„Žalgirio“ vizija: biudžetas – pagal išgales, tikslai išliks ambicingi 0

Marius Bagdonas, www.kaunodiena.lt

Kauno „Žalgiris“ ateinantį sezoną bus kitoks, tačiau legendinės šalies komandos tikslai ir toliau išliks nemažiau ambicingi. Apie tai šiandien pranešė klubo direktorius Paulius Motiejūnas.

Burs ambicingą komandą

Klubo direktorius informavo, kad šiuo metu bendra klubo skola siekia 21,5 mln. Lt. Iš jų 18 mln. yra įsiskolinimai žaidėjams, treneriams ir agentams, 2,4 mln. – įsipareigojimai Valstybinei mokesčių inspekcijai, 1,1 mln. – skolos tiekėjams.

„Prispaudus finansiniams rūpesčiams, norėjome užbaigti sezoną, tad stengėmės mokėti žaidėjams atlyginimus. Dėl to atsirado skolų mokesčiams. Pasistengsime kuo greičiau su VMI atsiskaityti“, – kalbėjo direktorius.

Ateinančio sezono planuojamas „Žalgirio“ biudžetas – 15 mln. Lt. Juos lygiomis dalimis – po 5 mln. Lt – klubas tikisi surinkti pardavęs bilietus ir abonentus, gavęs Kauno savivaldybės ir valstybinių įstaigų injekciją bei sugeneravus pajamas iš paramos ir reklamos.

Anot klubo direktoriaus, nepaisant visų finansinių rūpesčių ir gerokai susitraukusio biudžeto, „Žalgiris“ ateinantį sezoną turėtų išlikti Lietuvos krepšinio flagmanu. Klubui bus keliami tikslai – 16-ąjį kartą iškovoti Lietuvos krepšinio lygos (LKL) čempionų žiedus, o tarptautinėje arenoje taip pat pasirodyti neprasčiau nei šiemet. Eurolygoje minimaliu tikslu įvardintas patekimas į „Top 16“, o VTB Vieningoje lygoje – į atkrintamąsias varžybas.

„Iš 15 mln. penkis skirsime skolų mokėjimui ir 10 mln. – komandai. Akivaizdu, kad „Žalgiris“ ateinantį sezoną nebus ta komanda, kuri mokės didžiausias algas. Tačiau žaisime Eurolygoje ir privalome atrodyti konkurencingi. Norėtume, kad tai būtų terpė, kur žaidėjai galėtų atsiskleisti. Tam turime visas sąlygas: du metus lankomiausią areną, puikią infrastruktūrą. Dėkojame Joanui Plazai, kuris priminė, kad esame ambicingi. Tikiuosi, kad būsime klubas, kurį gerbs visa Europa“, – kalbėjo P.Motiejūnas.

P.Motiejūno ambicijos yra 2013-2014 m. sezonui suburti perspektyvią ir kovingą komandą, kurios pagrindą sudarytų lietuviai ir 3-4 legionieriai. Komandai turėtų vadovauti patyręs trenerių štabas, o jį klubo vadovybė formuos žvelgdama į trijų metų perspektyvą.

„Legionierius turėsime tik tokius, kurie yra pajėgūs būti komandos lyderiais ir žaistų starto penkete. Tai tikrai nebus tie žaidėjai, kurie kils nuo atsarginių suolo, nebent jie būtų klubo mokyklos auklėtiniai“, – pažymėjo direktorius.

Veda derybas su graiku

Klubo vadovas prasitarė, kad „Žalgiris“ veda derybas su komandai anksčiau jau vadovavusiu Graikijos krepšinio specialistu Iliasu Zouru.

„Prisipažinsiu, kad vedame derybas su juo. Buvau susitikęs su juo Trevize. Mes derėjomės, šnekėjomės. Treneris atsakymą turėtų duoti per dvi savaites. Manau, kad iki Joninių gausime atsakymą. Su šiuo treneriu, kai jis išvyko iš Kauno, kontaktų nenutraukėme. Buvome patenkinti jo darbu. Treneris taip pat buvo patenkintas dirbdamas čia. Jam priimtina mūsų strategija ugdyti jaunus žaidėjus“, – teigė P.Motiejūnas.

Direktorius taip pat prasitarė, kad jei derybos su I.Zouro bus nevaisingos, kito užsieniečio trenerio „Žalgiris“ nevilios. „Turime ir patys pajėgių trenerių lietuvių, kurie gali tobulėti kartu su jauna komanda“, – sakė P.Motiejūnas.

Direktorius patikino, kad „Žalgiris“ ateinantį sezoną tikrai nebus patrankų mėsa. „Būsime ambicingi. Galvojame apie ilgalaikę strategiją. Tai tikslai tik pirmiems metams. Vėliau komanda augs, tikslai didės“, – neabejojo klubo vadovas.

Abonementai atpigs trečdaliu

Antrą kartą per klubo istoriją iš krizės mėginantis išgelbėti P.Motiejūnas išreiškė viltį, kad vienai geriausių visoje Europoje vadinami „Žalgirio“ aistruoliai ir toliau išliks rimtas užnugaris. Klubo vadovo teigimu, tikimasi, kad bilietų ir abonementų prekyba vyks ne ką prasčiau nei praėjusį sezoną. Sirgalių parama ypač pagelbėtų komandai pirmoje sezono pusėje.

Preliminariais skaičiavimais, abonementų prekybą planuojama pradėti liepos pradžioje. Jų kainos turėtų būti apie 30 proc. mažesnės nei buvo praėjusį sezoną (nuo 125 Lt). Studentams, moksleiviams, pensininkams sezono abonementai turėtų kainuoti nuo 90 Lt. „Žalgirio“ Garbės klubo nariams – nuo 75 Lt. Kaip ir praėjusį sezoną abonementai galios visoms LKL, VTB Vieningosios lygos rungtynėms ir Eurolygos reguliariajame sezone.

Klubas paskaičiavo, kad 2011-2012 m. sezoną iš bilietų prekybos surinko 4,5 mln. Lt (40 proc. sudaro pajamos iš abonementų, viso – 6000 abonementų), praėjusį sezoną – 5,5 mln. Lt (30 proc. – iš abonementų, viso 6100 abonementų). Direktoriaus teigimu, kad būtų surinkta panaši suma, reikėtų parduoti apie 8 tūkst. abonentų.

Vis svarbesnis vaidmuo klubo valdyme turėtų tekti ir „Žalgirio“ Garbės klubui. Ilgalaikė šio projekto vizija – tapti pagrindiniu klubo išlaikytoju ir valdytoju. Pirmų dviejų sezonų tikslas – surinkti maždaug po 2 mln. Lt į „Žalgirio“ biudžetą. Ilgalaikė (15-20 m.) siekiamybė – 100 000 klubo narių, tai leistų surinkti 20 mln. Lt sezono biudžetą.

Garbės klubo nariu galės tapti kiekvienas norintysis. Fiziniam asmeniui tampant „Žalgirio“ Garbės klubo nariu bus taikomas 200 Lt metinis mokestis, juridiniam asmeniui – 2000 Lt metams ir daugiau pagal galimybes. Nuo liepos mėnesio bus galima įsigyti ir rėmėjo sertifikatus (nominalai nuo 300 iki 10 000 Lt).

Komentarai