Žalgiriečių tikslas mačuose su „Lokomotiv-Kuban“ – laimėti abi dvikovas namuose 0

Marius Bagdonas, www.kaunodiena.lt

Sezonas artėja link finišo. Kauno „Žalgirio“ krepšininkų rytoj laukia vienas paskutinių išbandymų. Joano Plazos auklėtiniai pradeda VTB Vieningosios lygos pusfinalio seriją su Krasnodaro „Lokomotiv-Kuban“.

Pakrovė baterijas

Iš Žemutinio Naugardo kauniečiai grįžo tik vėlų pirmadienio vakarą, tačiau nedaug trūko, kad viešnagė prie Volgos krantų būtų užsitęsusi dar bent parai. Žalgiriečiai dar kartą pajuto didžiosios Rusijos ypatumus: komandai iš viešbučio keliaujant į oro uostą prasidėjo didžiulė liūtis, o dėl automobilių avarijų teko ne vieną valandą praleisti spūstyje. Į lėktuvą žalgiriečiai suspėjo tik paskutinę akimirką.

Antradienį daugumai komandos žaidėjų treneris davė laisvą dieną. Visgi reiklusis ispanas išliko ištikimas sau ir jaunuosius ekipos krepšininkus sukvietė į vakarinę treniruotę bei dirbo su jais atskirai. Toks trenerio sumanymas „Žalgirio“ jaunimui nėra naujiena. J.Plaza šį sezoną ne kartą kitą dieną po rungtynių muštruodavo savo jaunuosius auklėtinius, ypač jei šie mačo metu gaudavo mažiau žaidimo minučių.

Bent trumpam užmiršti kovų įkarštį žalgiriečiams padėjo ir vakar vyksianti tradicinė „Žalgirio“ šventė. Jos metu krepšinio gerbėjai ir „McDonald‘s“ restorano lankytojai turėjo galimybę susitikti su „Žalgirio“ ekipos žaidėjais ir treneriais. Renginį vainikavo „Žalgirio“ komandos vidurio puolėjo Roberto Javtoko delno atidengimo ceremonija „McDonald‘s“ krepšinio šlovės alėjoje.

Kiti krepšininkai turėjo progą akimirkai atsipūsti ir išsigydyti sumušimus ir traumas. Savaitgalį iš užsienio sugrįžęs Marko Popovičius šiomis dienomis jau bandė treniruotis individualiai, tačiau vėl pajuto nugaros skausmus. Ar galės kroatas išbėgt į aikštę pirmosiose ketvirtfinalio rungtynėse, turėtų paaiškėti tik penktadienio ryte.

Viena gera žinia – kartu su komanda jau pradėjo treniruotis kelį susižeidęs Donnie McGrathas. Nemaža tikimybė, kad J.Plaza savo auklėtinį bent kelioms minutėms išleis į aikštę. „Jis pastaruoju metu su mumis nesitreniravo, tad nėra gerai pasirengęs, tačiau veržiasi į aikštę ir pasakė man, kad galėčiau jį panaudoti 3 ar 4 minutes“, – pasakojo J.Plaza.

„Lietuviškas“ varžovas

„Lokomotiv-Kuban“ – puikiai mūsų šalies krepšinio mėgėjams pažįstamas klubas. Tai šiuo metu yra pati „lietuviškiausia“ Rusijos komanda, turinti didžiausią būrį mūsų tautiečių. Joje rungtyniauja iki tol vien „Žalgirio“ marškinėlius vilkėjęs M.Kalnietis ir Lietuvos rinktinės puolėjas Simas Jasaitis, o Krasnodare taip pat dirba ir fizinio parengimo trenerio karjerą „Žalgiryje“ pradėjęs Sigitas Kavaliauskas bei klubo viceprezidento sporto reikalams pareigas užimantis Ginas Rutkauskas.

Su Krasnodaro krepšininkais „Žalgiris“ pradėjo šį VTB Vieningosios lygos sezoną ir įveikė savo oponentus 78:70. Sausį namuose kauniečiai dar kartą palaužė rusus – 89:81.

Tiesa, nuo to laiko „Žalgiris“ prarado ne vieną krepšininką, o „Lokomotiv-Kuban“ gerino savo žaidimą. Prieš mėnesį savo jėgą Krasnodaro klubas pademonstravo triumfuodamas Europos taurės turnyre ir užsitikrindamas vietą kito sezono Eurolygos varžybose.

„Jau nesame ta komanda, kuri nugalėjo varžovus du kartus, tačiau turime tą patį charakterį. Ruošdamasis šioms rungtynėms peržiūrėjau vaizdajuostes su pirmosiomis dviem dvikovomis. Jose turėjome M.Popovičių, Paulių Jankūną, Ibrahimą Jaaberą. Tačiau mūsų alkis pergalėms išliko lygiai toks pats. Varžovai nuo to laiko taip pat pasikeitė. Vieta kito sezono Eurolygoje jiems pridės papildomo pasitikėjimo savo jėgomis. Įsižaidė M.Kalnietis, su Nicku Calathesu jis sudaro puikią gynėjų porą. Jie tikrai dabar geresni, tačiau mūsų tikslas vienas – laimėti abu pirmus susitikimus“, – žadėjo J.Plaza.

„Nereikia daug ir šnekėti, akivaizdu, kad šiemet Krasnodaro krepšininkai žaidžia labai galingai. Varžovai turi daug pajėgių krepšininkų, gerą trenerį ir esu įsitikinęs, kad į Kauną atvyksta laimėti nors vieną susitikimą. Mūsų tikslai panašūs. Mes taip pat tikimės laimėti dvi pirmas dvikovas namuose ir po to pergale užbaigti seriją Krasnodare“, – svarstė „Žalgirio“ klubo puolėjas Darjušas Lavrinovičius.

Žalgirietis išreiškė viltį, kad rytojaus mače komandą palaikys gausus aistruolių būrys. „Kai pasibaigė LKL finalai susidomėjimas mūsų žaidimu kiek atslūgo, tačiau noriu paprašyti sirgalių paramos ir pakviesti juos į „Žalgirio“ areną. Mums tai bus labai svarbios rungtynės“, – ragino vienas komandos lyderių.

Pirmosios dvi pusfinalio dvikovos bus žaidžiamos rytoj ir poryt „Žalgirio“ arenoje. Trečiasis mačas Krasnodare vyks gegužės 27-ąją. Jei prireiks ketvirtosios dvikovos, ji taip pat Rusijoje vyks 28-ąją dieną. Penktoji lemiama pusfinalio akistata numatyta gegužės 30 d. Kaune.

Nuo gandų stengiasi atsiriboti

Pastaruoju metu žiniasklaidoje buvo pasirodė nemažai pranešimų, kad J.Plaza bei Mindaugas Kuzminskas kitą sezoną gali atsidurti Malagos „Unicaja“ ekipoje.

Visgi treneris į spekuliacijas veltis nenorėjo. „Kol kas aišku viena. Vienintelis kontraktas, kurį šiuo metu turiu ant savo stalo, yra „Žalgirio“. Ir galite neabejoti, kad po aštuonių ar devynių mėnesių, kuriuos praleidau Kaune, vienintelis mano troškimas yra išvesti komandą į VTB Vieningosios lygos finalą. Jei pavyktų laimėti ir ten, tai būtų svajonės išsipildymas. Nesu iš tų, kurie kalba apie savo ateitį, nors sezonas dar nesibaigė. Manau, kad vienu metu tu privalai visą dėmesį sutelkti tik į vieną dalyką, o ne du, tris ir t.t. Dabar vienintelis mano tikslas, kad „Žalgiris“ perrašytų savo istoriją ir žmonės prisimintų mane kaip trenerį, kuris pirmas atvedė šią ekipą į VTB Vieningosios lygos finalą“, – tikino katalonas.

„Šiais metais įvairiausių gandų esame jau užgrūdinti. Buvo ir sunkesnių periodų. Kažkada dauguma žaidėjų tikrai buvo apsisprendimo kryžkelėje, tačiau nusprendė likti „Žalgiryje“ ir kovoti iki sezono pabaigos. Norime VTB Vieningosios lygos pirmenybes užbaigti kuo geriau, o tada jau kiekvieno asmeninis reikalas bus, kokį sprendimą dėl savo tolimesnės karjeros priimti“, – viešojoje erdvėje sklandančių gandų nesureikšmino ir D.Lavrinovičius

Komentarai