S.Vene ir A.Milaknis grįžta į Kauno „Žalgirį“ 0

Marius Bagdonas, www.kaunodiena.lt

Ateinantį sezoną Kauno „Žalgirio“ komandos aistruoliai ekipos sudėtyje išvys dar du puikiai pažįstamus veidus. Ambicingą ir kovingą ekipą buriantys Lietuvos čempionai sudarė naujas sutartis su gynėju Artūru Milakniu bei Estijos rinktinės puolėju Siimu-Sanderiu Vene.

Sportuoja visą vasarą

Su abiem krepšininkais sukirsta rankomis dėl „2+1“ trukmės kontraktų. Tai reiškia, kad po dviejų sezonų klubas turės pirmenybę sutartis pratęsti dar vieniems metams.

Sulaukę Lietuvos čempionų klubo susidomėjimo abu krepšininkai nuo pat vasaros pradžios liejo prakaitą „Žalgirio“ arenos treniruočių salėje. Padedami „Žalgirio“ trenerių A.Milaknis ir S.Vene treniravosi po du kartus į dieną ir tobulino tiek individualaus žaidimo elementus, tiek metimų iš įvairių situacijų techniką.

Liepos viduryje S.Vene išvyko į Estiją, kur su šios šalies nacionaline rinktine ruošiasi 2015 m. Europos čempionato atrankos varžyboms. Praėjusią vasarą su 14 taškų ir 6,8 atkovotų kamuolių vidurkiais S.Vene buvo neabejotinas Estijos rinktinės lyderis.

Savo sudėtyje Kauno klubas dabar turi penkis krepšininkus. Kiek anksčiau žalgiriečiai sukirto rankomis su kapitonu Pauliumi Jankūnu bei pratęsė sutartis su Tadu Klimavičium ir Vyteniu Lipkevičium.

Džiaugiasi dar vienu šansu

Tolimais metimais išsiskiriantis A.Milaknis su „Žalgiriu“ jau yra tris kartus tapęs Lietuvos čempionu. „Žalgirio“ dublerių ekipoje karjerą pradėjęs 195 cm ūgio krepšininkas pagrindinės komandos duris pravėrė 2007 m. pavasarį. 2008-2009 m. sezono pradžioje A.Milaknis trumpam buvo persikėlęs į Kauno „Triobet“ , o vėl sugrįžęs į „Žalgirį“ čia praleido tris sėkmingus sezonus.

2011 metais A.Milaknį „Žalgiryje“ treniravo dabartinis ekipos strategas Ilias Zouros. Pastaruoju metu atakuojančio gynėjo ir lengvo krašto puolėjo pozicijoje galintis žaisti 27-erių krepšininkas atstovavo „Prienų“ komandai ir šalies pirmenybėse per 29 minutes rinkdavo po 13,8 taško.

„Klubo direktoriaus Pauliaus Motiejūno skambutis buvo kiek netikėtas, tačiau labai malonus. „Žalgiris“ – aukšto lygio komanda, todėl labai džiaugiuosi, jog suteikė man dar vieną šansą. Jaučiuosi sustiprėjęs ir dėsiu visas pastangas, kad jį išnaudočiau kuo geriau“, – „Kauno dienai“ sakė A.Milaknis.

– Ar buvai sulaukęs daugiau pasiūlymų? – paklausėme snaiperio.
– Variantų buvo, tačiau jie nebuvo tokie, kad priverstų atsisakyti žaidimo Kaune. „Žalgiris“ – Eurolygos komanda, o tai yra labai svarbus argumentas bet kuriam krepšininkui. Su kauniečiais iš karto vyko labai konkretus ir konstruktyvus pokalbis, tad susitarėme tikrai greitai ir nesunkiai.

– Ar privalumu laikai tai, kad ateinantį sezoną vėl teks dirbti su I.Zouru, kuriam treniruojant „Žalgirį“ turėjai tvirtą vietą komandoje?
– Be abejo, kai pažįsti trenerį, lengviau įsilieti į komandą. Tai buvo svarus pliusas. Džiaugiuosi, kad I.Zouros grįžo į Kauną. Tai tikrai aukšto lygio specialistas. Dirbti su šiuo Graikijos treneriu sekėsi gerai, puikiai sutardavome, tad tikiuosi, kad viskas taip pat bus ir dabar.

– Ar vasarą paimi kamuolį į rankas?
– Individualiai su „Žalgirio“ treneriais bei S.Vene sportavome praktiškai nuo praėjusio sezono pabaigos. Žinau, kad rugpjūčio pradžioje klubas pradės rengtis naujam sezonui, tad su nekantrumu laukiu pirmųjų stovyklų ir tos akimirkos, kai vėl treniruotėse pamatysiu savo gerus bičiulius.

Tikėjosi sugrįžti

„Prienų“ komandai pernai atstovavo bei Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) taurę pernai padėjo laimėti ir septintus metus Lietuvoje gyvenantis bei puikiai lietuviškai kalbantis S.Vene.

Lietuvos čempionų dėmesį puolėjas patraukė 2006 m. vasarą, kai Europos jaunučių čempionate, vilkėdamas Estijos rinktinės marškinėlius, vidutiniškai rinkdavo po 16 taškų, atkovodavo po 9,6 kamuolius.

Į Kauną atvykęs estas jau po metų suprato, ką kalba komandos draugai, o pats sklandžiai dėstyti mintis lietuviškai pradėjo po trijų sezonų.

Pernai „Žalgirio“ klubas krepšininką buvo paskolinęs „Prienų“ komandai. Europos taurės turnyre 22 metų 203 cm ūgio estas per 25 minutes pelnydavo po 10,7 taško, atkovodavo po 5,2 kamuolio ir atlikdavo po 1,2 rezultatyvaus perdavimo. LKL lygoje statistika buvo panaši – vidutiniškai po 11,9 taško, po 5,7 atkovoto kamuolio ir po 2,6 rezultatyvaus perdavimo per 28 minutes.

S.Vene per savo karjerą taip pat yra žaidęs „Kauno“, Liudvigsburgo „EnBW“ (Vokietija), Kauno „Baltų“ bei Rygos VEF (Latvija) komandose. „Žalgirio“ mokyklos auklėtinis pagrindinei komandai atstovavo 2009-2010 metų sezone, tačiau tuomet jo vaidmuo buvo epizodinis.

„Jau seniai norėjau žaisti „Žalgiryje“. Tai labai gera komanda, rungtyniaujanti Eurolygoje ir turinti gilias tradicijas. Tokių ambicijų turėjau seniai, bet ne visada viskas vyksta taip, kaip nori. Džiaugiuosi, jog šiemet klubo vadovai suteikė šansą“, – kalbėjo S.Vene.

– Ar žalgiriečių kvietimas buvo netikėtas? – paklausėme šiuo metu Estijos rinktinės stovykloje 2015-ųjų metų Europos čempionato atrankos kovoms besirengiančio puolėjo.
– Susidomėjimą manimi rodė dar dvi komandos, tačiau, kai sulaukiau „Žalgirio“ pasiūlymo , apsispręsti nebuvo sunku. Džiaugiuosi, kad sutartis „2+1“, nenorėjau vienerių metų kontrakto. Visuomet slapta tikėjausi ir laukiau, kada galėsiu vėl sugrįžti.

– Vienintelį kartą per savo karjerą „Žalgirio“ pagrindinės komandos marškinėlius vilkėjai 2009-2010 metų sezone. Kokie liko prisiminimai iš to laikotarpio?
– Prisiminimai dvejopi. Pirmiausia – pozityvūs dėl to, jog tada pirmą kartą pravėriau „Žalgirio“ duris. Kita vertus tą sezoną pasikeitė nemažai komandos trenerių, taip pat negaudavau daug progų pasireikšti. Tikiuosi šįsyk turėsiu daugiau galimybių treneriams įrodyti, ko esu vertas. Neslėpsiu, šiemetiniame „Žalgiryje“ tikiuosi svarbesnio vaidmens.

– Kada planuoji grįžti iš Estijos ir prisijungti prie žalgiriečių?
– Šiuo metu su Estijos rinktine ruošiamės 2015-ųjų metų Europos čempionato, kuris vyks Ukrainoje, atrankos varžybų pirmajam etapui. Kada sugrįšiu į Kauną priklausys nuo mūsų rezultatų. Kol kas visą dėmesį skiriu rinktinei, o kai baigsime kovoti atrankos varžybose, iš karto keliausiu į Lietuvą ir kartu su visais likusiais „Žalgirio“ krepšininkais pradėsiu pasirengimą naujam sezonui.

Komentarai