Prieš dešimtmetį Europos čempionato auksą iškovojusi rinktinė jubiliejų paženklino simboline pergale 0

Krepsinis.net

Rugsėjo 14-ąją „Žalgirio“ arenoje buvo paminėtas Lietuvos vyrų rinktinės triumfo Europos čempionate Švedijoje dešimtmetis. Simbolinėse rungtynėse susitiko beveik visa tuometė „auksinė“ rinktinė ir iš įvairių to meto Europos žaidėjų surinkta komanda „EuroStars“. Pergalę 85:68 (20:10, 19:16, 21:19, 25:23) pasiekė Valdemaro Chomičiaus treniruojami 2003 metų Europos čempionai.

Susitikimą lietuviai pradėjo „auksiniu“ penketu: Šarūnas Jasikevičius, Arvydas Macijauskas, Ramūnas Šiškauskas, Saulius Štombergas ir Eurelijus Žukauskas. Pirmuosius taškus po E.Žukausko perdavimo pelnė „auksinės“ rinktinės kapitonas S.Štombergas, vėliau kelis kartus pasižymėjo ir Š.Jasikevičius. Vos tik į aikštę išbėgęs savo taškų sąskaitą atidarė Darius Songaila (15:10). Tritaškį pridėjo ir D.Šalenga, o ketvirtį gražiai „du prieš du“ sužaidęs užbaigė Virginijus Praškevičius – 20:10.

Antrajame kėlinyje „EuroStars“ rinktinė priartėjo 16:22, tačiau A.Macijausko ir S.Štombergo pastangomis lietuviai susigrąžino dviženklę persvarą 28:18. Vėliau D.Šalengos tritaškis ir A.Macijausko dvitaškis padidino atotrūkį, o po D.Songailos dvitaškio aidint antrojo kėlinio sirenai Lietuva pirmavo 39:26.

Po didžiosios pertraukos pirmasis ir vėl taškus pelnė S.Štombergas, o po E.Žukausko metimo kabliu Jevgenijus Pašutinas turėjo prašyti minutės pertraukėlės (45:30). Aikštėje atsirado nuotaika, Š.Jasikevičius į žaidimą vienu momentu buvo įtraukęs rungtynių arbitrą Romualdą Brazauską, kuris Šarui atliko perdavimą. Vėliau iš tribūnų pasigirdo legenda tapęs šūkis „Už Lietuvą, vyrai!”.

Rungtynių komentatoriaus vaidmens ėmėsi „EuroStars“ žaidėjas Derrickas Leonardas – jo komentavimo sugebėjimai susilaukė gausybės arenoje susirinkusių sirgalių ovacijų. Ne ką prasčiau už amerikietiį pasirodė ir Grigorijus Chižniakas. Dėjimu krepšį sudrebinęs D.Songaila padidino lietuvių pranašumą iki 20 taškų (60:40). Kėlinio pabaigoje dvi sėkmingas atakas surengę „EuroStars“ krepšininkai sušvelnino atsilikimą – 45:60.

Skirtumas dar labiau sumažėjo prasidėjus paskutiniam kėliniui (64:58). Arčiau varžovų neprisileidę aikštės šeimininkai didino pranašumą ir tvirtai žygiavo pergalės link. Galutinis rungtynių rezultatas – 85:68. Vis dėlto ryškiausiu vakaro akcentu tapo Š.Jasikevičiaus ir Marijono Mikutavičiaus duetas, atlikęs krepšinio himnu laikomą dainą „Trys milijonai“.

Lietuva: Arvydas Macijauskas 12, Saulius Štombergas ir Eurelijus Žukauskas – po 11, Darius Songaila 10, Dainius Šalenga 9, Ramūnas Šiškauskas ir Virginijus Praškevičius 8, Donatas Slanina 6, Šarūnas Jasikevičius ir Mindaugas Žukauskas – po 5.

„EuroStars“: Derekas Needhamas 13, Judas Dillardas ir Dimitrius Domani – po 9, Mate Skelinas 8, Zacharas Pašutinas 7.

Komentarai