Naujasis „Žalgirio“ rinkodaros vadovas A.Tamašauskas: „Siekiame, kad finansiniai sunkumai taptų istorija“ 0

Ida Davidavičiūtė, 15min.lt

Naujam sezonui besirengiantis Kauno „Žalgirio“ klubas rikiuoja ne tik krepšininkų gretas. Jau porą savaičių Lietuvos čempionų komandos administracijoje darbuojasi naujas rinkodaros vadovas Arvydas Tamašauskas.

Ne vienerius metus krepšiniui atidavęs A.Tamašauskas – ne naujokas „Žalgiryje“. Kauno klube jis dirbo ir 1999-aisiais, kai „Žalgiris“ triumfavo Eurolygoje. Vėliau A.Tamašausko keliai pasuko į moterų krepšinį. Jo vadovaujamas Vilniaus TEO klubas su Europos mastais menkais ištekliais sugebėjo du metus iš eilės prasibrauti į Eurolygos finalo ketverto varžybas.

Už Kauno „Žalgirio“ biudžetą nuo šiol atsakingu būsiantis A.Tamašauskas tikina, kad nuo dugno atsispirianti legendinė ekipa pradeda naują etapą ir turi aiškią viziją. Rinkodaros specialistas pabrėžė, kad „Žalgiris“ svarbus ne tik jam, bet ir visai Lietuvai – būtent su sirgalių pagalba tikimasi surinkti didelę kito sezono klubo biudžeto (15 mln. Lt) dalį.

Apie „Žalgirio“ finansinę situaciją ir ateities planus išskirtiniame interviu 15min.lt pasakojo naujasis klubo rinkodaros vadovas.

– Praėjusio sezono „Žalgirio“ finansinės problemos kėlė didelį nerimą. Ar galite nuraminti sirgalius dėl artėjančio sezono?
– Negalima sakyti, kad finansinio sunkmečio padarinių nejaučiame, bet tikimės, kad greitai tai bus tik istorija. Dabar mes atsispiriame nuo nulio, pradedame naują etapą ir turime aiškią viziją. Dabar komanda yra nepriklausoma, tai – visų žmonių, visų mūsų „Žalgiris“.

Planuojamas kito sezono „Žalgirio“ biudžetas yra 15 mln. Lt, tikslas – surinkti būtent tokią sumą. Kai tai įvyks, bus galima galvoti, kaip padidinti minėtą biudžetą. Dalis lėšų bus atidedama ankstesnių įsipareigojimų vykdymui, o kita dalis – 10 mln. Lt – bus skirta komandai, kad ji galėtų kovoti, siekti pergalių ir telkti aplink save gausią sirgalių armiją.

Didelę dalį lėšų planuojame surinkti iš bilietų pardavimo, kita dalis tai – privačių rėmėjų skirti pinigai, įmonių parama komandai, reklaminės sutartys. Taip pat, aišku, tikimės ir didžiulės miesto paramos. Juk „Žalgiris“ vienas iš tų, kas reprezentuoja miestą ir ne tik jį.

– Ar galėtumėte atskleisti, kas būtent žada prisidėti prie „Žalgirio“ finansinės gerovės?
– Derybos vyksta su daugeliu rėmėjų. Dalis jų tie patys, kurie rėmė klubą ir praėjusiais metais. Dabar pats derybų darbymetis, todėl konkrečiai galėsiu įvardinti tik šiek tiek vėliau.

– Su kokiais sunkumais jums gali tekti susidurti traukiant ekipą iš duobės?
– Žinote, reikia įdėti tikrai nemažai pastangų. Visų pirma, visiems reikia įsisavinti, kad padedame komandai, kuri jau nebepriklauso vienam žmogui, o yra visų mūsų „Žalgiris“.

Mes dedame labai dideles viltis į „Žalgirio“ Garbės Klubo plėtros galimybes. „Žalgiris“ bus komanda, kurios didelė biudžeto dalis bus surenkama iš ištikimiausių sirgalių. Jie kiekvienais metais savo lėšomis prisideda prie klubo biudžeto. Aistruoliai, aišku, įgyja tam tikrų privilegijų, o mums tai padeda surinkti lėšų, kad išpildytume ekipos ateities viziją.

„Žalgiris“ pastaruosius kelis metus yra daugiausiai sirgalių į arenas pritraukianti komanda, juk tai ne dirbtinai sukurta. Kuo daugiau turėsime palaikymo, sirgalių – tuo geriau.

Kadangi ekonominis sunkmetis jau traukiasi, geresnė situacija ir su įmonėmis. Tačiau ir su jomis reikia nemažai padirbėti, tačiau, tikiuosi, gerų rezultatų.

– Ar rėmėjai nesibaido prisidėti prie, sakykim, vos ne paskendusio laivo paramos?
Ne, tikrai ne. Laivas nepaskendo, laivas buvo laiku suvaldytas gerų žmonių, gerų komandos vadybininkų rankomis. Kiek aš bendravau, per savo dar trumpą darbo laiką, nepastebėjau, kad nors vienas esamas ar potencialus rėmėjas žiūrėtų į mus kaip į skęstantį laivą.

– Kokie tikslai yra šiemet keliami Kauno ekipai?
– Tikslas yra maksimalus atsižvelgus į komandos sudėtį. LKL čempionate siekis tik vienas – pirma vieta. Eurolygoje – patekti į kitą etapą. Nuo šių metų keisis varžybų sistema, taigi nepavykus įgyvendinti minėto tikslo atsiras galimybė kovoti Europos taurėje.

Šiemet atsisakėme krūvio, kuris atsirasdavo dėl VTB Vieningosios lygos, todėl gerai pasiruošti tikrai turime galimybių. Nors rungtynių skaičius nesumažės, nereikės tiek daug laiko praleisti kelionėse.

– Keliami nemaži tikslai, tačiau ar bus žaidėjų, sugebančių to siekti?
– Žaidėjai jau grįžta. Tie, kurie kažkada paliko komandą dėl kitų klubų siūlomų finansinių galimybių. O stipriausi žaidėjai, kurie save sieja su viena pajėgiausių pastarųjų metų komandų, taip pat lieka. Artimiausiomis dienomis išgirsite dar pavardžių.

– Ar „Žalgiris“ gali pasiūlyti konkuruojančius su kitais Europos klubais kontraktus, ar žaidėjus pastumia sentimentai?
– Aš manau, kad ne paskutinis argumentas tas, jog tai – „Žalgiris“. Manau, kad jei krepšininkai, rungtyniavę ir Kaune, ir užsienyje, grįžta, vadinasi, čia yra gerai. Galbūt finansinės sąlygos ir ne tokios patrauklios, bet juk geriau yra žaisti daug minučių, realizuoti save Lietuvos komandoje, nei būti epizodiniu žaidėju užsienyje.

– Prieš ateidamas į „Žalgirį“ dirbote su moterų krepšinio komandomis, kodėl vėl grįžote prie vyrų?
– Gavus tokį pasiūlymą iš komandos vadovo, ilgai galvoti tikrai nereikėjo. Kadangi darbas yra panašus – sutikau. Šį darbą dirbu jau 15 metų, sritis yra pažįstama, todėl, manau, kad turiu puikią galimybę prisidėti prie šaunių vadybininkų ir padėti komandai.

– Kuo vis tik skiriasi darbas su vyrų krepšinio komandomis ir moterų?
Su vyrų krepšinio klubu dirbti yra lengviau, nes tai yra dominuojanti sporto šaka Lietuvoje.

Niekas nenuneigs, kad moterų krepšinis mažiau populiarus, nors buvo ir gražių pergalių – 1997-aisias merginos tapo Europos čempionėmis. Tačiau matome ir pagal žiūrovų skaičių, ir pagal šios sporto šakos populiarumą, kad tobulėti tikrai yra kur.

– Kodėl grįžote būtent į „Žalgirį“, teko su komanda dirbti ir auksiniu jos laiku, ar galima tai sieti su sentimentais?
Taip, teko dirbti „Žalgiryje“ tada, kai 1999-ais komanda triumfavo Eurolygos turnyre. Tuomet viskas buvo šiek tiek ir netikėtai, nes komanda palyginti greitai nukeliavo iki aukštumų, šitie sentimentai išlieka ir išliks visam gyvenimui. Taigi, be jokios abejonės tai turėjo įtakos.

Po komandos išgyvento ne geriausio laikotarpio vyksta daug pokyčių ir turime galimybę viską pradėti iš naujo. Su tvirtumu, valia, drąsa, kas ir buvo stipriausios šios ekipos savybės, eiti į priekį.

Kitais metais „Žalgiris“ švęs 70-ąjį jubiliejų. Ši komanda tai – istorija, perėjusi daug etapų. Iš kartos į kartą krepšininkai žaidė už Lietuvą, mes puikiai žinom, ką reikšdavo laimėti prieš Rusijos, tuo metu Sovietų Sąjungos, komandas, todėl „Žalgiris“ yra daugiau nei komanda.

– 1999-aisiais buvote su Kauno komanda, kai ji laimėjo Eurolygos trofėjų, moterų komandą nuvedėte iki Eurolygos finalinio ketverto, ar galima sakyti, kad esate sėkmės simbolis?
– Aš tikiuosi, jei galima išvis mane vadint tuo sėkmės simboliu, kad atnešiu pergalių ir „Žalgiriui“, kad vis tik ekipa sugrįš į sėkmės kelią. Aš manau, kad jei mums pavyks sutelkti dominuojančių lietuvių, kurie visada pasižymėjo ypatingu kovingumu ir atsakomybe, komandą, tai mūsų laukia graži ateitis.

Tą įrodė ir ta komanda, kuri laimėjo Eurolygą. Komandos pagrindas buvo Lietuvos žaidėjai ir keli užsieniečiai, kurie tapo darniu ansambliu.

Manau, pradėjęs naują etapą, pasitikdamas 70-ties metų jubiliejų, „Žalgiris“ per porą metų turėtų vėl sustiprėti.

Komentarai