Dvikovoje su „EA7 Emporio Armani“ žalgiriečiai sieks revanšo 0

Marius Bagdonas, www.kaunodiena.lt

Italijos krepšinio dizaineriai – vėl Lietuvoje. Penktadienį Kaune įvyksianti Eurolygos dvikova tarp „Žalgirio“ ir Milano „EA7 Emporio Armani“ – viena svarbiausių šį sezoną. Pergalė kauniečius dar labiau priartintų prie pagrindinio tikslo – „Top16“ etapo.

Rungtynių svarba – didžiulė

Į laikinąją sostinę italai atskrido dar trečiadienį. Pastaruoju metu Lucos Banchi auklėtiniai demonstruoja įspūdingą formą ir laimėjo tris Eurolygos dvikovas iš eilės. Praėjusią savaitę namuose iškovota pergalė (77:73) prie Stambulo „Anadolu Efes“ milaniečiams leido pakilti į antrąją B grupės vietą ir bent kiek lengviau atsipūsti.

„Kaune bus labai sunku, kadangi žaisime prieš komandą, kuri taip pat iš paskutiniųjų kovoja dėl patekimo į „Top16“. Jau pirmajame mače pamatėme, kokie stiprūs po krepšiu „Žalgirio“ aukštaūgiai Robertas Javtokas ir Paulius Jankūnas, o dabar prie jų dar prisidėjo ir dėl traumos nežaidęs Kšištofas Lavrinovičius. Neabejojame, kad varžovus palaikys pilnos tribūnos, tad privalome neleisti jiems įsibėgėti“, – prieš rytdienos mačą kalbėjo „EA7 Emporio Armani“ strategas L.Banchi.

Prie „Žalgirio“ vairo spalio pabaigoje stojęs Saulius Štombergas turi labai aiškiai išreikštus lyderius. Paskutines penkias Eurolygos rungtynes žalgiriečiai pradeda tuo pačiu starto penketu: Justinas Dentmonas, Martynas Pocius, Vytenis Lipkevičius, P.Jankūnas ir R.Javtokas.

Trenerio nuomone, penktadienio susitikime bus svarbiausia neįsivelti į Milano krepšininkų ypač mėgstamą greitą žaidimą. „Milano komanda savo sudėtyje turi ne vieną legionierių iš Jungtinių Valstijų, tad propaguoja amerikietišką krepšinį. Jie mėgsta trumpus ir greitus derinius, nevengia žaisti individualiai. Mes turim vieną tokį žaidimą propaguojantį J.Dentmoną, tuo tarpu pas juos tokių žaidėjų net keli. Reiks įdėti nemažai darbo ginantis vienas prieš vieną. Varžovai iškovojo keturias pergales ir gali būti taip, kad norint patekti į „Top 16“ jiems užtektų laimėti dar bent kartą. Mūsų padėtis kiek sunkesnė, tačiau su Milano ir Stambulo krepšininkais žaisime namuose. Esame pasirengę kautis iš visų jėgų ir pasiimti abi šias pergales savo aikštėje. Mums būtina laimėti. Tikiuosi, kad palaikymas bus toks stiprus, kad priešininkai daugiau nenorės čia atvažiuoti“, – prieš vakarinę treniruotę šypsojosi S.Štombergas.

Treneriui pritarė ir Vytenis Lipkevičius. „Milano krepšininkai propaguoja ypač greitą krepšinį, turi daug individualiai pajėgių krepšininkų. Svarbiausia sustabdyti jų greitąjį puolimą, ir tai galėtų būti pagrindinis raktas į pergalę“, – įsitikinęs žalgirietis.

Po pirmo mačo – permainos

Pralaimėjimas Milane pirmojo rato dvikovoje 75:82 buvo tas paskutinis lašas perpildęs „Žalgirio“ vadovų kantrybės taurę. Po šios dvikovos buvo nuspręsta imtis permainų ir atleisti Ilias Zourą. Jį pakeitęs S.Štombergas sugebėjo įkvėpti žalgiriečius ir šie, laimėję du kartus, sugrįžo į kovą dėl kelialapio į „Top 16“.

Žalgiriečių duobkasiu Europos madų sostinėje tapo jaunasis „EA7 Emporio Armani“ aukštaūgis Nicolo Melli. 22 metų 205 cm ūgio puolėjas pelnė 20 taškų ir trimis taškais pagerino savo rezultatyvumo rekordą Eurolygos turnyre. Jis taip pat atkovojo 9 kamuolius, surinko 28 naudingumo balus ir buvo naudingiausias žaidėjas aikštėje.

Po šio mačo italas džiaugėsi ne tik rezultatyviausiomis Eurolygos rungtynėmis karjeroje, tačiau ir tuo, jog po mačo jam pavyko gauti vieno mėgstamiausių krepšininkų – Šarūno Jasikevičiaus – marškinėlius.

„Mano mėgstamiausi žaidėjai Europoje yra Š.Jasikevičius ir Dimitris Diamantidis. Po rungtynių aš
„pavogiau“ Šaro marškinėlius. Tai antras geriausias dalykas, kuris man nutiko šiose rungtynėse, be mano puikaus pasirodymo ir pergalės. Po mačo palaukiau jo prie rūbinės ir paprašiau man atiduoti marškinėlius, kad galėčiau jį prisiminti“, – prisiminė N.Melli.

Laukia kitokios dvikovos

Pirmajame tarpusavio mače Milane žalgiriečiams gana neblogai pavyko išspręsti Keitho Langfordo problemą. Trečią vietą rezultatyviausių Eurolygos žaidėjų sąraše (vid. 16,8 taško) užimančiam amerikiečiui mačas su kauniečiais buvo pats prasčiausias šį sezoną. Iki tol K.Langfordas per šešias su „Žalgiriu“ žaistas rungtynes vidutiniškai pelnydavo po 19,7 taško, tačiau tąkart sukrapštė vos 9.

„Norime laimėti Kaune ir žengti į „Top 16“ arba bent jau priartėti prie šio tikslo. Privalome nesižvalgyti į praeitį ir užmiršti pirmojo rato dvikovą Milane. Šį kartą viskas bus kitaip“, – neabejojo K.Langfordas.

K.Langfordas yra neblogas „Žalgirio“ aukštaūgių R.Javtoko ir P.Jankūno draugas. Visi šie trys krepšininkai 2009-2010 m. sezoną rungtyniavo Maskvos srities „Khimki“ klube. Pažįstamų veidų ant parketo išvys ir „Žalgirio“ įžaidėjas J.Dentmonas. Milano klubo gretose jis 2012 m. gegužę sužaidė trejas rungtynes. Nuo to laiko klubo sudėtyje liko vos du krepšininkai: N.Melli ir Alessandro Gentile.

Komentarai