S.Štombergas: „Krasnodare mums reikės atlaikyti varžovų šturmą“ 0

Marius Bagdonas, www.kaunodiena.lt

Ypač sėkmingai Eurolygoje šiemet debiutavęs Krasnodaro „Lokomotiv-Kuban“ klubas šį penktadienį savoje aikštėje priims gerai pažįstamą Kauno „Žalgirio“ klubą. Kauniečiams tai bus puiki proga atsirevanšuoti už praėjusio sezono nuoskaudas.

Pernai laimėjo po tris kartus

Praėjusį sezoną būtent Kubanės „geležinkelininkai“ sustabdė žalgiriečių žygį VTB Vieningosios lygos turnyre. Pusfinalio serijoje reguliaraus sezono nugalėtojas „Žalgiris“ kapituliavo prieš Rusijos klubą 1:3. Vėliau „Lokomotiv-Kuban“ neatsilaikė prieš Maskvos CSKA ir pralaimėjo finalo seriją tokiu pačiu rezultatu.

Su Krasnodaro vyrais žalgiriečiai pernai buvo du kartus susitikę ir VTB Vieningosios lygos reguliaraus sezono metu ir tuomet abu kartus Joanas Plaza pergudravo Jevgenijų Pašutiną.

Visgi nuo to laiko nemažai permainų buvo tiek vienoje, tiek kitoje stovykloje. Lyginant su praėjusiu sezono „Lokomotiv-Kuban“ savo sudėtyje išsaugojo aštuonis krepšininkus, „Žalgiris“ – šešis.

„Varžovai mėgsta paprastą krepšinį, tačiau tokį žaidimą jie žaidžia todėl, kad turi labai daug gerų ir talentingų krepšininkų, kurie puikiai išnaudojo visas savo stipriąsias puses. Praeitais metais su jais rungtyniavome daug kartų, šiemet su Krasnodaro krepšininkais kovojo Vilniaus „Lietuvos rytas“. Tai klubas, kuris daug investuoja į žaidėjus, infrastruktūrą. Pastaruosius keletą metų jų lygios gerokai išaugo. Mums tikrai nebus lengva“, – prieš išvyką į Krasnodarą kalbėjo „Žalgirio“ vyriausiasis treneris Saulius Štombergas.

– Kur slypi Krasnodaro komandos paslaptis? – paklausėme stratego.
– Jie yra gana stabili komanda. Praėjusį sezoną puikiai žaidė Europos taurės varžybose, o šiemet labai sėkmingai debiutavo Eurolygoje. Klubas išsaugojo trenerį, žaidėjų branduolys taip pat liko tas pats. Neabejoju, kad Krasnodare mums teks atlaikyti šturmą, nes rusai mėgsta greitą, agresyvų krepšinį. Varžovų komandoje svarbiausius vaidmenis vaidina 7-8 žaidėjai.

– Ar skirsite ypatingą dėmesį „Lokomotiv-Kuban“ ekipos lietuviams – Mantui Kalniečiui ir Simui Jasaičiui?
– Abu lietuviai varžovų ekipoje yra svarbūs krepšininkai. Treneris jais pasitiki, suteikia daug progų pasireikšti. Puikiai juos pažįstame, tad šiame mače daug lems smulkios detalės. Bus įdomi taktinė dvikova. Varžovai „Top 16“ etape pralaimėjo du kartus, tad tikrai neblizga. Namuose jie sieks pergalės bet kokia kaina.

– Kokia Šarūno Jasikevičiaus savijauta?
– Šarūnas šią išvyką dar praleis. Jam vis dar skauda nugarą, atliekamos įvairios procedūros. Labai tikimės, kad kitose rungtynėse su Stambulo „Galatasaray“ jis jau galės mums padėti.

Sugrįš M.Pocius

Jaunasis Kauno komandos gynėjas Tomas Dimša prieš išvyką į Krasnodarą pažymėjo, kad nors „Lokomotiv-Kuban“ ir žaidžia gana paprastą krepšinį, rungtyniauti prieš puikią sudėtį turinčius oponentus nebus lengva.

„Jų žaidimas neatrodo sudėtingas, mėgsta derinį du prieš du, antpuoliai dažniausiai pasibaigia paskutinėmis sekundėmis. Tačiau rusai savo sudėtyje turi daug puikiai pataikančių krepšininkų, tad lengva nebus. Į Rusiją vykstame tik pergalės. Trys pralaimėjimai šiek tiek veikia psichologiškai, tačiau paskutiniame mače demonstravome tikrai neblogą krepšinį, tad tokį pat žaidimą stengsimės pademonstruoti ir Krasnodare“, – žadėjo T.Dimša.

Šiame mače kauniečiams jau galės padėti mėnesį dėl lūžusios dešinės plaštakos kaulo nerungtyniavęs Martynas Pocius. Žalgirietis jau rungtyniavo savaitgalį vykusiame šalies čempionato mače su Prienų „TonyBet“.

„Buvau pasiilgęs krepšinio. Po tokios ilgos priverstinės pertraukos pajusti žaidimo ritmą nėra lengva, tačiau tikiuosi, jog įsivažiuosiu“, – kalbėjo gynėjas.

Seni pažįstami

„Lokomotiv-Kuban“ ir „Žalgirio“ dvikovos – puiki proga susitikti bei persimesti keliais žodžiais ir Lietuvos rinktinės ilgamečiams nariams. Krasnodaro ekipoje antrą sezoną žaidžia M.Kalnietis ir S.Jasaitis, fizinio rengimo treneriu dirba buvęs žalgirietis Sigitas Kavaliauskas, o viceprezidento pareigas eina Ginas Rutkauskas.

„Žalgirio“ krepšinio piramidėje išaugęs M.Kalnietis praėjusį sezoną iš naujo atsiskleidė naujomis spalvomis tiek „Lokomotiv-Kuban“ klube, tiek Lietuvos rinktinėje. 2005-2012 metais „Žalgirio“ marškinėlius vilkėjusio krepšininko įdirbis neliko nepastebėtas – Mantas buvo išrinktas geriausiu praėjusių metų Lietuvos krepšininku, o šalies sportininkų rinkimuose užėmė 5-ąją vietą.

Puikiai pažįstamą veidą Krasnodare išvys ir S.Štombergas. Šį sezoną prie „Žalgirio“ vairo stojęs specialistas kartu su dabartiniu „Lokomotiv-Kuban“ vidurio puolėju Aleksejumi Žukanenka du sezonus (2005-2007 m.) kartu rungtyniavo Kazanės „Unics“ klube.

Problemų turi ir šeimininkai

Europos taurę praėjusį sezoną iškovojęs „Lokomotiv-Kuban“ šiemet jau spėjo įrodyti, kad šis triumfas nebuvo atsitiktinis. J.Pašutino vadovaujama komanda sėkmingai debiutavo prestižiškiausiame žemyno turnyre ir D grupėje užėmė trečiąją vietą, į priekį praleidę tik Tel Avivo „Maccabi“ bei tokį patį pergalių ir pralaimėjimų balansą (6-4) turėjusius Vitorijos „Laboral Kutxa“ krepšininkus.

Visgi „Top 16“ etapas rusams prasidėjo nelabai sėkmingai. Patyrę du pralaimėjimus prieš CSKA (77:84) ir „Maccabi“ (75:85), krasnodariečiai atsitiesė praėjusią savaitę, kai po fantastiško M.Kalniečio tolimo metimo paskutinę sekundė išplėšė pergalę svečiuose prieš „Galatasaray“ (63:62).

Sunki „Top 16“ etapo pradžia krasnodariečių stovykloje įskėlė nesantaikos kibirkštis. Kuluaruose kalbama, kad „Lokomotiv-Kuban“ krepšininkai nėra patenkinti vyriausiojo trenerio J.Pašutino bei jo štabo darbu ir turi vis daugiau nusiskundimų.

Kovoti Krasnodare „Žalgiriui“ nebus lengva ir dėl to, kad „geležinkelininkai“ norės reabilituotis už savaitgalį namuose patirtą nesėkmę Žemutinio Naugardo „Nizhny Novgorod“ komandai (67:70) VTB Vieningosios lygos rungtynėse.

Komentarai