„Žalgirio“ dublerių komanda: aštuoni talentų kalvės pasiuntiniai 0

Arūnas ABROMAITIS, „Respublikos“ žurnalistas

Tarp 17 krepšininkų, šiemet pakviestų į nacionalinę Lietuvos rinktinę, yra aštuoni žaidėjai, savo kelią į aukštumas pradėję Kauno „Žalgirio“ dublerių ekipoje. Pasak jaunųjų žalgiriečių trenerio Tomo Masiulio, ši komanda yra tiltas iš vaikų į suaugusiųjų krepšinį.

Nuo P.Jankūno iki A.Gudaičio

Užauginti rinktinės vertą krepšininką pavyksta anaiptol ne kiekvienais metais. Net jei žaidėjas būna lyderis dublerių ekipoje, vėliau jis nebūtinai patenka į pagrindinę „Žalgirio“ sudėtį ar kitą galingą klubą. Vis dėlto Kauno talentų kalvė turi kuo didžiuotis. Aštuonių jos pasiuntinių pavyzdžiai įrodo, kad organizacijai netrūksta stabilumo. Paulius Jankūnas rinktinės duris pravėrė jau beveik prieš dešimtmetį. Artūras Gudaitis tai bando padaryti šiemet, o dar prieš pusantrų metų jis rungtyniavo „Žalgirio“ dublerių gretose.

„Žalgiris-2“ žaidžia antrajame Lietuvos divizione – Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL). Atrodo, kad tarp šio čempionato ir rinktinės yra praraja, bet dalis dublerių neilgai teužtrukdavo, kol ją peršokdavo. Įžaidėjas Mantas Kalnietis tik 2006 m. vasarį perėjo iš dublerių į pagrindinę Kauno komandą, o tą pačią vasarą jau važiavo į suaugusiųjų pasaulio pirmenybes. Jei A.Gudaitis šiemet pateks į pasaulio čempionatą, jis bus ne ką lėtesnis už M.Kalnietį.

Dviem puolėjams, kuriuos po metų kitų jau bus galima vadinti rinktinės veteranais, savo žvaigždžių valandos irgi neteko laukti ilgai. P.Jankūnas į pagrindinę „Žalgirio“ sudėtį pateko 2003 m., o po dvejų metų dalyvavo Europos čempionate. Jonas Mačiulis iš dublerių išėjo 2004 m., o rinktinėje debiutavo 2007 m. Įdomu, kad ilgiau laukė vienu talentingiausių Europos jaunųjų krepšininkų vadintas Donatas Motiejūnas. Dublerių gretas jis paliko 2008 m., o debiutuoti rinktinėje pavyko tik pernai.

Adas Juškevičius, Šarūnas Vasiliauskas ir Žygimantas Janavičius „Žalgirio“ jaunimo ekipoje taip pat žaidė iki 2008 m. Šiems krepšininkams dar nėra tekę dalyvauti oficialiose rinktinės rungtynėse, bet jie įtraukti į nacionalinės komandos stratego J.Kazlausko sudarytą 17-os kandidatų sąrašą. Tiesa, Ž.Janavičiaus šansai važiuoti į pasaulio čempionatą atrodo minimalūs. Įžaidėjas negali treniruotis dėl rankos traumos.

Darbštuolis D.Motiejūnas

Rinktinės kandidatus į suaugusiųjų krepšinį palydėjo skirtingi treneriai. P.Jankūno, J.Mačiulio ir M.Kalniečio atveju tai buvo Rimantas Grigas. Net keturi žaidėjai dublerių marškinėlius išaugo, kai ekipą treniravo Rimvydas Samulėnas. A.Gudaitis žaidė jaunimo komandoje, kai jai jau vadovavo dabartinis treneris Tomas Masiulis. Be minėtų specialistų, per pastarąjį dešimtmetį „Žalgirio“ dublerius auklėjo Gediminas Meiliūnas, Arūnas Visockas, estas Priitas Vene ir Saulius Štombergas.

Pasak T.Masiulio, nebūdavo taip, kad po vienos ar kelių treniruočių atsirastų įsitikinimas, jog vaikinas ateityje taps rinktinės nariu. „Gal tik pagalvodavau, kad žmogus kažką turi, kažką gali pasiekti krepšinyje. Tokio amžiaus būna daug įdomių vaikų. Vieni kažkur prapuola, kiti mažiau pasireiškia, bet pasižymi paskui. Sportas yra sportas. Kita vertus, A.Gudaitis jau prieš pusantrų metų išsiskyrė savo fizine jėga, ją ir dabar bando išnaudoti. Dabar jis tikrai negadina rinktinės vaizdo“, – svarstė treneris.

R.Samulėnas neslepia tikėjęsis, kad rinktinėje žais D.Motiejūnas: „Jis buvo labai perspektyvus ir visi manė, kad jis pateks į rinktinę. Donatas jau tada buvo noro dirbti ir užsispyrimo pavyzdys. Jis visada verždavosi į treniruotes, daug dirbdavo papildomai, prašydavo ir manęs, kad vasarą skirčiau laiko. Pavyzdžiui, šią vasarą grįžęs į Lietuvą jis man paskambino ir paprašė padėti. Donatas eidavo į „Žalgirio“ areną ir asmeniškai treniruodavosi po porą valandų per dieną.“

Nusivylimų nebuvo daug

R.Samulėno nestebina ir Š.Vasiliausko, Ž.Janavičiaus ar A.Juškevičiaus atsiradimas kandidatų sąraše. „Ta karta apskritai buvo perspektyvi. Iš jos atstovų dar galima paminėti Mindaugą Kuzminską, Vytenį Lipkevičių“, – sakė krepšinio specialistas. V.Lipkevičius taip pat priklausė „Žalgirio“ dubleriams, o treniruoti M.Kuzminską R.Samulėnui teko tik jaunimo rinktinėje.

Rezultatai pateisina lūkesčius ne visais atvejais, bet dažnai.

„Aš labai daug tikėjausi iš Vaido Čepukaičio. Negaliu pasakyti, kad jis visai nusižaidė, bet buvo labai perspektyvus, turėjo gerus duomenis ir galėjo daugiau pasiekti. Man labai gaila Ž.Janavičiaus. Labai geras vaikinas, kultūringas, išsilavinęs. Tačiau traumos trukdė įsitvirtinti pagrindinėje „Žalgirio“ komandoje, o dabar dėl traumos prarandamas toks šansas rinktinėje. Bet šiaip tie, iš kurių tikėjausi, dabar gerai ir žaidžia“, – teigė R.Samulėnas.

Ir jis, ir T.Masiulis daug tikisi iš A.Gudaičio. 20-metis aukštaūgis didžiąją dalį praėjusio sezono praleido dėl traumos, bet vos patekęs į „Žalgirį“ tapo svarbiu krepšininku, o paskui maloniai nustebino draugiškose rinktinės rungtynėse.

„Kiek teko su Artūru bendrauti, jis yra paprastas vaikinas ir labai daug dirba. Šiuo atžvilgiu jis man primena D.Motiejūną“, – sakė R.Samulėnas.

„Svarbiausia, kad Artūras jau yra rinktinėje, jam tai – neįkainojama patirtis. O ar jis pateks į galutinę sudėtį šiemet, ar kitais metais – gal ne tiek svarbu. Tačiau rinktinėje jis tikrai žais, tuo aš tikiu“, – svarstė T.Masiulis.

Svarbiausia – žaisti

Šiemet jis treniravo ir Lietuvos 20-mečių rinktinę, kurioje žaidė „Žalgirio“ jaunimo atstovai Lukas Lekavičius, Justas Tamulis ir Donatas Tarolis bei dublerių ekipą prieš metus palikę Marius Grigonis ir Tomas Dimša. Ar šie vaikinai taip pat bus verti nacionalinės komandos marškinėlių? T.Masiulio nuomone, atsakyti į šį klausimą dar anksti: „Tarp 20-mečių yra keli tikrai įdomūs vaikai, tačiau viskas priklauso nuo jų. Jaunimo krepšinis yra vienas dalykas, o vyrų – visai kas kita. Tarp bendraamžių gali apžaisti varžovus, jei turi šiek tiek daugiau greičio ar gudrumo, o vyrų krepšinyje gerų žaidėjų yra daug. Taigi reikia dar kažkokių savybių. Dublerių komanda ir yra tiltas tarp jaunimo ir vyrų krepšinio. Mūsų tikslas – kad perėjimas būtų kuo sklandesnis.“

Dublerių ekipoje, palyginti su LKL komandomis, jaunimas randa vieną akivaizdų pranašumą. Asmeninių įgūdžių tobulinimui joje skiriama daugiau dėmesio nei rezultatui.

„Mano laikais daugiau tobulindavome tai, kas būdavo nepadaryta sporto mokyklose. Taktika būdavo tik paskui. Esu įsitikinęs, kad jeigu žaidėjas yra individualiai stiprus, paruošti jį taktiškai yra labai lengva“, – sakė R.Samulėnas.

„Visada yra dilema. Aišku, pirmiausia norisi, kad žaidėjas tobulėtų. Tačiau reikia nepamiršti ir rezultatų. Bandome viską suderinti, todėl pasikviečiame vieną ar kelis vyresnius žaidėjus, kurie duoda jaunimui daug naudos. Moksleiviai turi mokytis iš vyresnių krepšininkų. Tačiau rezultatas nėra pagrindinis tikslas“, – sakė T.Masiulis.

Buvę „Žalgirio“ dubleriai rinktinėje

Paulius Jankūnas (dublerių ekipoje žaidė iki 2003 m.); Jonas Mačiulis (dublerių ekipoje žaidė iki 2004 m.); Mantas Kalnietis (dublerių ekipoje žaidė iki 2006 m.); Donatas Motiejūnas (dublerių ekipoje žaidė iki 2008 m.); Adas Juškevičius (dublerių ekipoje žaidė iki 2008 m.); Šarūnas Vasiliauskas (dublerių ekipoje žaidė iki 2008 m.); Žygimantas Janavičius (dublerių ekipoje žaidė iki 2008 m.); Artūras Gudaitis (dublerių ekipoje žaidė iki 2013 m.).

Komentarai