai. Ant jų rankų suspindo naujieji čempionams skirti aukso žiedai.

Aukso žiedas – ir miesto vadovui

Šeštus metus žiedus LKL čempionams gaminančių „Premiere“ juvelyrikos namų meistrų darbai papuošė žalgiriečių ir jų trenerių rankas. Šalies čempionais tapo gynėjai Donnie McGrathas, Marko Popovičius, Adas Juškevičius, Vytenis Lipkevičius, Rimantas Kaukėnas ir Oliveris Lafayette‘as, puolėjai Mario Delašas, Mindaugas Kuzminskas, Kšištofas Lavrinovičius, Paulius Jankūnas ir Tadas Klimavičius, vidurio puolėjai Darjušas Lavrinovičius, Robertas Javtokas ir Jeffas Foote‘as, vyriausiasis treneris Joanas Plaza, jo asistentai Saulius Štombergas, Oliveris Kostičius ir Mindaugas Brazys, fizinio parengimo treneriai Nerijus Navickas ir Justinas Grainys, gydytojas Robertas Narkus bei masažuotojas Paulius Jacikas.

Dar vienas aukso žiedas už pagalbą klubui šį finansiškai labai sunkų sezoną įteiktas Kauno miesto merui Andriui Kupčinskui.

Juvelyras Vytautas Jonutis vėl pasistengė, kad apdovanojimai būtų išskirtiniai ir nesunkiai rastų garbingą vietą čempionų namuose. Kiekvieno čempioniško žiedo šonuose įkomponuotas LKL simbolis iš vienos pusės ir datą iš kitos, o visą žiedo pagrindą juosia stilizuotas krepšinio tinklelis. Kiekvieno žiedo spalvų kontrastą išryškina beveik 100 cirkonių nuklota aikštelė, kurią užbaigia aukso raidėmis išrašytas komandos čempionės pavadinimas – „Žalgiris“.

Siekiant ryškaus skirtingų aukso spalvų kontrasto, šiemet žiedų gamybai buvo pasirinktas 9, 14 ir 18 karatų prabos aukso derinys, kuriame panaudotas dviejų spalvų auksas, baltos ir rausvos. Kiekvienas žiedas sveria apie 14 g.

Čempionų taurę komandos kapitonas P.Jankūnas priėmė iš Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidento Arvydo Sabonio rankų.

Pavijo rekordininką

Penkiems žalgiriečiams (D.McGrathui, A.Juškevičiui, O.Lafayette‘ui, J.Foote‘ui bei K.Lavrinovičiui) tai yra pirmasis Lietuvos čempionų titulas.

Dėl peties traumos finalo seriją praleidęs „Žalgirio“ kapitonas P.Jankūnas iškovojo jau septintąjį aukso žiedą. Iki šiol Lietuvos čempionu puolėjas buvo tapęs 2004, 2005, 2007, 2008, 2011 ir 2012 metais.

Pagal šį pasiekimą P.Jankūnas pavijo absoliutų LKL rekordininką Kęstutį Šeštoką. Buvęs „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ puolėjas iki šio sezono buvo vienintelis krepšininkas, kuris savo kolekcijoje turėjo net 7 LKL čempionų žiedus.

Visas 20 rungtynių „Žalgirio“ sudėtyje šį sezoną sužaidė vos du žaidėjai – Vytenis Lipkevičius ir Adas Juškevičius.

Be šiandien aukso žiedus atsiėmusių žaidėjų, šio sezono LKL pirmenybėse „Žalgirio“ garbę taip pat dar gynė Mantas Kalnietis (1 rungtynės), Ibrahimas Jaaberas (4 rungtynės) bei Tremmellas Dardedas (8 rungtynės).

Naudingiausio titulas – M.Kuzminskui

LKL superfinalo serijoje žalgiriečiai šiemet tiesiog nušlavė savo pagrindinį konkurentą Vilniaus „Lietuvos rytą“ 4:0, tačiau šiandien pasileisti į šventinį sūkurį neturėjo galimybės – jau rytoj komandos laukia ypač atsakinga VTB Vieningosios lygos ketvirtfinalio serijos akistata su Žemutinio Naugardo „Nizhny Novgorod“.

„Švęsime labai santūriai. Emocijos jau šiek tiek nuslūgo. Šį vakarą telieka atlikti formalumą – pasiimti laimėjimus bei pasišypsoti į kameras“, – mintimis apie rytdienos dvikovą jau gyveno Mindaugas Kuzminskas.

Trečią kartą šalies čempionu tapęs 23-ejų metų puolėjas atsiėmė ir LKL finalo serijos naudingiausio žaidėjo prizą. Lemiamoje akistatoje M.Kuzminskas čempionams vidutiniškai pelnydavo po 15 taškų, atkovodavo po 7 kamuolius bei rinkdavo po 23,8 naudingumo balo.

Žalgirietis buvo įvertintas ir už savo korektišką elgesį. M.Kuzminskas išrinktas garbingiausiu sezono žaidėju.

„Toks dvigubas prizas tikrai nustebino. Malonu, kad teisėjai išrinko garbingiausiu žaidėju, tačiau galbūt tai kaip tik reiškia, kad prastai ginuosi, taigi ir pražangų surenku mažai, – geros nuotaikos nestokojo M.Kuzminskas. – Kalbant apie LKL finalo naudingiausio žaidėjo prizą, meluočiau, jei nesakyčiau, jog visiškai nesitikėjau. Visi mes skaitome spaudą, žiūrime statistiką, tad ir man kirbėjo tokia mintis, kad kartu su broliais Lavrinovičiais esu tarp kandidatų. Smagu tokia skambia nata užbaigti šį LKL čempionatą.“

Žurnalistai šį sezoną rinko LKL „Metų trenerį“. Juo užtikrintai tapo „Žalgirį“ į viršūnę atvedęs J.Plaza.

„Tikrai džiaugiuosi šiuo apdovanojimu. Man tai labai didelis ir svarbus įvertinimas. Malonu, kai tavo darbą įvertina. Tai yra pirmas mano titulas laimėtas už Ispanijos ribų. Lietuva turi tikrai labai daug stiprių trenerių, tad labai malonu, kad apdovanojimą skyrė man“, – po ceremonijos laikydamas geriausiam metų treneriui skirtą prizą šypsojosi J.Plaza.

Specialus prizas įteiktas daugiausiai LKL sezonų rungtyniavusiam žaidėjui. Juo tapo 19 pastarųjų sezonų šalies čempionate rungtyniavęs Vilniaus „Sakalų“ vidurio puolėjas Rolandas Matulis. „Pažiūrėkite į Arvydą Sabonį, jis irgi rungtyniavo labai ilgai“, – įvertinimo nesureikšmino veteranas.

Prezidentas paliks postą

Vienuolika sezonų LKL vadovavęs Šarūnas Kliokys šį vakarą Kaune paskutinį kartą apdovanojo LKL čempionus ir sezono geriausiuosius. Prezidentas ruošiasi atsisveikinti su lyga, kurios vairą laikė nuo 2002-ųjų rugsėjo.

„Noriu pasidžiaugti, kad sezonas buvo permainingas. Prieš sezoną daug skaičiavome, svarstėme, kokią sistemą pasirinkti. Visgi galiausiai tai pasiteisino, sulaukėme netikėtos intrigos, o sezonas finišavo puikia serija dėl trečios pozicijos, kurioje pirmą kartą per dvidešimt metų triumfavo Klaipėdos „Neptūnas“, – sezoną trumpai įvertino Š.Kliokys.

Prezidentas buvo apdovanotas LKL ordinu bei Lietuvos sporto departamento apdovanojimu – „Laudatio“. Už indėlį vystant ir plėtojant lygos veiklą LKL prezidento garbės ženklu LKL generalinis direktorius Linas Gilys bei nuo pat pirmojo sezono šalies pirmenybėse teisėjaujantis Romualdas Brazauskas.

LKL sezono laureatai

Taikliausias baudų metikas – Gintaras Kadžiulis („Prienai“)

Daugiausiai kamuolių atkovojęs krepšininkas – Aurimas Kieža („Šiauliai‘)

Daugiausiai kamuolių perėmęs žaidėjas – Trevonas Hughesas („Pieno Žvaigždės“)

Taikliausias dvitaškių metikas – Karolis Petrukonis („Juventus“)

Taikliausias tritaškių metikas – Eimantas Bendžius („Lietuvos rytas“)

Daugiausiai metimų blokavęs krepšininkas – Tomas Urbonas („LSU-Baltai“)

Daugiausiai rezultatyvių perdavimų atlikęs žaidėjas – Mindaugas Stašys („LSU-Baltai“)

Rezultatyviausias reguliaraus sezono žaidėjas – Gediminas Orelikas („Prienai“)

Naudingiausias reguliaraus sezono žaidėjas – Gediminas Orelikas („Prienai‘)

Daugiausiai sezonų LKL rungtyniavęs krepšininkas – Rolandas Matulis („Sakalai“)

Garbingiausias žaidėjas – Mindaugas Kuzminskas („Žalgiris“)

Metų treneris – Joanas Plaza („Žalgiris“)

Naudingiausias finalo serijos žaidėjas – Mindaugas Kuzminskas („Žalgiris“).

Komentarai