S.Štombergas prieš išvyką į Miuncheną: „Bayern“ laikome savo tiesioginiu konkurentu“ 0

Marius Bagdonas, www.kaunodiena.lt

Eurolygos „Top 16“ etapo starte patirto pralaimėjimo Kauno „Žalgirio“ krepšininkai nepamiršo. Į Miuncheną kautis su vietos „Bayern“ Lietuvos čempionais išvyksta ryžtingai nusiteikę ir puikiai suprasdami – atgaivinti viltis pakovoti dėl vietos ketvirtfinalyje gali tik pergalė.

Laikas lūžiui

10 Roberto Javtoko tritaškių iš eilės ir triuškinantis Justino Dentmono dėjimas – taip prasidėjo paskutinė žalgiriečių treniruotė prieš išvyką į Bavariją. Miunchenas „Žalgirio“ klubui – istorinis miestas. Būtent Bavarijos žemės širdyje prieš 15 metų žalgiriečiai pirmą ir kol kas vienintelį kartą virš savo galvų iškėlė Eurolygos trofėjų. Vienas šios istorinės pergalės kalvių Saulius Štombergas šiuo metu stovi prie komandos vairo.

Išvyka į Vokietiją dvejopus jausmus kelia ir S.Štombergo asistentui Gintarui Krapikui. Būtent šios šalies „Tus Iserlohn“ klube 52-ejų metų kretingiškis baigė savo profesionalo karjerą ir pradėjo dirbti treneriu.

Visgi ne sentimentai ir ekskursijos šlovingą istoriją menančio miesto skersgatviais šią savaitę bus žalgiriečių galvose. Penktadienio vakarą „Audi Dome“ arenoje Kauno komandos laukia nuožmus mūšis ir vienintelis tikslas – revanšas už sausio 3-ąją patirtą skaudžią nesėkmę 66:84.

„Pirmosiose rungtynėse turėjome problemų stabdydami jų greitas atakas. Varžovai gerai pataiko tolimus metimus, puikiai kovoja dėl kamuolių, greitai atakuoja, turi ryškiai išreikštą lyderį Malcolmą Delaney. Pirmosiose tarpusavio rungtynėse labai gerai sužaidė jų vietiniai žaidėjai vokiečiai. Turime nemažai užduočių ir privalome šį mačą sužaisti taip, tarsi tai būtų atkrintamosios varžybose“, – įsitikinęs S.Štombergas.

– Vis dar tikitės patekti tarp keturių stipriausių grupės komandų? – paklausėme trenerio.
– Taip, ir „Bayern“ klubą laikome savo tiesioginiu konkurentu. Prasideda antrasis ratas, o mes turime vos vieną pergalę. Manau, kad jei varžovai sužais kiek prasčiau, o mes atiduosime visas jėgas, galime tikėtis sėkmės.

– Kokie galėtų būti „Žalgirio“ koziriai šiame mače?
– Svarbiausia gerai gintis ir neduoti priešininkams laisvės. Turime prisitaikyti prie agresyvios vokiečių gynybos, gerai skirstyti kamuolį. Viską turime atlikti greitai ir sukoncentravę dėmesį. Varžovas nėra pats stipriausias, tiesiog privalome gerai atlikti savo užduotis.

– Ar skaudi nesėkmė praėjusią savaitę Madrido „Real“ ekipai psichologiškai neišmušė auklėtinių iš ritmo?
– „Real“ – visai kito lygio komanda. Joje žaidžia labai talentingi krepšininkai. Viską lemia smulkmenos, tačiau kiekvieną klaidą Madrido komanda paverčia taškais ir rezultatas auga tarsi ant mielių. Tai išmuša iš ritmo, priverčia nuleisti rankas. Šiemet jie laimėjo ne tik prieš mus, bet ir beveik prieš visas kitas ekipas. „Real“ ir toliau įrodinėja, kad yra verti žaisti finalo ketverte ir kovoti dėl čempionų titulo.

– Ar visi žaidėjai sveiki?
– Kol kas taip, turime 12 žaidėjų. Kai kurie skundžiasi skausmais, turi smulkių traumų, tačiau jos ne tokios rimtos, kad negalėtų žengti į aikštę. Tikimės, kad dvikovai su „Bayern“ bus pasiruošę visi krepšininkai.

Prisimena kluptelėjimą

Pirmosiose tarpusavio rungtynėse užsikirto ir pagrindinis „Žalgirio“ ginklas – Justinas Dentmonas. Amerikietis į bavarų krepšį įmetė vos 12 taškų. Prasčiau „Top 16“ etape „Žalgirio“ įžaidėjas sužaidė tik Stambule, kai sukrapštė vos 6 taškus ir kauniečiai nusileido vietos „Galatasaray“ 83:90.

„Laukiu revanšo. Tai bus rungtynės, kuriose mes turėsime šansą parodyti, ko iš tiesų esame verti. Mūsų taiklumas pirmosiose rungtynėse prieš juos buvo labai prastas. Tikimės, kad mūsų pataikymo procentas pagerės, ir tai padės mums iškovoti pergalę“, – vylėsi J.Dentmonas.

„Namuose pralaimėjome labai skaudžiai. Tose rungtynėse agresyvia gynyba nuo pat dvikovos pradžios vokiečiai išmušė mus iš ritmo. Pasistengsime, kad tai nepasikartotų“, – savo komandos draugui antrino jaunasis žalgirietis Vytenis Čižauskas.

Pasiteisinę sprendimai

Praėjusią savaitę Eurolygos rungtynėse vokiečiai 82:79 namuose parklupdė tiesioginį konkurentą dėl vietos ketvirtfinalyje Krasnodaro „Lokomotiv-Kuban“, o sekmadienį šventė pergalę ir savo šalies čempionate, 78:70 svečiuose palaužęs Tiubingeno „Walter Tigers“. Visgi pakilias bavarų nuotaikas kiek apkartino netikėtas pralaimėjimas antradienį. Vokietijos pirmenybėse 86:91 buvo nusileista Kvakenbriuko „Artland Dragons“.

Nepaisant šio pralaimėjimo, „Bayern“ ir toliau sėkmingai kovoja abiem frontais – Eurolygoje iš paskutiniųjų kabinasi dėl vietos ketvirtfinalyje, o Bundeslygoje per 23 mačus suklupo vos triskart ir išsaugo lyderio poziciją.

Praėjusio sezono pradžioje Dirką Bauermanną prie „Bayern“ vairo pakeitęs Svetislavas Pesičius taip pat įrodinėja, kad vasarą komandos sudėtyje atliktos kardinalios permainos buvo gyvybiškai svarbios. Ekipoje liko vos 4 senbuviai: vokiečiai – Robinas Benzingas, Steffenas Hamannas ir beveik nežaidžiantis veteranas Demondas Greene‘as bei amerikietis Chevonas Troutmanas.

Rinkdamasis ekipos naujokus S.Pesičius toli nesižvalgė. Iš Berlyno ALBA komandos jis perviliojo net 4 krepšininkus. Į Miuncheną persikėlė „Žalgirio“ arenoje pernai jau lankęsi Deonas Thompsonas, Heiko Schaffartzikas, Yassinas Idbihi ir Nihadas Djedovičius. S.Pesičiaus dėmesį lengvai atkreipė ir naudingiausias praėjusio sezono Bundeslygos krepšininkas Johnas Bryantas iš Ulmo „Ratiopharm“. Gynėjų liniją taip pat sustiprino amerikiečiai Malcolmas Delaney ir Bryce‘as Tayloras. Surinkęs tokį patyrusių legionierių ansamblį griežta ranka pasižymintis S.Pesičius turi šansą į krepšinio metraštį patekti kaip pirmasis treneris, išvedęs Vokietijos klubą tarp aštuonių stipriausių Eurolygos komandų.

„Žalgiris“ mums bus rimtas iššūkis. Tai mums bus penktosios rungtynės per pastarąsias 10 dienų, tad tokį varginantį maratoną atlaikyti nėra lengva. Kauniečiai puikiai atakuoja ir nors šiemet nežaidžia geriausio krepšinio per klubo istoriją, kokybės ir patirties derinys leidžia jiems tikėtis gero pasirodymo“, – prieš penktadienio dvikovą kalbėjo S.Pesičius.

Komentarai