M.Pocius: „Visada tikėjau, kad grįšiu į „Žalgirį“ 0

Marius Bagdonas, www.kaunodiena.lt

Kitąmet 70 metų jubiliejų švęsiantis Kauno „Žalgirio“ klubas toliau buria lietuvišką komandą. Po dviejų metų pertraukos į laikinąją sostinę sugrįžta sirgalių simpatijas užkariavęs atakuojantis gynėjas Martynas Pocius.

„Žalgiris“ – visiems laikams giliai įsirėžė į 27-erių metų 196 cm ūgio gynėjo širdį. Būtent Kauno klube M.Pocius 2009 metais pradėjo savo profesionalaus krepšininko karjerą, kai sugrįžo iš Jungtinių Valstijų užbaigęs studijas prestižiniame Duke universitete.

Šoklumu ir inteligencija išsiskyręs naujokas kaip mat tapo vienu labiausiai mėgstamų „Žalgirio“ žaidėjų, o už pasitikėjimą atsidėkojo 2011 metais padėdamas komandai iškovoti Lietuvos krepšinio lygos (LKL) aukso žiedus, Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) taurę bei Baltijos krepšinio lygos (BBL) trofėjų.

Kaune laimėjęs visą šūsnį iškilių pergalių M.Pocius išvyko į Ispaniją ir padėjo parašą ant dviejų metų sutarties su Madrido „Real“. Per dvejus Pirėnuose praleistus metus lietuvis tapo ir Ispanijos čempionu, ir Karališkosios taurės laimėtoju, tačiau karjerą Madride gerokai aptemdė vasario mėnesį patirtas stresinis dešinės kojos blauzdikaulio lūžis.

Šiuo metu gynėjas su Lietuvos nacionaline rinktine ruošiasi po mėnesio Slovėnijoje prasidedančiam Europos čempionatui. Nors pastaruoju metu buvo nemažai spekuliacijų dėl krepšininko ateities, visiems šiems gandams atėjo galas, kai šią savaitę žaidėjas sukirto rankomis su „Žalgirio“ vadovais.

Su Kauno klubu M.Pocius pasirašė vienerių metų sutartį su galimybe ją pratęsti dar vienam sezonui.

„Labai džiaugiuosi sugrįžęs į „Žalgirį“. Ateinantį sezoną komandos laukia neeilinis, intriguojantis ir ambicingas sezonas, tad labai smagu bus šios istorijos dalimi“, – interviu mūsų dienraščiui sakė M.Pocius.

– Pasibaigus praėjusiam sezonui buvai užsiminęs, kad norėtum ir toliau likti stipriausia Europoje lyga tituluojamose „Endesa“ pirmenybėse. Kas lėmė, kad vis dėlto sutikai priimti „Žalgirio“ pasiūlymą? – paklausėme gynėjo.
Susidėjo daug aplinkybių. Viena svarbiausių – didelis klubo susidomėjimas. Jaučiau, jog „Žalgiris“ tikrai nori mane susigrąžinti. Susėdome su klubo direktoriumi Pauliumi Motiejūnu ir labai konstruktyviai pakalbėjome. Jis papasakojo man viso sezono viziją, planus. Praėjusį sezoną negalėjau rungtyniauti dėl traumos, tad esu išsiilgęs krepšinio. Norėjau susirasti komandą, kurioje galėčiau žaisti, būti jai naudingas. Kitas labai svarbus dalykas – namai. Norėjosi grįžti į Lietuvą ir atstovauti savo šalies komandai. Gerai viską apsvarsčiau ir pamačiau, kad „Žalgirio“ variantas yra pats priimtiniausias.

– Norėjai klubą susirasti iki prasidedant Europos čempionatui?
– Žinoma, nesinorėjo blaškytis ir turėti pašalinių rūpesčių. Dabar viskas gerokai ramiau, pasirašiau kontraktą, žinau, kur žaisiu ateinantį sezoną, tad visą savo dėmesį galiu skirti tik rinktinės stovyklai bei pasirengimui Europos čempionatui.

– Kokie ryškiausi prisiminimai liko iš tų dviejų metų praleistų „Žalgiryje“?
– Nors tuomet iškovojome daug įspūdingų pergalių, visgi ryškiausiai atmintin įsirėžė nuostabūs „Žalgirio“ aistruoliai ir puiki varžybų metu kuriama atmosfera. Kauno sirgaliai, be jokios abejonės, yra vieni geriausių visoje Europoje. „Žalgiris“ visuomet buvo žmonių klubas, turintis labai tvirtas vertybes. Neabejoju, kad vienybė, kovingumas, drąsa bei atsakomybė bus tos savybės, kuriomis komanda pasižymės ir ateinantį sezoną. Bus labai smagu vėl pajausti tą nuostabią atmosferą.

– Tuomet palikdamas Kauną įsivaizdavai, kad taip greitai sugrįši ir vėl užsivilksi „Žalgirio“ marškinėlius?
– Tuo metu apie tai tikrai negalvojau, tačiau kažkur giliai turbūt kirbėjo ta mintis, kad grįšiu į Kauną. Galbūt nesitikėjau tokio greito sugrįžimo, tačiau žinojau, kad anksčiau ar vėliau vėl būsiu žalgirietis.

– Prieš dvejus metus „Žalgiris“ dar rungtyniavo senutėlėje Kauno sporto halėje. Su naująja „Žalgirio“ arena tau teko susipažinti tik per dvi Eurolygos išvyką su „Real“ bei dabar per rinktinės treniruočių stovyklą. Koks įspūdis?
– Įspūdis tikrai labai geras. Tai yra viena geriausių ir moderniausių arenų visoje Europoje. „Žalgirio“ arena niekuo nenusileidžia toms namų aikštelėms, kurias turi stipriausi NBA klubai. Čia sudarytos visos geriausios sąlygos treniruotis, žaisti ir tobulėti.

– Prieš dvejus metus mūsų dienraščiui esi pasidžiaugęs, kad tiek Duke universitete, tiek „Žalgiryje“ tau teko atstovauti komandoms, kurios turi nuostabius sirgalius. Ar tas pats buvo ir Madride?
– Nenorėčiau nuvertinti ispanų sirgalių, kadangi Madride praleidau du labai gražius metus. „Real“ aistruoliai savo komandą palaiko tikrai nuoširdžiai, tačiau jei kalbėtume apie atmosferą varžybų metu, Kaune ir Madride ji skiriasi kaip diena ir naktis. Ispanijoje žmonės į krepšinį žiūri kaip į pramogą, jie eina į rungtynes ne sirgti ar palaikyti savo mėgstamą komandą, o gerai praleisti laiką. Žaidėjui žymiai maloniau žaisti kaunietiškoje atmosferoje. Nuostabus palaikymas užveda, motyvuoja, instinktyviai ragina kovoti.

– Esi minėjęs, kad vienu svarbiausiu žmogumi savo karjeroje laikai Duke universiteto komandos ilgametį trenerį Mike‘ą Krzyzewskį. Ar vis dar palaikote kontaktą? Domiesi, kaip sekasi tavo buvusiai universiteto komandai „Blue Devils“?
– Apie Jungtinėse Valstijose praleistą laikotarpį man likę tik geriausi prisiminimai. Nuolat seku informaciją, susijusią tiek su universitetu, tiek su jo krepšinio komanda. Treneris – užimtas žmogus, tad labai artimo ryšio nėra, tačiau per paskutinį gimtadienį buvau labai maloniai nustebintas. M.Krzyzewskis atsiuntė man sveikinimo atviruką.

– Kalbant apie „Žalgirį“, šioje komandoje vėl sutiksi gerai pažįstamą trenerį Ilias Zourą, su kuriuo sėkmingai dirbai prieš išvykdamas į Ispaniją. Koks įspūdis liko apie šį specialistą?
– Prisiminimai išliko patys geriausi. Labai patiko dirbti su šiuo Graikijos treneriu. Nemažai iš jo išmokau, tad labai laukiu, kol vėl galėsime dirbti kartu ir siekti bendrų tikslų.

– Iš tų laikų komandoje yra likę Paulius Jankūnas, Tadas Klimavičius, Artūras Milaknis ir Siimas-Sanderis Vene. Ar kalbėjaisi priimdamas „Žalgirio“ pasiūlymą su jais?
– Negaliu pasakyti, kad komandoje esantys žaidėjai darė kokią nors įtaką. Pasirašinėjau sutartį atsižvelgdamas daugiau į patį klubą. „Žalgiris“ – tvirtas Eurolygos klubas, o tai yra labai svarbu kiekvienam krepšininkui. Norėjau žaisti ir žinau, kad Kaune turėsiu tam puikias perspektyvas ir galimybes.

– Šį sezoną „Žalgiris“ pasitiks kiek atsinaujinusia sudėtimi. Ko aistruoliai gali tikėtis iš naujosios komandos? Kodėl jiems verta įsigyti sezono abonementą?
– „Žalgiris“ bus jaunas, tačiau turintis nemažai patirties. Tikiu, kad kiekviename mače sieksime tik aukščiausių tikslų, kad ir prieš ką rungtyniautume. Jaučiu, jog klubo laukia neeilinis, intriguojantis, ambicingas sezonas. Per šiuos kelis mėnesius „Žalgiryje“ įvyko nemažai labai teigiamų pokyčių. Dabar viskas yra kitaip, o kuriant naująjį „Žalgirį“ nemažiau svarbus yra ir aistruolių palaikymas . Žinau, kad praėjusį sezoną komandos aistruoliai sumušė ne vieną tiek abonementų pirkimo, tiek lankomumo rekordą, tad tikiuosi, kad panašių akimirkų visi kartu patirsime ir šiemet.

– Galima sakyti, kad ši vasara yra viena intensyviausių per tavo karjerą – reabilitacija po traumos, vestuvės, naujojo klubo paieška, rinktinės treniruočių stovykla?
Kai atstovauji rinktinei, visos vasaros intensyvios (šypsosi). Praėjusiais metais buvo dar sunkiau. Tuomet poilsio visai neturėjome, o po klubinio sezono iš karto teko vykti į rinktinę. Dabar buvo bent kiek daugiau savaičių atsipūsti. To sureikšminti nenorėčiau. Kai esi krepšininkas, su tokiu užimtumu tiesiog susitaikai.

– Šeimos sukūrimas galbūt irgi prisidėjo, kad renkantis kito sezono klubą svarstyklės pakryptų „Žalgirio“ naudai?
– Pasirinkau „Žalgirį“ daugiau dėl gilių klubo tradicijų, Eurolygos, nuostabių sirgalių, galimybės padėti komandai. Kita vertus, neneigsiu, namuose žaisti visada labai smagu.

– Kito sezono Eurolygos grupės varžybose lauks ir principinis mūšis su „Real“. Ar bus ši dvikova išskirtinė?
Kai kovoji prieš savo buvusią komandą, jausmas visuomet ypatingas. „Real“ – labai aukšto lygio klubas, tad mūšis bus dar principingesnis. Bet tikiu, kad būsime pajėgūs skaudžiai įgnybti madridiečiams (juokiasi).

– Be Madrido klubo kauniečiams B grupėje teks laikyti Stambulo „Anadolu Efes“, Bambergo „Brose Baskets“, Milano „EA7 Emporio Armani“ bei „Strasbourg“ ekipų egzaminus. Kokie žalgiriečių šansai žengti toliau?
– Prognozuoti dar kiek ankstoka, tačiau žinau, kad viskas priklausys tik nuo mūsų pačių. Ambicijų turėsime labai daug ir tikrai norėsime išeiti į „Top 16“ etapą. Jei būsime vieningi ir kovosime iš visos širdies, tikrai turime labai nemažai šansų.

Komentarai