NBA vasaros lygoje „Žalgiris“ dairėsi įžaidėjo 0

Marius Bagdonas, www.kaunodiena.lt

Kauno „Žalgirio“ klubo direktorius Paulius Motiejūnas grįžo iš Las Vegaso, kur įdėmiai stebėjo Šiaurės Amerikos nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) vasaros lygos kovas ir dairėsi potencialių naujokų. Kartu su klubo vadovu Jungtinėse Valstijose viešėjo ir žalgiriečių naujasis strategas Ilias Zouros.

Prieš po porą savaičių rankomis dėl dar dviejų metų sutarties su komandos kapitonu Pauliumi Jankūnu sukirtę „Žalgirio“ vadovai šiek tiek lengviau atsikvėpė. Dešimtą sezoną daugkartinių Lietuvos čempionų marškinėlius vilkėsiantis puolėjas bus tas ramstis, apie kurį bus buriama perspektyvi ir ambicinga komanda. Matyti P.Jankūną savo ekipoje itin troško ir prie „Žalgirio“ vairo sugrįžtantis I.Zouros.

„Viešnagė Las Vegase buvo labai naudinga. Kartu su treneriu pamatėme labai daug žaidėjų, kurie tikrai turi nemažą potencialą ir galėtų papildyti „Žalgirio“ klubą jau ateinantį sezoną. Visą savaitę Jungtinėse Valstijose virė darbas, stebėjome krepšininkus, kalbėjomės su jų agentais. Neabejoju, jog iš šio vizito turėsime nemažai naudos“, – mūsų dienraščiui sakė P.Motiejūnas.

– Ar daug vasaros rungtynių stebėjote? – paklausėme klubo direktoriaus.
– Pirmas tris dienas žiūrėjome visus mačus. Atsirinkome žaidėjus, kurie galėtų būti mums naudingi ir užmezgėme pirmuosius kontaktus su jų atstovais. Pasakysiu atvirai, Las Vegase radome įdomių žaidėjų, kurie tiktų mūsų klubui. Į vasaros lygą atvyksta daug įdomių ir gabių vaikinų iš stiprių universitetų. Kai kurie jų jau yra žaidę Europoje, kai kurie ne. Yra iš ko pasirinkti ir neabejoju, kad jei ne dabar, tai po kelių metų nemažai jų jau tikrai galėtų būti Eurolygos kalibro žaidėjai. Apie konkrečias pavardes kalbėti dar kol kas anksti, tačiau kartu su treneriu jau turime duomenų bazę ir bandysime tęsti pradėtus darbus.

– Kalbėdamas apie ateinančio sezono gaires, buvote išreiškęs mintį, kad „Žalgirį“ turėtų sudaryti 3-4 legionieriai, kurie turėtų būti komandos lyderiai, bei perspektyvūs jauni mūsų šalies krepšininkai. Tokios strategijos laikysitės ir toliau?
– Taip, mūsų kryptis išlieka ta pati. Norėtume turėti kelis stiprius pajėgius užsieniečius, kurie sugebėtų sunkiomis minutėmis patempti komandą į priekį, demonstruotų lyderių savybes.

– Kurios pozicijos krepšininkai šiuo metu labiausiai domina „Žalgirį“?
– Dabar labiausiai norėtume surasti pajėgų įžaidėją. Šioje pozicijoje kol kas turime daugiausiai problemų, todėl Las Vegase mes daugiausiai dairėmės į atakų organizatorius. Taip pat norėtume surasti dar vieną pajėgų priekinės linijos krepšininką. Kol kas niekur neskubame. Šiuo metu ir žaidėjų kainos yra didesnės, ir agentai nori daugiau uždirbti.

– Ar treneris I.Zouros kartu su jumis grįžo į Kauną?
– Ne, treneris į Lietuvą planuoja atvykti rugpjūčio pradžioj. Tuomet po truputį pradėsime pasirengimą ateinančiam sezonui.

– Vasaros lygoje ryškiai spindėjo Jono Valančiūno žvaigždė, tačiau vėliau vidurio puolėjas patyrė nedidelę piršto traumą. Ar buvote susitikęs su juo?
– Taip, mačiau Joną tiek rungtyniaujantį, tiek trumpai kalbėjomės su juo apie Lietuvos rinktinės reikalus. Žaidėjas demonstravo tikrai puikią sportinę formą ir sakė nekantraujantis prisijungti prie rinktinės. Smagu, kad jis veržiasi į Lietuvą ir mėnesio pabaigoje jau turėtų sugrįžti ir dalyvauti rinktinės treniruotėse.

– Į rinktinės stovyklą atvykę Darjušas Lavrinovičius bei Robertas Javtokas užsiminė, jog norėtų „Žalgirio“ marškinėlius vilkėti ir ateinantį sezoną. Esate pasirengę derėtis su jais ir kiek realu šiuos krepšininkus matyti komandoje?
– Tikrai sėsime prie stalo ir kalbėsimės. Kalbant apie Robertą, tai vienareikšmiškai norėtume, kad jis ir toliau rungtyniautų mūsų komandoje. Žaidėjas supranta mūsų finansinę situaciją, sutiko ženkliai susimažinti atlyginimą, tad derybos vyksta labai vaisingai. Mums labai smagu, kad jie nori likti, o mes tikimės, kad šie žaidėjai bus ekipos stuburas. Abu jie – žaidę čia, rodo didelį norą likti, tad ir derėtis yra žymiai lengviau.

– Kurie jaunieji krepšininkai turi galimybių praverti „Žalgirio“ duris?
– Šansus prasimušti į pagrindinę sudėtį turės gan nemažai krepšininkų. Kai kurie jų, kaip Vytenis Lipkevičius ar Vytenis Čižauskas, yra prie pat komandos slenksčio. Jaunesni žaidėjai Tauras Jogėla, Edgaras Ulanovas, Tomas Dimša, Marius Grigonis ir kiti taip pat turės progą pasirodyti trenerių štabui. Jie turės galimybę sportuoti su komanda ir tik nuo jų pačių priklausys, ar jie prasimuš į pagrindinę sudėtį.

Komentarai