P.Jankūnas: „Tikrai nesitikėjau, kad surinkau trigubą dublį“ 0

Jonas Miklovas, „BasketNews.lt“ korespondentas

„Steve‘as Nashas!“ – taip praeidami pro Paulių Jankūną, jam šaukė komandos draugai.

Tai turėjo skambėti kaip pagyrimas, tačiau Kauno „Žalgirio“ kapitonas atliko tokį retą trigubą dublį, kad net pavadini jį Steve‘u Nashu neatrodė pakankamas įvertinimas.

P.Jankūnas tapo pirmojo LKL istorijoje trigubo dublio finale autoriumi. Per 21 metus, per 92 rungtynes, per šimtus žaidėjų niekas nebuvo atlikęs trigubo dublio svarbiausioje sezono serijoje.

„Man tai pirmas trigubas dublis ir karjeroje“, – po dvikovos prisipažino 15 taškų pelnęs, 12 kamuolių atkovojęs ir 10 rezultatyvių perdavimų atlikęs P.Jankūnas.

Pasiekti tokius skaičius Europoje yra kur kas sudėtingiau nei NBA, nes rezultatyvūs perdavimai Senajame žemyne skaičiuojami kur kas griežčiau.

Per visą LKL istoriją vos 3 krepšininkai yra atlikę 10 ar daugiau rezultatyvių perdavimų finaluose – Vladimiras Krstičius – 12 (2003 m.), Mantas Kalnietis – 11 (2012 m.) ir Šarūnas Jasikevičius – 10 (1999 m.). Bet nė vienas iš jų nebuvo arti trigubo dublio.

„Aišku smagu, bet tie dubliai, žinote… Vieną dieną dublis, kitą dieną gali būti visi nuliai. Svarbu, kad laimėjome“, – sau ištikimas išliko P.Jankūnas.

„Žalgirio“ kapitonas jau įpusėjus mačui galėjo užuosti neeilinį pasiekimą. Po dviejų kėlinių jis buvo pelnęs 9 taškus, atkovojęs 8 kamuolius ir atlikęs 6 rezultatyvius perdavimus.

Jo ir Roberto Javtoko tandemas taršė Klaipėdos „Neptūno“ gynybą baudos aikštelėje ir „Žalgiris“ dar iki ilgosios pertraukos iš stačiakampio po krepšiu surinko 36 taškus, kai visa „Neptūno“ ekipa pelnė 33.

Dvigubą dublį P.Jankūnas pasiekė ketvirtojo kėlinio viduryje, kai atkovojo dešimtąjį kamuolį. Rezultatyvių perdavimų jis tada turėjo 8.

Penkių paskutinių dvikovos minučių užteko atlikti paskutiniams dviem perdavimams.

Iš pradžių P.Jankūnas rado po krepšiu Artūrą Gudaitį ir šis mesdamas į krepšį išprovokavo pražangą. Jaunasis žalgirietis įmetė antrą baudą, taip padėdamas P.Jankūnui įsirašyti devintąjį rezultatyvų perdavimą.

Po kelių atakų P.Jankūnas rado R.Javtoką, tačiau šio metimas tikslo nepasiekė. Aukštaūgis pasitaisė jau kitoje atakoje. Justinas Dentmonas nepataikė tritaškio, P.Jankūnas atkovojo kamuolį puolime, perdavė jį R.Javtokui, ir šis kabliu kaire ranka pelnė taškus.

„Nežinojau nieko, – paklaustas, ar jautė, kad pasiekė trigubą dublį, atsakė P.Jankūnas. – Treneris Priitas Vene po rungtynių pasakė ir truputį nustebino, nes tikrai nesitikėjau.“

„Jau kelintas rungtynes nepavyko išspręsti P.Jankūno problemos, – po dvikovos pripažino „Neptūno“ treneris Kazys Maksvytis. – Keitėme gynybos sistemas, kai dvigubinome, jis rinko rezultatyvius perdavimus, kai ne – taškus ir atkovotus kamuolius. Tai aukšto lygio žaidėjas.“

P.Jankūnas ir R.Javtokas kartu sudėjus pelnė 25 taškus, dar kartą solidžiai sužaidė A.Gudaitis, per 11 minučių pelnęs 7 taškus, ir „Žalgiris“ antras rungtynes iš eilės dominavo po krepšiais. Šį kartą jie laimėjo ir kovą dėl kamuolių – 42-31.

Anot P.Jankūno, po pirmųjų pralaimėtų rungtynių treneriai ir žaidėjai padarė išvadas.

„Turime puikius trenerius, skautus, jie ruošia taktiką ir parodo mums, kaip reikia žaisti. Jie sudaro derinius ir mums galimybes žaisti, o mes stengiamės įvykdyti. Tada visiems gerai sekasi, – aiškino P.Jankūnas. – Žinome, kad turime pranašumą po krepšiu ir norime tą išnaudoti. Treneris tą akcentuoja, ruošiamės prieš tai ir norime kiekvienose rungtynėse, kad tai būtų mūsų pranašumas.“

Tą „Žalgirio“ pranašumą trečiosiose serijos rungtynėse simbolizuoja įspūdingas Kauno klubo kapitono trigubas dublis. Jis toks retas, kad ateityje tai pasieksiantis krepšininkas turės būti lyginamas su Pauliumi Jankūnu, o ne Steve‘u Nashu.

Komentarai