S.Štombergas: „Laukia pačios svarbiausios rungtynės šį sezoną“ 0

Marius Bagdonas, www.kaunodiena.lt

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai – viena koja Eurolygos „Top 16“ etape, tačiau norint prasibrauti į antrąjį turnyro etapą kauniečiams ketvirtadienį Bamberge teks žengti paskutinį nedidelį žingsnį.

Skaičiuoti nenori

Kad penktą sezoną iš eilės užsitikrintų vietą tarp šešiolikos stipriausių žemyno komandų, „Žalgiriui“ reikia nepralaimėti Bambergo „Brose Baskets“ krepšininkams didesniu nei 10 taškų skirtumu.

Prieš paskutinį turą situacija B grupėje yra labai subtili. Madrido „Real“ ir Milano „EA Emporio Armani“ jau gali ramiai ruoštis kito etapo kovoms, o dėl likusių dviejų kelialapių grumiasi trys klubai. Be „Žalgirio“ ir „Brose Baskets“, vilčių įšokti į „Top 16“ traukinį turi Stambulo „Anadolu Efes“. Tiesa, turkų padėtis prieš paskutinį mačą yra sudėtinga, kadangi teks kautis su visus varžovus nuo kelio šluojančiu „Real“. Jei turkams nepavyks sukurti stebuklo ir įveikti „Real“ žvaigždyno, žalgiriečiai Bamberge galėtų suklupti ir didesniu nei 10 taškų skirtumu.

Tačiau skaičiuoti įmestų ir praleistų taškų žalgiriečiai nelinkę. Kauno klubo vyriausiasis treneris Saulius Štombergas yra įsitikinęs, kad jo auklėtiniai yra pajėgūs ir antrą kartą šį sezoną įveikti vokiečius bei tiesiogiai žengti į „Top 16“.

Lapkričio 14-ąją Kaune vykusiame mače „Brose Baskets“ šansų praktiškai neturėjo. Žalgiriečiai nugalėjo 91:81, o Justinas Dentmonas sužaidė fantastiškas rungtynes ir įmetė šešis tolimus tritaškius iš tiek pat mėginimų. „Žalgirio“ lyderis šį sezoną yra daugiausiai tolimų metimų Eurolygoje pataikęs krepšininkas (29) ir juos meta pavydėtinu taiklumu (53,7 proc.).

Visgi dvikova Bamberge bus gerokai sunkesnė. „Brose“ arenoje vietos sirgaliai sukuria vieną karščiausių atmosferų visoje Eurolygoje. Maža to, „Brose Baskets“ gretose jau rungtyniauja Novica Veličkovičius, D’Oras Fischeris, Eliasas Harrisas.

Laukia sunkios kovos

„Laukia pačios svarbiausios rungtynės šiais metais. Jos lems viską – papulsime į kitą varžybų etapą ar ne. Privalome neprarasti budrumo. Varžovai labai gerai pažįstami. Lyginant su pirmuoju maču, jie pasistiprino net trimis naujais krepšininkais. Neabejoju, kad jų priekinė linija dabar sustiprėjo. Varžovas rimtas ir paskutiniuose mačuose įrodė, jog kimba į atlapus net stipriausiems varžovams“, – prieš išvyką į Bambergą kalbėjo Saulius Štombergas.

– Ar neturės neigiamos įtakos tas faktas, kad „Žalgiris“ gali sau leisti pralaimėti šias rungtynes? – paklausėme stratego.
– Privalome laimėti ir nelaukti kitų malonės. Be to, norėtume laimėti pirmas rungtynes išvykoje. Pergalė mums leistų pakovoti dėl aukštesnės vietos grupėje. Stengiamės nieko neskaičiuoti. Priešininkas bus tas, kuris negalės pralaimėti. Vokiečiai kovos iš visų jėgų. Jausime spaudimą ne tik aikštelėje, tačiau ir tribūnose. „Brose Baskets“ puikiai žino, kad pralaimėję nepateks į šešioliktuką.

– Ar visi žaidėjai sveiki?
– Piršto traumą patyrusio Martyno Pociaus nebus, ir tai mums rimtas praradimas. Neturėsime lyderio ir puikaus metiko, galinčio aštriai prasiveržti po krepšiu. Tačiau šansą turės kiti žaidėjai. Visi kiti yra sveiki ir pasirengę kovoti.

– Praėjusiose Eurolygos rungtynėse ryškiausiomis spalvomis atsiskleidė Kasparas Vecvagaras. Ar vežatės latvį į Bambergą?
– Taip, jis važiuoja. Šiuo metu daug žaidėjų neturime. Tik Tauras Jogėla lieka Kaune, o visi kiti 12 krepšininkų keliauja į Bambergą. Visiems jiems ketinu suteikti šansą. Pagal tai, kaip atliks savo vaidmenis, priklausys, kiek laiko jie praleis aikštelėje.

Praėjusio turo atradimu tapęs latvis K.Vecvagaras džiaugėsi gavęs S.Štombergo pasitikėjimo kreditą ir vylėsi, kad progą pasireikšti gaus ir Vokietijoje. „Galiu pasakyti, jog esame pasirengę ir pažadu, kad kovosime nuo pirmos minutės iki pat finalinės sirenos. Koks bus rezultatas, nežinau, tačiau atiduosime visas jėgas. Bambergo komanda panaši į mūsų, kadangi labai gerai žaidžia namuose. Tačiau turime būti pasirengę. Visi žinome, kad galime pralaimėti iki 10 taškų, tačiau kiekvienose rungtynėse mes galvojame tik apie pergalę. Nebus išimtis ir ketvirtadienis“, – puikia lietuviška kalba žadėjo K.Vecvagaras.

Parankus priešininkas

Kauno ir Bambergo ekipas likimas į vieną Eurolygos grupę suveda trečius metus iš eilės. Tiesa, žalgiriečiai tuo neturėtų skųstis – pridėjus dar ir 2005-2006 m. dvikovas, Kauno komanda gali pasigirti laimėjusi visas iki šiol vykusias 7 rungtynes.

Praėjusį sezoną Bamberge „Žalgiris“ sugebėjo išplėšti pergalę po pratęsimo 88:87, tačiau visam likusiam sezonui neteko savo kapitono Pauliaus Jankūno. Išnirus pečiui, kapitonui vėliau prireikė operacijos. Atsakomasis susitikimas „Žalgirio“ arenoje klostėsi kiek lengviau. Kšištofas Lavrinovičius pelnė 20 taškų ir atkovojo 8 kamuolius, o kauniečiai laimėjo 90:81.

Penktą kartą per pastaruosius septynerius metus Vokietijos čempionais tapę Chriso Flemingo auklėtiniai šiemet tikisi pasiekti naujų aukštumų ir rimtai nusitaikę antrus metus iš eilės patekti į „Top 16“.

Į lemiamą mūšį vokiečiai stoja po niukso Bundeslygoje. Sekmadienį vykusiose Vokietijos čempionato rungtynėse C.Flemingo vaikinai svečiuose 59:72 nusileido Ulmo „Rathiopharm“ ir patyrė trečią nesėkmę per 13 dvikovų. Aštuoniolikos komandų rikiuotėje „Brose Baskets“ užima antrąją poziciją ir nusileidžia tik kartą suklupusiems Miuncheno „Bayern“ krepšininkams.

Keturi scenarijai

* „Žalgiris“ laimi Bamberge ir užima trečią (jei „Anadolu Efes“ pralaimi „Real“ komandai) arba ketvirtą (jei „Anadolu Efes“ laimi) vietą.

* „Žalgiris“ patiria nesėkmę iki 10 taškų ir užima ketvirtą vietą.

* „Žalgiris“ pralaimi daugiau nei 10 taškų skirtumu, pralaimi ir „Anadolu Efes“, kauniečiai lieka ketvirti.

* „Žalgiris“ pralaimi daugiau nei 10 taškų skirtumu, pergalę iškovoja „Anadolu Efes“, kauniečiai išstumiami į penktą vietą.

Komentarai