LKL uždarymo šventė: „Žalgiriui“ įteikti aukso žiedai, naudingiausias – P. Jankūnas 0

Zigmas Jurevičius, www.kaunodiena.lt

Penktadienį Kaune iškilmingai nusileido Lietuvos krepšinio lygos (LKL) uždanga. „Park Inn“ viešbutyje buvo karūnuoti visi 21-ojo LKL čempionato prizininkai ir asmeninių nominacijų laureatai.

Po trumpų lygos vadovų sveikinimo kalbų ir pramoginės dalies ant pakylos užkopė šalies čempionai Kauno „Žalgirio“ krepšininkai, sidabro medalių laimėtojas Klaipėdos „Neptūnas“ bei bronzos apdovanojimų savininkai Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšininkai.

Kauno klubui pastarieji LKL aukso žiedai – jau 16-ieji. Uostamiesčio ekipa sidabrą iškovojo pirmą sykį, o, sensacingai į finalą nepatekę vilniečiai pakartojo 1998-ųjų rezultatą, kai taip pat finišavo treti.

Dauguma šiųmečių LKL prizininkių į šventę atvyko ne visos sudėties. „Žalgirio“ ekipai šventėje atstovavo vos keletas krepšininkų. Aukso žiedus atsiėmė Tadas Klimavičius, Vytenis Čižauskas, Siim-Sander Vene, Artūras Gudaitis. Iš trenerių ir kitų komandos narių ant scenos kopė Gintaras Krapikas, fizinio parengimo treneris Nerijus Navickas, kineziterapeutas Paulius Jacikas.

„Nuo paskutinių finalo serijos rungtynių praėjo jau savaitė, tad daugelis žaidėjų ceremonijos nebesulaukė. Po sezono pavargę krepšininkai išvyko namo arba atostogauti: kas į Europą, kas į Jungtines valstijas. Jiems apdovanojimai bus perduoti vėliau“, – sakė LKL čempionų klubo atstovai.

Tuo tarpu gynėjas Tomas Dimša laiko poilsiui taip ir neturėjo. Vos pasibaigus finalo serijai su Klaipėdos „Neptūno“ ekipa, jis išvyko į Lietuvos jaunimo (iki 20 metų) rinktinės stovyklą Nidoje. Drauge su jaunuoju žalgiriečiu pajūryje pluša ir „Žalgirio“ fizinio parengimo treneris Justinas Grainys, treneris-skautas Evaldas Beržininkaitis bei komandos gydytojas Vytautas Kailius.

Iš viso aukso žiedai buvo paskirti 14-ai žalgiriečių: Pauliui Jankūnui, Robertui Javtokui, Šarūnui Jasikevičiui, Martynui Pociui, Justinui Dentmonui, Vytenui Lipkevičiui, Artūrui Milakniui, Mindaugui Kupšui, Kasparui Vecvagarui bei minėtiems T.Klimavičiui, V.Čižauskui, S.S.Venei, A.Gudaičiui ir T.Dimšai.

Ekipai šį sezoną padėjo ir jaunieji dubleriai Lukas Lekavičius ir Donatas Tarolis. Prie komandos vairo trumpai stovėjo treneriai Ilias Zouros ir Saulius Štombergas.

Čempionų gretose savo titulais išsiskyrė P.Jankūnas. 30-metis 205 cm ūgio puolėjas savo kolekciją papildė jau 8-uoju LKL čempiono žiedu.

P.Jankūnas, pagrindinei „Žalgirio“ ekipai atstovaujantis nuo 2003-ųjų, visus apdovanojimus pelnė grumdamasis po žaliai balta vėliava. Pirmąsyk LKL čempionu jis tapo 2004-aisiais. Vėliau pergalių seriją pratęsė 2005, 2007, 2008, 2011, 2012 ir 2013-aisiais.

2014-uosius „Žalgirio“ veteranui vainikavo ne tik 8-asis titulas, bet ir asmeninis įvertinimas. Jis buvo pripažintas naudingiausiu LKL finalo serijos žaidėju. Kaunietis finale perrašė LKL statistikos metraštį, tapęs pirmuoju krepšininku, kuriam lemiamame etape pavyko atlikti vadinamąjį trigubą dublį. Jis per trečiąsias finalo rungtynes pelnė 15 taškų, atkovojo 12 kamuolių ir atliko 10 rezultatyvių perdavimų. Per šešerias serijos rungtynes jis pelnė vidutiniškai po 12 taš¬kų, atkovodavo po 8,8 kamuolio, atlikdavo po 5,3 rezultatyvaus perdavimo ir rinkdavo po 21,3 naudingumo balo.

„Kauno dienos“ paklaustas, ką pats būtų rinkęs naudingiausiu žaidėju, P.Jankūnas atsakė: „Nežinau, nes variantų būtų ne vienas. Matyt, prizas vis tiek turėjo atitekti kažkam iš mūsų komandos. Dažniausiai vadinamuoju MVP tampa čempionų atstovas“.

Penktadienį buvo apdovanoti ir geriausieji įvairių lygos statistinių nominacijų atstovai. Naudingiausiu reguliariojo sezono žaidėju išrinktas „Lietuvos ryto“ legionierius Juanas Palaciosas. Perspektyviausiu pripažintas Klaipėdos „Neptūno“ ekipos puolėjas Edgaras Ulanovas. 22 metų dvimetrinis žaidėjas atsiėmė kylančios LKL žvaigždės prizą.

Rezultatyviausiu sezono žaidėju tapo amerikietis Travisas Leslie. „Šiaulių“ ekipos atakuojantysis gynėjas vidutiniškai rinkdavo po 15,2 taško.

Taikliausiu baudų metiku pripažintas žalgirietis J.Dentmonas. Dvitaškius taikliausiai mėtė Giedrius Staniulis iš Alytaus „Dzūkijos“, tritaškius – „Lietuvos ryto“ snaiperis Martynas Gecevičius.

Kitas Vilniaus klubo gynėjas Omaras Cookas buvo pirmas net dviejose nominacijose. Jis, skaičiuojant vidurkį, perėmė daugiausia kamuolių bei atliko rezultatyvių perdavimų. Kauno „LSU-Atleto“ vidurio puolėjas Tomas Urbonas atsiėmė prizą kaip LKL blokų karalius. Jo kolega Panevėžio „Lietkabelio“ aukštaūgis Ivanas Neliubovas atkovodavo daugiausia kamuolių.

Dviejų nominacijų laureatus lėmė ne skaičiai, o simpatijos. Lygos teisėjų ir komisarų nuomone, garbingiausiu LKL krepšininku pripažintas 35-erių metų gynėjas Mindaugas Lukauskis iš 4-ąją vietą čempionate užėmusio Prienų „TonyBet“ klubo.

Tuo tarpu geriausią lygos trenerį rinko šalies sporto žurnalistai. Per 90 proc. žiniasklaidos atstovų pasisakė už „Neptūno“ strategą Kazį Maksvytį. Šis prizas Kaune didžiąją karjeros dalį dirbusiam treneriui tapo puikia gimtadienio dovana. Jau rytoj jam sukaks 37-eri metai.

Po oficialiosios dalies LKL uždarymo šventės dalyviai pratęsė bendravimą neformalioje aplinkoje.

Komentarai