TV eteryje „Žalgirio“ istorijos puslapiai: prisiminimas apie amžinybėn iškeliavusius P.Buzelį ir A.Pakulą 0

Paskutinę 2014-ųjų vasario mėnesio dieną biofizikas, poliglotas, krepšinio propaguotojas Arūnas Pakula būtų šventęs savo 70-metį. Deja, vos sulaukęs šešiasdešimties, jis staiga mirė ir atgulė Petrašiūnų panteone. Pirmojo specializuoto žurnalo redaktorius A.Pakula buvo vadinamas Lietuvos krepšinio ambasadoriumi Europoje, nes italų, ispanų, graikų, amerikiečių, lenkų, serbų ir kitų valstybių kalbomis rašė apie mūsų oranžinio kamuolio sporto pasiekimus ir trūkumus.

Būdamas „Žalgirio“ atstovu ryšiams su visuomene, jis rūpinosi, kad komandą papildytų patys geriausi legionieriai. Arūnas, suradęs puikius užsieniečius žaidėjus, irgi prisidėjo, kad 1998 metais žalgiriečiai iškovotų Europos taurę, o po metų taptų ir Eurolygos čempionais. Kelerius metus A.Pakula buvo ir televizijos laidos „Krepšinio pasaulyje“ komentatorius.

Kovo 2-ąją (sekmadienį) 9.30 val. BTV laidoje „Krepšinio pasaulyje su Vidu Mačiuliu“ žiūrovai vėl pamatys Arūną Pakulą, kai jis prieš 22 metus, būdamas Lietuvos olimpinės vyrų krepšinio rinktinės vadovas, kalbėjo apie sporto problemas. 1997 metais Barselonoje jis dalyvavo pirmajame FIBA ir Eurolygos vadovų susitikime, o po metų iš Belgrado komentavo Europos taurės finalą ir „Žalgirio“ triumfą.

Buvęs Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės ir Kauno „Žalgirio“ kapitonas, vėliau Lietuvos radijo ir televizijos sporto komentatorius Petras Buzelis po poros metų švęstų savo 80-metį, tačiau 1978-aisiais po širdies smūgio sporto salėje jis staiga mirė. Archyve yra išlikę vos keli puikaus komentatoriaus gyvenimo epizodai. Jau treji metai iš eilės klaipėdietis, šeimų krepšinio turnyro organizatorius Kazimieras Budrys Kaune rengia atrankos turnyrus dėl P.Buzelio vardo taurės. Šį kartą garbingą apdovanojimą pelnė Nausėdų šeima, atstovaujanti gimtajai Švėkšnai.

Kovo 6-ąją Kaune Eurolygos rungtynes „Žalgiris“ žais su Maskvos CSKA, todėl įdomu prisiminti buvusios tarybų sąjungos krepšinio čempionato superfinalus tarp šių dviejų stiprių varžovų. Paskutinį kartą žalgiriečiai dėl čempionų titulo žaidė 1987 metais. Po dešimtmečio Kauno sporto halėje buvo gražiai pagerbti „auksinių laikų“ žalgiriečiai ir jų buvę varžovai.

Sporto statistikas, istorikas Algimantas Bertašius žiūrovams pateiks įdomų klausimą apie „Žalgirio“ ir CSKA rungtynes. Pirmieji į jį teisingai atsakę iki kovo 6-osios, gaus „Žalgirio“ pakvietimą į Eurolygos rungtynes. TV laidoje žiūrovai pamatys ir reportažą iš pirmosios, 1994 metais Panevėžyje vykusios LKL „Žvaigždžių dienos“.

Atsakymus į klausimą reikia siųsti el. paštu krepsiniopasaulyjetv@gmail.com.

Tie, kurie nematys per BTV „Krepšinio pasaulyje su Vidu Mačiuliu“, TV laidą suras internetinėje svetainėje www.kaunozurnalistai.lt.

Komentarai