Studentų krepšinio rinktinėje pagrindiniai smuikai patikėti žalgiriečiams 0

Marius Bagdonas, www.kaunodiena.lt

Lietuvos studentų krepšinio rinktinės vyriausiasis treneris Dainius Adomaitis atliko pirmuosius namų darbus – paskelbė krepšininkus, kurie pretenduoja ginti šalies garbę liepos 6–17 d. Kazanėje vyksiančioje universiadoje.

Klaustukai dėl sudėties

Kol kas į komandą įtraukta 15 krepšininkų, tačiau šis sąrašas dar gali sutrumpėti, jei kuris nors kandidatas patrauks Lietuvos nacionalinės rinktinės vyriausiojo trenerio Jono Kazlausko dėmesį. Vyrų rinktinės strategas jau anksčiau yra prasitaręs, kad norės įvertinti jaunųjų žaidėjų potencialą ir galbūt kuriam nors iš jų suteiks šansą rugsėjį Slovėnijoje vyksiančiame Europos čempionate.

Pagrindinis J.Kazlausko dėmesys kryps į įžaidėjo pozicijoje rungtyniaujančius krepšininkus. Žalgirietis Adas Juškevičius yra įtrauktas tiek į vyrų rinktinės, tiek į studentų komandos kandidatų sąrašus, o su juo dėl vietos starto sudėtyje kovos Vytenis Čižauskas ir Šarūnas Vasiliauskas.

„Nė vienam vaikinui neužkirstas kelias į rinktinę, bet jie turės įrodyti, kad yra verti to. Labai domina V.Čižauskas, Š.Vasiliauskas, kai kurie kiti. Kažką dar pasikviesime – aš tuo neabejoju“, – minėjo J.Kazlauskas.

D.Adomaitis taip pat neslėpė, kad kandidatų sąrašą derino su J.Kazlausku, kurio treniruojamas 1999 m. su „Žalgiriu“ tapo Eurolygos čempionu.

„Svarbiausia yra nacionalinė rinktinė, tad treneris J.Kazlauskas pirmasis nusprendė, kurie žaidėjai jam yra reikalingi. A.Juškevičius, žaisdamas pas mus, turės progą J.Kazlauskui įrodyti, ko iš tiesų yra vertas. Manau, kad šansą suteiksime visiems. Kažkas rungtyniavo Lietuvoje, kažkas – užsienyje, bus labai įdomu, kaip jie atrodys. Kol kas sunku pasakyti, kiek iš žaidėjų pretenduoja patekti į nacionalinę rinktinę. Viskas priklauso nuo jų pačių Gali būti ir taip, kad nė vienas nepateks, jei nepateisins lūkesčių“, – teigė D.Adomaitis.

Vienu iš pagrindinių trenerio ginklų Kazanėje turėtų tapti ir kitas „Žalgirio“ marškinėlius vilkėjęs gynėjas – Vytenis Lipkevičius.

Vos keturios repeticijos

Pasiruošimą universiadai lietuviai pradės pirmadienį Druskininkuose, o mėnesio pabaigoje išvyks į treniruočių stovyklą Ispanijoje. Pasirengimo ciklą lietuviai užbaigs liepos 1–2 d. Vilniuje. Prieš kelionę į Tatarstano sostinę Lietuvos rinktinė sužais ketverias draugiškas rungtynes, nes surasti tinkamus varžovus birželį Lietuvos krepšinio federacijai (LKF) pasirodė sudėtinga užduotis.

„Galbūt norėjosi daugiau rungtynių ir daugiau laiko pasiruošti, tačiau yra taip, kaip yra. Manau, kad surinkome visus tuos žaidėjus, kurie iš tiesų verti būti šiame sąraše. Visos pozicijos yra maždaug panašaus pajėgumo. Suteiksiu šansą visiems žaidėjams ir matysime, kas iš to išeis“, – žadėjo D.Adomaitis.

Kartu su juo studentų rinktinės trenerių štabe dirbs vyriausiojo trenerio asistentai Arvydas Gronskis ir Arūnas Juknevičius bei fizinio pasirengimo specialistas Virginijus Mikalauskas.

Tikisi medalio

Universiadoje Lietuvos krepšininkai kovas pradės D grupėje ir kovos su Suomijos, Brazilijos, Kinijos, Čilės ir Norvegijos komandomis.

„Informaciją apie varžovus rinksime, kai prasidės pasiruošimas. Esame iš Lietuvos, kur krepšinis yra svarbiausias sportas, todėl kad ir kur nuvažiuoja mūsų rinktinės, visur galvojama mažiausiai apie medalį. Aišku, nemažai priklauso, kokios sudėties komandą nuvešime į Kazanę. Taip pat labai svarbu, kokius krepšininkus suburs kitos komandos. Paprastai labai stiprios būna Jungtinių Valstijų, Serbijos komandos“, – kalbėjo D.Adomaitis.

Prieš dvejus metus Kinijos mieste Šenžene vykusioje 26-ojoje universiadoje lietuviai pasipuošė bronzos apdovanojimais, į priekį praleidę serbus ir kanadiečius. Iki šiol pati sėkmingiausia universiada Lietuvos krepšininkams buvo 2007-aisiais, kai Bankoke buvo iškovotas auksas.

Kandidatų sąrašas

Gynėjai: Rokas Giedraitis („Mažeikiai“), Adas Juškevičius (Kauno „Žalgiris“), Vytenis Čižauskas (Valjadolido „Blancos de Rueda“, Ispanija), Šarūnas Vasiliauskas (Pasvalio „Pieno žvaigždės“), Augustas Pečiukevičius („Parnu“, Estija), Vytenis Lipkevičius („Žalgiris“).

Puolėjai: Edgaras Ulanovas (Panevėžio „Lietkabelis“), Eimantas Bendžius (Vilniaus „Lietuvos rytas“), Arnas Butkevičius (Klaipėdos „Neptūnas“), Simas Buterlevičius („Lietuvos rytas“), Gediminas Orelikas („Prienai“), Adomas Drungilas („Lietkabelis“), Rolandas Jakštas (Kėdainių „Nevėžis“).

Vidurio puolėjai: Vaidas Čepukaitis („Pieno žvaigždės“), Mindaugas Kupšas („Lietkabelis“).

Kontrolinės rungtynės

Birželio 21 d. – su Lietuvos jaunimo (iki 20 metų) rinktine (Kaune), 23 d. – su Čekijos jaunimo (iki 20 metų) rinktine (Kaune), 28 d. – su Ispanijos regiono rinktine (Ispanijoje), 29 d. – su Ispanijos regiono rinktine (Ispanijoje).

Komentarai